ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Πράσινο φως” για την πεζογέφυρα στο Παλατάκι – Η νέα μορφή της

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων έδωσε την έγκρισή του σε νέο, πιο “ελαφρύ” σχέδιο της πεζογέφυρας της Λεωφόρου Αθηνών στο ύψος του Πύργου Παλατάκι. Έτσι αίρεται η εκκρεμότητα που σταμάτησε τις εργασίες από την αρχή του χρόνου. Στις φωτό η μακέτα της νέας μορφής της γέφυρας, με πιο μικρά βάθρα και γυάλινα στοιχεία στους ανελκυστήρες, ώστε να μην “πνίγεται” το Μνημείο. Σχετική απαίτηση είχε εκφράσει το ΚΣΝΜ.

"Πράσινο φως" για την πεζογέφυρα στο Παλατάκι - Η νέα μορφή της 1

Σε ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή αναφέρει:

Χθες 16/10/2018 αναρτήθηκε στη Διαύγεια η υπουργική απόφαση- έγκριση για την κατασκευή της πεζογέφυρας στο Παλατάκι. Όπως είναι γνωστό η κατασκευή της πεζογέφυρας είχε ξεκινήσει στις αρχές του χρόνου και διακόπηκε έπειτα από καταγγελίες τριών συνδημοτών μας στην αρχαιολογική υπηρεσία.

Η εξέταση της καταγγελίας έγινε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων σε δύο συνεδριάσεις. Στην 1η, αφού έγινε περιγραφή των εναλλακτικών λύσεων από τον μελετητή του έργου, ζητήθηκε από το Συμβούλιο να γίνει τροποποίηση της αρχικής πρότασης. Σκοπός να μειωθεί κατά το δυνατόν η επιβάρυνση στον Ιστορικό Χώρο που βρίσκεται στο Παλατάκι.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση παρευρέθηκε εκ μέρους της διοίκησης του δήμου ο δήμαρχος, Μιχάλης Σελέκος. Μετέφερε την αγωνία χιλιάδων συνδημοτών μας σχετικά με την πορεία του έργου δεδομένης της αναγκαιότητας και της επικινδυνότητας του σημείου. Επίσης εξέφρασε και την επιθυμία της διοίκησης του Δήμου να γίνουν όλες οι απαραίτητες τροποποιήσεις στη μελέτη ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό η οπτική όχληση της πεζογέφυρας προς το Παλατάκι.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ήταν παρόντες και 2 εκ των 3 καταγγελλόντων, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν την άποψή τους ενώπιον του συμβουλίου.

Στη συνέχεια έγινε ανοικτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με παρουσία κατοίκων της περιοχής, φορέων όπως η Ένωση Γονέων του Δήμου, ο σύλλογος ΕΒΕ, οι συνταξιούχοι, ο σύλλογος Γυναικών Χαϊδαρίου, πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι κ.ά. Πάρθηκε ομόφωνη απόφαση στήριξης του αιτήματος να δοθεί η σχετική έγκριση από την αρχαιολογική υπηρεσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συζήτηση πήραν μέρος και τοποθετήθηκαν και οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής, ενώ οι συνδημότες που έκαναν την καταγγελία δεν θεώρησαν απαραίτητο να παρευρεθούν.

Στις 06/09/18 έγινε η 2η Συνεδρίαση του ΚΣΝΜ στην οποία έγινε και η παρουσίαση της νέας τεχνικής πρότασης του μελετητή, η οποία και τελικά εγκρίθηκε ομόφωνα. Η νέα μελέτη προβλέπει την κατασκευή βάθρων με διαφορετική διάταξη, καταλαμβάνοντας λιγότερο χώρο, καθώς και χρήση διαφανών στοιχείων στους ανελκυστήρες με σκοπό την γενικότερη ελάφρυνση της κατασκευής.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ο Δήμαρχος μετέφερε ξανά την αναγκαιότητα εκτέλεσης του έργου καθώς και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τις αποφάσεις των φορέων που είχαν πάρει μέρος σε αυτό. Η έκβαση της συγκεκριμένης συνεδρίασης ήταν τελικά θετική, καθώς το ΚΣΝΜ έδωσε την έγκρισή του, γεγονός το οποίο επιτρέπει την άμεση έναρξη εργασιών. Εδώ να αναφέρουμε ότι το επόμενο διάστημα πρόκειται να ξεκινήσουν εργασίες και στην πεζογέφυρα στο ύψος Προβατά, όπου είχαν σταματήσει για τεχνικούς λόγους.

Η ολοκλήρωση των δύο αυτών σημαντικών έργων, σε συνδυασμό με τη διαρκή διεκδίκηση κατασκευής τουλάχιστον δύο επιπλέον πεζογεφυρών, εντός των ορίων του Δήμου μας, στην Παπανδρέου και μπροστά από το γήπεδο Τ. Χαραλαμπίδης, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών και αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τη διοίκηση του Δήμου.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button