ΑΡΘΡΑ

“Σαν να πληρώνω τα παιδιά μου για να συμπεριφέρονται καλά στους θείους τους…”

Thomas Giourgas

Πριν λίγα χρόνια, σχολεία των ΗΠΑ προσπάθησαν να δώσουν χρηματικό κίνητρο ανάγνωσης βιβλίων σε μαθητές δημοτικού, πληρώνοντάς τους 2 δολάρια ανά βιβλίο. Το αποτέλεσμα ήταν μηδενικής απόδοσης, αφού παρατηρήθηκε πως τα παιδιά που δεν ήταν πρόθυμα να διαβάσουν βιβλία, δεν συγκινήθηκαν από το χρηματικό κίνητρο. Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις έπεσε και το επίπεδο κατανόησης, αφού το διάβασμα έγινε καθαρά μηχανικά.

Τώρα, στη δική μας περίπτωση των 150 ευρώ για τον εμβολιασμό των νέων:

1. Χρηματικό κίνητρο για μια τόση ιερή αξία, αυτή της προάσπισης της δημόσιας υγείας; Σαν να πληρώνω τα παιδιά μου για να συμπεριφέρονται καλά στους θείους τους. Αυτό είναι ακόμα χειρότερο και από την εμπορευματοποίησης της Ακρόπολης για φωτογράφηση μόδας. Συνεπές όμως με τη νεοφιλελεύθερη λογική πως όλα έχουν μια τιμή και τον μύθο των “θετικών κινήτρων” αντί για την διάπλαση χαρακτήρων με αξίες και συνείδηση προσφοράς και αλληλεγγύης.

2. Χρηματικό κίνητρο ως ευχαριστία υπομονής; Δηλαδή στις ηρωίδες γιατρούς και στους ήρωες νοσηλευτές πόσα χρήματα πρέπει να δώσουμε μπόνους; (εδώ σε μερικούς ακόμα δεν έχουν πληρωθεί οι εφημερίες τους).

3. Το Freedom pass είναι πιο παραπλανητικός όρος και από το “executive account manager”, που χρησιμοποιούν σε κάτι διαφημιστικές και hipster εταιρείες, όπου στην ουσία ανεβάζεις post στα social media. Η γλώσσα ως όχημα παραπλάνησης και πώλησης, πλήρως αποκομμένη από τη νοηματική ουσία.

4. Χρηματικό κίνητρο για εμβολιασμό στην ομάδα ανθρώπων που κινδυνεύουν λιγότερο από όλους; Με βάση ποια λογική, στόχευση και μελέτη;

5. Οι συντριπτικά περισσότεροι νέοι άνθρωποι σεβάστηκαν τα μέτρα, έγιναν ασπίδα για τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους τους. Αξίζουν σεβασμό και όχι φιλοδωρήματα. Η συστηματική δημόσια ενημέρωση περί εμβολιασμών (η οποία δεν έγινε) και η συμβουλή του γιατρού μας θα επαρκούσαν. Κανένα φιλοδώρημα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ενημέρωση, την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button