ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

“Μηχανές καταστρέφουν το δάσος κάτω από τη Γιορτή”

Ο συμπολίτης Triston Giwrgos έστειλε στο “Χαϊδάρι Σήμερα” μήνυμα που αναφέρει ότι enduro μηχανές καταστρέφουν το δάσος πίσω από τη Μονή Δαφνιού. 

Σήμερα έκανα μια βόλτα στο δάσος του Δαφνιού, από Γιορτή και κάτω. Μιλάμε για ολική καταστροφή από τις μηχανές moto cross. Δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο. Κανένας δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτό το έγκλημα. 

Αντίστοιχο θέμα απασχόλησε τις αρχές της Κρήτης. Για τις δραστηριότητες μηχανοκίνητων οχημάτων σε προστατευόμενες περιοχές του νησιού παραγγέλθηκε προανακριτική διαδικασία. Το παρακάτω δημοσίευμα είναι ενδεικτικό:

Προανάκριση για τα μηχανοκίνητα στις προστατευόμενες περιοχές

Στο στάδιο της προανακριτικής διαδικασίας, έχει περάσει το θέμα με τις δραστηριότητες μηχανοκίνητων οχημάτων σε προστατευόμενες περιοχές της Κρήτης.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια γενική Δ/ντρια Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων, Χαρά Καργιολάκη, η εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας γίνεται για την προστασία των φυσικών περιοχών.

Οι επιπτώσεις αυτών των δραστηριοτήτων αφορούν κυρίως σε καταστροφή βλάστησης και φαινόμενα περιβαλλοντικής υποβάθμισης λόγω ρύπανσης. Ακόμα ηχορρύπανσης, αλλοίωσης του ανάγλυφου, διατάραξης της άγριας ζωής και εναπόθεσης σκουπιδιών.

Στην ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης αναφέρεται:

Δραστηριότητες μηχανοκίνητων οχημάτων, εκτός του δικτύου επαρχιακών και αγροτικών δρόμων παρατηρήθηκαν στο πεδίο ή θεάθηκαν σε ιστοσελίδες του παγκόσμιου ιστού, σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές. Μηχανοκίνητα κυρίως, τροχοφόρα οχήματα διαφόρων ειδών, εμφανίζονται να κινούνται σε παραλίες, κοίτες ποταμών και ορεινά μονοπάτια αποσκοπώντας είτε σε ιδιωτική διασκέδαση ή βιοπορισμό.

Σε σχέση με τις καταγγελίες που έφθασαν στις υπηρεσίες της Γενικής Δ/νσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και αφορούν στην κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων σε ορεινά μονοπάτια ή σε περιοχές που δεν υφίστανται μονοπάτια και διασχίζουν τους ορεινούς όγκους της Κρήτης, ιδιαίτερα του Ψηλορείτη, έχει ήδη δρομολογηθεί από τις αρμόδιες Δ/νσεις Δασών των νομών, η σχετική προανακριτική διαδικασία.

Σας γνωρίζουμε ότι η διοργάνωση αγώνων με μηχανοκίνητα οχήματα εκτός δρόμου θα πρέπει να διέπεται και από κανονισμό που εκδίδεται από την Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος, λαμβάνοντας υπόψη την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Οι επιπτώσεις αφορούν κυρίως σε καταστροφή βλάστησης, ή φαινόμενα περιβαλλοντικής υποβάθμισης λόγω ρύπανσης, ηχορρύπανσης, αλλοίωσης του ανάγλυφου, διατάραξης της άγριας ζωής, εναπόθεσης σκουπιδιών, κλπ.

Επίσης θα θέλαμε να πληροφορήσουμε ότι μετά από πρόσφατη Νομοθετική πρωτοβουλία (ΦΕΚ 206/Β/2017) που αφορά στον “καθορισμό τεχνικών προδιαγραφών χάραξης σήμανσης, διάνοιξης και συντήρησης των ορειβατικών- πεζοπορικών μονοπατιών” έχει ξεκινήσει η διαδικασία για σύσταση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Ορειβατικών Δραστηριοτήτων (Σ.Ε.Π.Ο.Δ.) στις Δ/νσεις Δασών των Νομών της Κρήτης.

Η ανωτέρω Επιτροπή θα παρέχει τη βοήθειά της στην αρμόδια δασική υπηρεσία για το συνολικό δίκτυο μονοπατιών στην περιοχή αρμοδιότητάς της (αφορά καθαρά πεζοπορικά μονοπάτια όπου δεν επιτρέπονται τα μηχανοκίνητα μέσα πορείας).

Είναι φανερό ότι η αστυνόμευση της υπαίθρου απαιτεί την εγρήγορση, συνέργεια και συνεργασία όλων των υπηρεσιών που προστατεύουν το περιβάλλον, όπως και κάθε υπεύθυνου πολίτη και επιχειρηματία που δραστηριοποιείται εντός ευαίσθητων προστατευόμενων περιοχών.

Η εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας δεν είναι πάντα αυτονόητη γι αυτό προτείνουμε σε όποιον έχει την παραμικρή αμφιβολία για το αν κάποια δραστηριότητα είναι σύννομη, να μη διστάζει να επικοινωνεί μαζί μας.

Με εντολή Συντονίστριας ΑΔΚ, η αναπληρώτρια Γενική Δ/ντρια Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων Χαρά Καργιολάκη, Δρ. Δασολόγος

Για το ίδιο θέμα, ο διευθυντής του Διομήδειου Κήπου, κ. Στέλιος Σούλιος μάς έστειλε το παρακάτω εδάφιο σχετικού νόμου 4280 “Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις”

Άρθρο 57, λοιπές επεμβάσεις

2. Επιτρέπεται η χάραξη διαδρομών σε δημόσιες εκτάσεις των περιπτώσεων α΄ και β΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 3 του παρόντος νόμου, στα δάση και τις δασικές εκτάσεις των κατηγοριών δ΄ και ε΄ της παραγράφου 1 και β΄, γ΄, στ΄ και ζ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του παρόντος νόμου για τη διεξαγωγή αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού (τύπου motocross) και ποδηλάτου (mountainbike) μετά την έγκριση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού τεχνικής έκθεσης σχετικά με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, το χρονοδιάγραμμα άσκησής της και διάγραμμα των τεχνικών στοιχείων των διαδρομών. Δικαιούχος της επέμβασης είναι σύλλογος ή φορέας που βάσει του καταστατικού του έχει το δικαίωμα να διοργανώνει τους αγώνες του πρώτου εδαφίου του παρόντος. Ο δικαιούχος χρησιμοποιεί την έκταση μόνο για τη διεξαγωγή του αγώνα, το δε υπόλοιπο χρονικό διάστημα τη διαχειρίζεται η δασική υπηρεσία ως μέρος του οικείου δασικού οικοσυστήματος. Η χάραξη της διαδρομής πραγματοποιείται χωρίς να καταστραφεί δασική βλάστηση, στην περίπτωση δε που αυτό κριθεί αναγκαίο, εφαρμόζεται η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 45. Αντάλλαγμα χρήσης δεν καταβάλλεται. 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button