ΕΙΔΗΣΕΙΣΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σήμα κινδύνου από τα rapid tests στο Περιστέρι

Αυξητική τάση παρουσιάζει ο αριθμός των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές της χώρας, μερικές από τις οποίες βρίσκονται ήδη στο κόκκινο, όπως επιβεβαιώνεται από τα τεστ κορωνοϊού που διεξάγονται καθημερινά. Σήμα κινδύνου έδωσαν τα rapid tests στο Περιστέρι, όπου πάνω από 3 στους εκατό διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό, με χαμηλό μέσο όρο ηλικίας.

Κρίσιμο δεκαπενθήμερο

Οι επιδημιολόγοι υποστηρίζουν πως το επόμενο 15νθήμερο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Γι΄ αυτό γίνεται έκκληση προς όλους του πολίτες να φορούν τη μάσκα και να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας έτσι ώστε να μειωθεί η διάδοση του κορωνοϊού στη χώρα. Οι ειδικοί τονίζουν πως δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων θα έχουμε μία εικόνα σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων. «Εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα, μπορεί να φτάσουμε και τα 2.500 κρούσματα ημερησίως», υποστηρίζουν.

Αρκετές περιοχές παραμένουν στο κόκκινο, καθώς παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά κρουσμάτων, όπως συμβαίνει στην Αθήνα, την Καστοριά, την Κοζάνη, τα Ιωάννινα, τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, που είναι ένα βήμα πριν το lockdown.

Αποκαλυπτικά τεστ στο Περιστέρι

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 715 κρούσματα, απ’ τα οποία τα 260 επιβεβαιώθηκαν στην Αττική. Αυτό όμως που προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς ήταν τα αποτελέσματα από τα τεστ κορωνοϊού που διεξήχθησαν σε έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της Αττικής, το Περιστέρι. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποίησαν χθες Δευτέρα 26 Οκτωβρίου δωρεάν rapid τεστ για κορωνοϊό σε πολίτες έξω από το δημαρχείο. Στις 989 δειγματοληψίες που έγιναν από τον ΕΟΔΥ εντοπίστηκαν 31 κρούσματα, με διάμεση ηλικία τα 35 έτη. Δηλαδή ποσοστό αρκετά υψηλό για να διαδοθεί ταχύτατα ο κορωνοϊός.

Συνωστισμός… στο σύστημα υγείας

Χθες καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός νοσηλευομένων στα νοσοκομεία αναφοράς της χώρας. Οι ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 ανέρχονται συνολικά σε 922. Από αυτούς, οι 677 νοσηλεύονται σε απλές κλινικές Covid-19 και οι 245 σε ΜΕΘ. Μέχρι χθες το μεσημέρι που συντάχθηκε η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 95 από 84 που ήταν την προηγούμενη ημέρα, δηλαδή την Κυριακή. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 11 άτομα.

Ωστόσο, με νεότερα στοιχεία, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν περαιτέρω, με αποτέλεσμα να φτάσουν τους 99. Ήδη το 75% των ΜΕΘ στην Αττική είναι καλυμμένο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button