ΕΙΔΗΣΕΙΣΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Τροχιοδεικτικές” πολιτικές βολές στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου

Ριζική ανανέωση στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου, με τρία νέα πρόσωπα που κανένα δεν έχει θητεύσει στο παρελθόν ως δημοτικός σύμβουλος. Το πολιτικό “ζουμί” όμως στην πρώτη συνεδρίαση του νεοεκλεγμένου Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου, που συνήθως είναι διεκπαιρεωτική, βρισκόταν στην ανάδειξη, “με το καλημέρα”, εσωτερικού προβλήματος στην παράταξη “Χαϊδάρι Αναγέννηση”, μεταξύ του επικεφαλής Γιάννη Κέντρη και των συμβούλων του Ελευθερίας Τοκατλίδη και Γιάννη Θεοτοκά. Κατά τα άλλα, η “Λαϊκή Συσπείρωση” κράτησε τις αναμενόμενες αποστάσεις από την εκλογή των μελών του Προεδρείου, ενώ ο Κώστας Ασπρογέρακας διαμαρτυρήθηκε έντονα για τον παραγκωνισμό της παράταξής από τον πρόσφατο νόμο για τους ΟΤΑ. 

Όπως αναμενόταν το κύριο πολιτικό βάρος έπεσε στην εκλογή των μελών των δύο Δημοτικών Επιτροπών (Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής), καθώς με τις πρόσφατες αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση, που θέσπισε η νέα κυβέρνηση, οι παρατάξεις των δημάρχων έχουν την πλειοψηφία στις δημοτικές επιτροπές, για σημαντικά θέματα λειτουργίας του Δήμου. Αντίθετα, λόγω της απλής αναλογικής, στους περισσότερους Δήμους, όπως και στο Χαϊδάρι, δεν έχουν την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Εκλογή προεδρείου

Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εκλέχτηκε, μετά από πρόταση της πλειοψηφίας, ο Παναγιώτης Τσατσαρώνης, που έλαβε 19 ψήφους από τους 32 παρόντες δημοτικούς συμβούλους. Αντιπρόεδρος ο Λεωνίδας Παπαδάκος, με 18 ψήφους (από την παράταξη “Χαϊδάρι Ψηλά” του Αποστόλη Θεοφίλη) και γραμματέας η Άλκηστις Βίτσα, με 19 ψήφους (από τους Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου).

"Τροχιοδεικτικές" πολιτικές βολές στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου 1
Κώστας Ασπρογέρακας, Αγγελική Γκανά.

Από την 1η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου απουσίαζε ο Διαμαντής Μαγουλάς, που για λόγους υγείας δεν έχει ακόμα ορκιστεί. Από την πλευρά τους, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Διάφανος Δήμος», Κώστας Ασπρογέρακας και Αγγελική Γκανά, παρότι ήταν παρόντες στη συνεδρίαση, επέλεξαν να απέχουν από την ψηφοφορία της ανάδειξης του νέου προεδρείου και των δύο δημοτικών επιτροπών. Συγκεκριμένα κατήγγειλαν πως με τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις στους ΟΤΑ, επειδή η παράταξή τους δεν «έπιασε» το 6%, τους αφαιρέθηκε το δικαίωμα να συμμετέχουν με ίσους όρους στις εκλογικές διαδικασίες του προεδρείου και των δύο επιτροπών.

Την έναρξη της συνεδρίασης κήρυξε η πρώτη σε σταυρούς προτίμησης εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος της δημοτικής αρχής, Μόρφη Σάββα.

Σελέκος: «Δεν αποδεχόμαστε τη θέση του αντιπροέδρου»

"Τροχιοδεικτικές" πολιτικές βολές στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου 3
Ο Μιχάλης Σελέκος από τη θέση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δίπλα του ο Νίκος Καραγιάννης.

Λίγο πριν από την έναρξη της διαδικασίας ο τέως δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μιχάλης Σελέκος, αιτιολόγησε το λόγο για τον οποίο η παράταξή του δεν δέχτηκε τη θέση του αντιπροέδρου του Σώματος, παρότι της αντιστοιχούσε. Όπως είπε, είναι προεδροκεντρική η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και ο ρόλος του αντιπροέδρου είναι καθαρά διακοσμητικός. Πρόσθεσε πως η παράταξή του θα ψηφίσει λευκό και στις τρεις ψηφοφορίες, κάτι όμως που δεν έχει να κάνει με τα προτεινόμενα πρόσωπα.

Αυτοί θα πλαισιώσουν τις δύο Δημοτικές Επιτροπές

Ακολούθησε η ψηφοφορία για την ανάδειξη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Για τις επιτροπές αυτές προβλέπονται έξι εκλεγμένα μέλη. Τρία από την παράταξη του Δημάρχου και τρία από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Επίσης συμμετέχουν αυτοδίκαια στην κάθε μία, τρεις αντιδήμαρχοι, ένας εκ των οποίων ορίζεται πρόεδρος της επιτροπής. Όπως γίνεται αντιληπτό, ο νόμος της σημερινής κυβέρνησης, που ψηφίστηκε εσπευσμένα το καλοκαίρι δίνει την απόλυτη πλειοψηφία της Επιτροπής, στην παράταξη της δημοτικής αρχής, στο πλαίσιο της “κυβερνησιμότητας των Δήμων” και σαν αντίβαρο στην απλή αναλογική – “αντιπροσωπευτικότητα”, που είχε θεσπιστεί με τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τους ΟΤΑ. 

