ΚΟΣΜΟΣ

Σμίλεψε πάλι, δάσκαλε, ψυχές!

Δάσκαλοι σαν σύγχρονοι γελωτοποιοί – μονομάχοι – ζητιάνοι κυλιούνται στο πάτωμα για μερικά δολάρια για να καλύψουν τις ανάγκες των σχολείων τους! 10 δάσκαλοι από διαφορετικά σχολεία στη Νότια Ντακότα των ΗΠΑ “πολέμησαν” στην αρένα ενός γηπέδου για να μαζέψουν όσα δολάρια μπορούσαν από μια δωρεά 5000$ για τις ανάγκες των σχολείων τους.

Η συγκεκριμένη «φιλανθρωπική» δράση έλαβε χώρα το Σάββατο 11 Δεκέμβρη στο ημίχρονο ενός αγώνα χόκει με 5.000 δολάρια που «δώρισε» η εταιρία στεγαστικών δανείων CU Mortgage Direct με τίτλο «Dash for Cash», που μεταφράζεται «ΑΡΠΑΞΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑ».

Όπως σημειώνει το protothema.gr, στο βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου καταγράφεται μια σκηνή από το event, κατά το οποίο εκπαιδευτικοί διαγωνίζονται πεσμένοι στα γόνατα στη μέση του γηπέδου για το ποιος θα μαζέψει τα περισσότερα χαρτονομίσματα του 1 δολαρίου μέσα στα ρούχα του, μέσα σε διάστημα πέντε λεπτών. Όπως επισημαίνει το BBC, οι δάσκαλοι που συμμετείχαν εθελοντικά στο event δήλωσαν ότι θα διαθέσουν τα ποσά που μάζεψαν για πράγματα που χρειάζονται για τη δουλειά τους, όπως εξοπλισμό για να ανεβάζουν online εκπαιδευτικό υλικό. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εκπαιδευτικοί στη Νότια Ντακότα συγκαταλέγονται στους πιο κακοπληρωμένους στις ΗΠΑ και δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι από αυτούς υποχρεώνονται να βάλουν χρήματα από την τσέπη τους για τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην τάξη τους.

Από την πλευρά της η Αμερικανική Ομοσπονδία Δασκάλων δήλωσε δια της προέδρου της σε ανάρτηση στο twitter: «Το νιώθουμε υποτιμητικό. Οι δάσκαλοι δεν θα έπρεπε να βουτάνε για δολάρια για να αγοραστούν υλικά για τις αίθουσες. Δεν αμφιβάλλουμε ότι ο σκοπός ήταν ψυχαγωγικός, αλλά απ’ έξω η αίσθηση είναι απαίσια».

Πριν δώσουμε τον λόγο στον Κωστή Παλαμά, πρέπει να σημειώσουμε ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν νεοφιλελεύθερες φωνές που ζητούν μείωση της κεντρικής χρηματοδότησης των δημόσιων σχολικών μονάδων. Θα επιβιώνουν, ισχυρίζονται, με vouchers και χορηγίες και θα μοιάζουν με επιχειρήσεις, ώστε να είναι ανταγωνιστικά, άρα πιο αποτελεσματικά (;) και σε επαφή με τον πραγματικό κόσμο της αγοράς.

Κωστής Παλαμάς, “Στον Δάσκαλο”

Σμίλεψε πάλι, δάσκαλε, ψυχές!
Κι ό,τι σ’ απόμεινε ακόμη στη ζωή σου,
Μην τ’ αρνηθείς! Θυσίασέ το ως τη στερνή πνοή σου!
Χτίσ’ το παλάτι, δάσκαλε σοφέ!

Κι αν λίγη δύναμη μές στο κορμί σου μένει,
Μην κουρασθείς. Είν’ η ψυχή σου ατσαλωμένη.

Θέμελα βάλε τώρα πιο βαθιά,
Ο πόλεμος να μην μπορεί να τα γκρεμίσει.

Σκάψε βαθιά. Τι κι αν πολλοί σ’ έχουνε λησμονήσει;

Θα θυμηθούνε κάποτε κι αυτοί
Τα βάρη που κρατάς σαν Άτλαντας στην πλάτη,
Υπομονή! Χτίζε, σοφέ, της κοινωνίας το παλάτι!

Μενέλαος Χρόνης

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button