ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Σχολείο 18 ΑΝΩ”, ευκαιρία ζωής – Πρωτοποριακή σύζευξη θεραπείας και εκπαίδευσης

Το 18 ΑΝΩ του ΨΝΑ Δαφνίου είναι μία από τις δημόσιες δομές στις οποίες μπορούν να απευθύνονται οι άνθρωποι που είναι εθισμένοι σε ψυχότροπες ουσίες. Πέρα όμως από τα προγράμματα απεξάρτησης, το 18 ΑΝΩ πάει κι ένα βήμα παραπέρα. Δίνει στα άτομα, που λόγω της περιπέτειας που πέρασαν στη ζωή τους είχαν αφήσει πρόωρα το σχολείο ή δεν είχαν δοκιμάσει να διεκδικήσουν μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, να το κάνουν. Να κλείσουν αυτό το κενό και να ξαναβρούν μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία σημεία επικοινωνίας με τον κόσμο της γνώσης και της εργασίας. Είναι πραγματικά πρωτοποριακό Σχολείο. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού θεσμοθετημένη αυτή η συνάντηση του θεραπευτικού πλαισίου με το εκπαιδευτικό.

Βρίσκοντας το χαμένο νήμα της ζωής

Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που οι μαθητές εδώ, συχνά μεσήλικες, κάθονται αρχικά δειλά στο θρανίο, αλλά γρήγορα εκπλήσσουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Ξαναπιάνουν το νήμα της χαμένης τους εφηβείας από την αρχή, ανακαλύπτουν ικανότητες που ούτε η ίδιοι δεν γνώριζαν ότι υπάρχουν μέσα τους. Λατρεύουν το βιβλίο και παλεύουν να βρουν το χρόνο να κάνουν τις εργασίες τους. Μερικοί μάλιστα πετυχαίνουν στις Πανελλήνιες και γίνονται φοιτητές. Νίκες ζωής…

Ανοιχτοί δρόμοι στο Σχολείο 18 ΑΝΩ

Συμμετέχουν οι θεραπευόμενοι που επιθυμούν να δώσουν εξετάσεις προκειμένου να αποκτήσουν απολυτήριο Γυμνασίου ή Λυκείου ή να προετοιμαστούν για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, όπως επίσης για να μάθουν Αγγλικά και χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.

H συμμετοχή του θεραπευόμενου στο Σχολείο του Σχολείο 18 ΑΝΩ είναι εθελοντική. Εκτός από τα αριθμητικά αποτελέσματα, σημαντική είναι η ουσιαστική κινητοποίηση των θεραπευόμενων. Ενισχύεται η αυτοεκτίμηση και η αυτοδιάθεσή τους. Συχνά το κίνητρο για μια απλή εξασφάλιση του απολυτηρίου μετατρέπεται σε κίνητρο για απόκτηση γνώσεων. Αλλά και δημιουργική αξιοποίηση των στόχων τους και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους μετά και την ολοκλήρωση του προγράμματος απεξάρτησης.

Δύο από τις βασικές αρχές από τις οποίες διέπεται όλο το Θεραπευτικό Πρόγραμμα είναι ότι η τοξικομανία δεν είναι ανίατη νόσος και ότι ο τοξικομανής δεν είναι άτομο με ειδικές ανάγκες.

Στόχοι

Στόχος είναι να μην προσανατολίζεται μόνο στην διαδικασία των εξετάσεων. Αλλά να παρέχει πραγματικά δυνατότητες ουσιαστικής παιδείας, με οργανωμένες συζητήσεις, δανειστική βιβλιοθήκη. Ακόμη ομαδικές εργασίες, εκπαιδευτικές επισκέψεις σε χώρους τέχνης και πολιτισμού, σύνδεση της σχολικής γνώσης με την πραγματική ζωή.

Μιλάει η Μαρίνα Παπαδή, υπεύθυνης της εξειδικευμένης εκπαιδευτικής μονάδας «Σχολείο 18 ΑΝΩ». Από το 3.50΄.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button