ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

“Σαν πλοίο που ναυάγησε…” – Το όνειρο του εφοπλιστή για τον Σταμάτη Κόκοτα βυθίστηκε στην Ελευσίνα

Andonopoulos Dionysis

Ο Σταμάτης Κόκοτας άρχισε να συχνάζει στην ταβέρνα Λελέκια, στην Ελευσίνα, «και να κοιτάει με τις ώρες το ημιβυθισμένο τότε βαπόρι του και να αναπολεί τη χαμένη ευκαιρία να γίνει μεγαλοεφοπλιστής», όπως γράφει ο Σάββας Αθανασίου… «Σαν πλοίο που ναυάγησε, σαν νούφαρο που μάδησε στης λίμνης μέσα το θολό νερό», το «Αννα Μ.» υπέστη ρήγμα και έπιασε φωτιά έξω από την Αίγινα στις 28 Ιουνίου 1977. Προσάραξε και ημιβυθίστηκε στον κόλπο της Ελευσίνας στις 28 Απριλίου 1978.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απόφαση του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (δημοσιεύεται στη «Δι@ύγεια»): «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Λ. Ελευσίνας ΑΕ, αφού έλαβε υπόψη του την ως άνω εισήγηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου και μετά από διαλογική συζήτηση, αποφασίζει ομόφωνα:

Αίρει την υπ’ αριθμ. 27/239/31-07-2014 απόφαση του Δ.Σ./ΟΛΕ ΑΕ, περί απαλλαγής από τα οφειλόμενα τέλη ναυαγίου ΑΝΝΑ Μ., ιδιοκτησίας κου Κόκοτα Σταμάτη και εγκρίνει την εκ μέρους του ΟΛΕ ΑΕ επικαιροποίηση των διαδικασιών, όπως αυτές προβλέπονται στον ν. 2881/2001 “περί ναυαγίων”, λόγω της παρόδου έξι (6) ετών από την προηγούμενη διαδικασία και σε εφαρμογή της με αριθμ. πρωτ. 183/1-10-2014 επιστολής, που μας απέστειλε ο γενικός γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής του ΥΝΑ».201310101055080.4185 DIMITRIS KOKOTAS STAMATIS KOKOTAS 9102013

Πριν από λίγο καιρό ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας ολοκλήρωσε την εκποίηση του βαποριού του Σταμάτη Κόκοτα, το οποίο απέκτησε το Ελληνικό Κέντρο Καταδύσεων του σπουδαίου δύτη Κώστα Νιζάμη.

Ο Νιζάμης φιλοδοξεί να βυθίσει το «Sta Coco» ανοιχτά της Σαλαμίνας, να το γεμίσει φωλιές για ψάρια και να φτιάξει ένα καταδυτικό πάρκο και καταδυτικό κέντρο. Ο Νιζάμης πιστεύει ότι η κατασκευή του πλοίου παρουσιάζει μοναδικά ναυπηγικά χαρακτηριστικά, όπως το γεγονός ότι είναι καρφωτό (πριτσινωτό).

Η καλή και μοναδική ναυπηγική του εικόνα, σε συνδυασμό με την πάρα πολύ καλή κατάσταση και ποιότητα των ελασμάτων του, το καθιστά ξεχωριστό στο είδος του. Σε περίπτωση που προχωρήσει η πρόταση, το σκάφος θα επικαθήσει στον βυθό με τεχνητή – χειρουργική βύθιση.

«Αντικατοπτρίζοντας την αρχαία πεποίθηση για τα μυστήρια της ζωής, του θανάτου και της μετά θάνατον ζωής των Ελευσίνιων Μυστηρίων, το ιστορικό “Αννα Μ.” μπορεί να αποτελέσει το άρμα του Πλούτωνα, το οποίο οι δύτες/μύστες θα έχουν τη δυνατότητα ως τον απόλυτο καταδυτικό προορισμό, να επισκέπτονται και να αναζητούν την Περσεφόνη.

Ταυτοχρόνως, δίνεται η τιμή στο “Sta-Coco”, έχοντας ολοκληρώσει θεαματικά τα πρώτα δύο στάδια της μύησης, να μεταβεί στο τρίτο στάδιο με την ελεγχόμενη διέλευσή του στον “Κάτω κόσμο” της θάλασσας» αναφέρει η πρόταση του Ελληνικού Κέντρου Καταδύσεων, η οποία έχει υποβληθεί ήδη στην Περιφέρεια Αττικής.

Πηγή: Esspreso

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button