Άδωνις Γεωργιάδης: Έτσι θα λύσω το πρόβλημα με τα ράντζα στο Αττικόν

Αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Αττικόν έκανε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, παραδεχόμενος το πρόβλημα με τα ράντζα.
Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει με τις εφημερίες και τα ράντζα το Νοσοκομείο «Αττικόν» παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μάλιστα ανέφερε μιλώντας το πρωί της Τρίτης σε τηλεοπτική εκπομπή, ότι θα δοθεί λύση στο πρόβλημα.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, Δευτέρα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Παναγιώτης Γιαννάκος, αποκάλυψε ότι κατά την πρόσφατη εφημερία του Νοσοκομείου «Αττικόν», χρειάστηκε να αναπτυχθούν 126 ράντζα.
«Το νοσοκομείο “Αττικόν” βγάζει πράγματι ράντζα στις εφημερίες γιατί συγκεντρώνει πάρα πολύ κόσμο από περιοχές πέραν της Δυτικής Αττικής. Το 55% των προσελεύσεων στο “Αττικόν” είναι από άλλες περιοχές της Ελλάδος. Είναι ένα νοσοκομείο με πάρα πολύ καλή φήμη και πάρα πολύς κόσμος επιλέγει να πάει εκεί. Όταν σε μία στιγμή εφημερίας πάνε 1.500 άνθρωποι, μέχρι να τακτοποιηθούν στα δωμάτιά τους, περνάει κάποιο χρονικό διάστημα. Την επόμενη μέρα, όλοι έχουν τακτοποιηθεί», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι το πρόβλημα με τα ράντζα στο Αττικόν αναμένεται να λυθεί, με έργα που γίνονται με κονδύλι από το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Επειδή εντοπίσαμε ότι στο “Αττικόν” υπάρχει αυτή η πολύ μεγάλη πίεση, εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης το εξής έργο: μεγαλώνουμε το χώρο των επειγόντων περιστατικών από 1.000 τετραγωνικά μέτρα που είναι σήμερα σε 5.000 τετραγωνικά μέτρα. Το έργο θα εγκαινιαστεί στις αρχές Απριλίου του 2025. Ένας από τους λόγους που υπάρχει αυτή η πίεση με τα ράντζα είναι και το συγκεκριμένο έργο, καθώς αυτή τη στιγμή που μιλάμε από τα 1.000 τετραγωνικά μέτρα έχουν μείνει 500, διότι το εργοτάξιο έχει καταλάβει ένα κομμάτι του χώρου», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.
Γιατί γέμισε με ράντζα το Αττικόν
Το πρωί της Δευτέρας 30 Σεπτεμβρίου, με τη λήξη της εφημερίας, 126 ράντζα είχαν αναπτυχθεί και οι ασθενείς περίμεναν μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε θάλαμο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, 872 ασθενείς έσπευσαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου, είτε με δικό τους όχημα είτε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Από αυτούς μόνο οι 210 έκαναν τελικά εισαγωγή. Η αναμονή για την εξέτασή τους από γιατρό ξεπέρασε τις έξι ώρες, ενώ τέσσερις ώρες μετά τη λήξη της εφημερίας οι ασθενείς παραμένουν σε ράντζα μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε θάλαμο.
Αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος:
«Βούλιαξε το Αττικόν. Σήμερα μετά από εφημερία έχουν αναπτυχθεί μέχρι στιγμής 126 ράντζα και 4 ώρες μετά τη λήξη της εφημερίας παραμένουν ασθενείς που εισήχθησαν στα επείγοντα μέχρι να βρεθεί ράντζο ή κρεβάτι. Η αναμονή για εξέταση ξεπέρασε τις 6 ώρες. Η απίστευτη επισκεψιμότητα έχει να κάνει κυρίως με παθολογικά περιστατικά. Προσήλθαν για εξέταση 872 ασθενείς και έγιναν 210 εισαγωγές έως τώρα. Με ΕΚΑΒ διακομίσθηκαν 156 ασθενείς και εισήχθησαν οι 100 πολύ περισσότεροι από άλλες εφημερίες. Οι υπόλοιποι 110 που εισήχθησαν προσήλθαν με δική τους επιλογή αναφέρει στην ανακοίνωση του και σημειώνει ότι πάντα υπήρχε πρόβλημα με το συγκεκριμένο νοσοκομείο ωστόσο δεν ευθύνεται εάν αναλογιστεί κανείς ότι το 52% των ασθενών προέρχονται από την περιφέρεια».
Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία της περιφέρειας
Τους λόγους που αναπτύσσονται ράντζα στο Αττικόν εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ: «Φυσικά πάντα υπήρχαν και υπάρχουν ράντζα στο Αττικόν. Για αυτή την κατάσταση δεν φταίει το Νοσοκομείο. Το 52% των ασθενών που προσέρχονται και εισάγονται είναι από τη περιφέρεια. Αυτό δείχνει ότι πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας δεν μπορούν να συγκρατήσουν τους ασθενείς λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού».
Το πρόβλημα με τα ράντζα στο Αττικόν, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, εστιάζεται στις Παθολογικές κλινικές και δυστυχώς ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι χειμωνιάτικες ιώσεις: «Τα παθολογικά νοσοκομειακά κρεβάτια συνολικά δεν επαρκούν πανελλαδικά. Και ακόμη δεν είναι χειμώνας με την έξαρση των ιώσεων. Ασθενείς ολοκληρώνουν τη νοσηλεία τους εντός των νοσοκομείων σε πολύ περισσότερες ημέρες λόγω καθυστερήσεων των διαγνωστικών εξετάσεων που απαιτούνται ή χειρουργικών επεμβάσεων. Όσα νοσοκομεία δεν έχουν ράντζα γεμίζουν χειρουργικές κλινικές με παθολογικά περιστατικά», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος. «Φυσικά έτσι αυξάνεται ο δείκτης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων», καταλήγει.