Μέλη, λοιπόν, της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου εκλέχτηκαν οι Βασίλης Καρατζαφέρης, Γιάννης Ηλιάδης, Δήμητρα Δούμουρα, Μιχάλης Σελέκος, Απόστολος Θεοφίλης και Θοδωρής Σπηλιόπουλος. Επίσης οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Αργυρόπουλος (πρόεδρος), Μάνος Πετούσης και Ελένη Μπέλλα.

Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής εκλέχτηκαν οι Κωνσταντίνα Χρονοπούλου, Γιώργος Βελέντζας, Βασίλης Καρατζαφέρης, Μόσχος Χουδελούδης, Λεωνίδας Παπαδάκος, Άλκηστις Βίτσα και οι αντιδήμαρχοι Φώτης Θεοδωρακόπουλος (πρόεδρος), Μόρφη Σάββα και Μάνος Πετούσης.

"Τροχιοδεικτικές" πολιτικές βολές στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου 5
Η παράταξη “Χαϊδάρι Ψηλά”: Γιάννης Αλεξόπουλος, Αποστόλης Θεοφίλης, Λεωνίδας Παπαδάκος.

Κρίση προ των πυλών ή έλλειψη συνεννόησης;

Στο θέμα της στελέχωσης των Επιτροπών, που όπως αναφέραμε από τον νέο νόμο έχουν αυξημένες αρμοδιότητες για πολλά ζητήματα, άναψε η πολιτική αντιπαράθεση και η φωτιά απρόσμενα απλώθηκε στο εσωτερικό μιας παράταξης.

Συγκεκριμένα, η Ελευθερία Τοκατλίδη πρότεινε να παραχωρήσει η δημοτική αρχή μία θέση της Οικονομικής Επιτροπής στην παράταξη «Χαϊδάρι Αναγέννηση», υποδεικνύοντας το δημοτικό σύμβουλο και έμπειρο οικονομολόγο Γιάννη Θεοτοκά. Με αυτή την πρόταση συντάχθηκε και ο Μιχάλης Σελέκος, υποστηρίζοντας πως η παράταξη του δημάρχου θα έχει και πάλι την πλειοψηφία με ψήφους 5-4 αντί με 6-3. Ο δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός δήλωσε πως, αν προβλέπεται κάτι τέτοιο, θα παραχωρήσει μια θέση στο μεσοδιάστημα της δημαρχιακής του θητείας. Ακολούθησε κόντρα. Η κ. Τοκατλίδη επέμενε πως μπορεί να ικανοποιηθεί η πρότασή της, λέγοντας πως από πληροφορίες της αυτό έχει γίνει και σε άλλους Δήμους, αν και δεν ανέφερε κάποιον συγκεκριμένα όταν ρωτήθηκε.

Όταν ο λόγος ήρθε στον Γιάννη Κέντρη, επικεφαλής της παράταξης “Χαϊδάρι Αναγέννηση”, ο οποίος μέχρι τότε σιωπούσε και προκλήθηκε από τον Απόστολο Θεοφίλη να πάρει θέση για την πρόταση της δημοτικής του συμβούλου, ήρθε και η έκπληξη. Συγκεκριμένα απέρριψε με τον τρόπο του το αίτημά της, ζητώντας να ξεκινήσει η διαδικασία όπως προβλέπεται! Άλλοι από τους παρόντες ερμήνευσαν το περιστατικό σαν προμήνυμα κρίσης και άλλη σαν έλλειψη συνεννόησης…

 

"Τροχιοδεικτικές" πολιτικές βολές στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου 7
Η παράταξη “Χαΐδάρι Αναγέννηση”: Γιάννης Θεοτοκάς, Γιάννης Κέντρης, Ελευθερία Τοκατλίδη.
"Τροχιοδεικτικές" πολιτικές βολές στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου 9
Οι ψηφολέκτριες Μέμη Κοντογιάννη και Άλκηστις Βίτσα.
"Τροχιοδεικτικές" πολιτικές βολές στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου 11
Χαμόγελα από τον νέο πρόεδρο του Δ.Σ., Παναγιώτη Τσατσαρώνη.
"Τροχιοδεικτικές" πολιτικές βολές στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου 13
Ο Γιάννης Ηλιάδης μπροστά στην κάλπη.
"Τροχιοδεικτικές" πολιτικές βολές στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου 15
Η Μόρφη Σάββα βγαίνοντας από το παραβάν.
"Τροχιοδεικτικές" πολιτικές βολές στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου 17
Στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button