ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Σήμερα Παρασκευή, θα γίνει πάλι χαμός στην Αφαία!”

Ο κ. Νίκος Μπέσιος, πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αφαίας, φοβάται πολύ ότι “θα γίνει το κακό και θα σκοτωθεί κανένα παιδάκι” στη συνοικία του κάποια μέρα, διότι αρκετοί “εξυπνάκηδες” οδηγοί την διασχίζουν ιλιγγιωδώς για να γλιτώσουν το μποτιλιάρισμα στην Εθνική Οδό. Μπαίνουν δεξιά στο ύψος του αρχαιολογικού χώρου και κατεβαίνουν την Αγίου Αντωνίου για να γλιτώσουν 500 μέτρα, χωρίς να λογαριάζουν τίποτε, μετατρέποντας την ήσυχη γειτονιά σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας.

Αφορμή της συζήτησής μας στάθηκε ένα άρθρο μας που αναφερόταν στο μποτιλιάρισμα των εκδρομέων του σαββατοκύριακου. “Για εμάς εδώ γιατί δεν ενδιαφέρονται καθόλου;”, αναρωτιέται ο κ. Μπέσιος, και συνεχίζει: “Το έχουν δει το πρόβλημα οι αξιωματικοί και μας υποσχέθηκαν ότι θα στείλουν περιπολικό τις ημέρες και ώρες αιχμής της εξόδου (Παρασκευές, Σάββατα, αργίες, αλλά και σχεδόν κάθε πρωί), αλλά δεν έκαναν ποτέ τίποτε. Είναι όμως και θέμα του Δήμου η διαμόρφωση της Αγίου Αντωνίου, έχουμε κάνει αναφορές, έχουν πέσει ιδέες, αλλά και πάλι μηδέν το αποτέλεσμα. Περιμένουν ένα νεκρό για να αναλάβουν δράση…”

Περνούν με μεγάλη ταχύτητα μπροστά από την παιδική χαρά, μερικοί κάνουν ακόμη και προσπέραση στην Αγ. Αντωνίου (!), λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου. “Τι θα γίνει αν βρεθεί στο δρόμο τους μια μαμά που πάει με το μωρό της στην παιδική χαρά, ένα παιδάκι με ποδήλατο ή ένας συμπολίτης με το αυτοκίνητό του; Είμαι πολύ απαισιόδοξος με αυτά που βλέπω…”, καταλήγει.

Η αστυνόμευση είναι μια λύση, αλλά όχι μόνιμη. Οριστική αντιμετώπιση του κινδύνου θα έρθει μόνο με κατάλληλη διαμόρφωση της Αγίου Αντωνίου.

Μία λύση, που έχει συζητηθεί στο παρελθόν, είναι να μεγαλώσουν πολύ τα πεζοδρόμια και να μείνουν μόνο δύο λωρίδες στο οδόστρωμα, το οποίο να έχει μορφή “S”, ώστε να αποτρέπονται οι μεγάλες ταχύτητες ή και θα αποτρέπονται οι διελεύσεις.

Άλλη πιο παλιά πρόταση, η οποία είναι κατατεθεί με μελέτη στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου αλλά χωρίς απάντηση, είναι να αντιδρομηθεί – μονοδρομηθεί η Αγίου Αντωνίου και η είσοδος να επιτρέπεται μόνο στο κάτω μέρος της, με φορά κίνησης προς τα πάνω. Έτσι δεν θα κάνει παράκαμψη κανένας “εξυπνάκιας”.

Υπάρχει βέβαια και η μεγάλη λύση που ακούει στο όνομα “Κόμβος Σκαραμαγκά”, που θα σταματήσει τα συχνά μποτιλιαρίσματα στην Εθνική, άρα και τις διελεύσεις από την Αφαία. Ας προσευχηθούμε…

Το σίγουρο πάντως είναι ότι κάτι πρέπει να γίνει. Γιατί σήμερα το μεσημέρι, όπως και σε κάθε αντίστοιχη μέρα, ο κεντρικός δρόμος της συνοικίας θα γίνει πίστα ράλι.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button