Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου: “Κερδίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τα σκουπίδια!”
Οι Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου έχουν ξεκινήσει καμπάνια για την ενημέρωση των κατοίκων της πόλης για τα οφέλη της ανακύκλωσης και την αναγκαιότητα συμμετοχής και συμβολής του Δήμου μας στην εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων.
Το Σάββατο 2 Ιουνίου, με επικεφαλής τον Θοδωρή Σπηλιόπουλο, περιηγήθηκαν στον πεζόδρομο της Καραϊσκάκη, και τη Δευτέρα 4 Ιουνίου πήγαν στην πλατεία του Δάσους (οι φωτογραφίες από τις ενημερώσεις). Μίλησαν με πολίτες και επαγγελματίες για το μεγάλο ζήτημα διαχείρισης των αποβλήτων στην πηγή (σιδηρούχα, πλαστικά, χαρτί, γυαλί) και την αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής του.
Όπως δηλώνουν, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο χάνονται και εκατομμύρια ευρώ στη πενταετία 2014 – 2019 θα χαθούν από την πόλη μας, γιατί δεν γίνεται διαχείριση των απορριμμάτων / αποβλήτων στην πηγή.
Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν: “Είναι πραγματικά οδυνηρό, οικονομικά και περιβαλλοντικά, το γεγονός ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή αρνείται να εφαρμόσει συστηματικά την διαχείριση των αποβλήτων στην πηγή με τα αποτελέσματα να είναι ορατά σε όλους τους συμπολίτες μας.
Παράλληλα δε, μετά από αρκετές ερωτήσεις συμπολιτών μας προς τους Πολίτες σε Δράση αλλά και αναζητήσεις για τον τρόπο εφαρμογής της συλλογής των χαρτιών σε σχολικές μονάδες έγινε και προβολή των «Χαρτοφάγων», η οποία «απαιτεί» απόφαση του Δήμου για συμμετοχή στο Πρόγραμμα Ανακύκλωσης Χαρτιού Περιφέρειας Αττικής – ΕΔΣΝΑ με τίτλο «’Ελα στον κύκλο μας», το οποίο περιλαμβάνει την εγκατάσταση «χαρτοφάγων» σε χάρτινες κατασκευές για μικρές ποσότητες ή και μεταλλικές κατασκευές στα σχολεία.
Η αποκομιδή γίνεται κάθε 15 ημέρες με οχήματα του ΕΔΣΝΑ δωρεάν, όπως συμβαίνει σε γειτονικούς Δήμους (Αιγάλεω, Αγία Βαρβάρα κ.α.) αλλά και σε πολλούς Δήμους στο Λεκανοπέδιο, 32 συνολικά. Απώτερος σκοπός διαμέσου της βιωματικής προσέγγισης είναι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των μαθητών στην ανακύκλωση, με διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών, χαρτί εν προκειμένω, στην πηγή.
Είναι αδιανόητο να μην δημιουργούνται από τη Δημοτική Αρχή στην πόλη μας Πράσινα Σημεία και γωνιές ανακύκλωσης ξεχωριστά για όλα τα είδη ανακύκλωσης. Αρκετοί συμπολίτες μας θεωρούν αποκαρδιωτικό το γεγονός ότι, ενώ υπάρχει διάθεση από πολλούς να συμμετέχουν ουσιαστικά στη διαχείριση των αποβλήτων στην πηγή και με οικιακούς κομποστοποιητές, δεν βλέπουν σχετική ανταπόκριση από τη Δημοτική Αρχή.
Είναι αδιανόητο να υπάρχει τρόπος αυτοχρηματοδότησης όλων των αναγκών σε εξοπλισμό στην καθαριότητα, είναι αδιανόητο να υπάρχουν επιπλέον πόροι λόγω ανακύκλωσης υλικών και να τους αγνοεί επιδεικτικά η παρούσα Δημοτική Αρχή.
Ο Δήμος μας παράγει 7.656tn πράσινα και οργανικά, με βάση στοιχεία του Δήμου που έχουν δημοσιοποιηθεί το Σεπτέμβριο του 2015 και με έτος αναφοράς το 2014. Αν γίνει ξεχωριστή διαλογή των βιοαπόβλητων (οργανικά και πράσινα) και μεταφορά στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (Ε.Μ.Α.Κ. Άνω Λιοσίων) η δαπάνη που θα μπορούσε να εξοικονομηθεί είναι 344.520 ευρώ ετησίως. Επειδή δεν μπορούν να γίνουν τα αυτονόητα από τη Δημοτική Αρχή, οπότε και τη μισή ποσότητα να αξιοποιούσε 3.828tn θα υπήρχε ένα όφελος 172.260 ευρώ ετησίως. Δηλαδή κάτι περισσότερο από ένα καινούργιο απορριμματοφόρο, το οποίο κοστίζει 150.000 – 160.000€ και είναι άκρως απαραίτητο για την καθαριότητα της πόλης μας, αφού μέχρι σήμερα λειτουργούμε με δανεικά απορριμματοφόρα.
Αν βεβαίως γίνονταν ανακύκλωση – κομποστοποίηση με στόχο την επίτευξη του 50% και πώληση διαχωρισμένων ανακυκλώσιμων υλικών, με βάση σχετικές δράσεις άλλων Δήμων, τότε τα οφέλη στο Δήμο μας θα ανέρχονταν σε εκατοντάδες χιλιάδες ετησίως. Η επίκληση της προηγούμενης δημοτικής περιόδου δεν μπορεί να αποτελεί συνεχώς άλλοθι για να μην γίνεται σχεδόν τίποτα, από την τωρινή Δημοτική Αρχή!
Συνεπείς στον προγραμματικό μας λόγο, με δημιουργική και όχι στείρα αντιπολίτευση έχουμε δημοσιοποιήσει πλήθος προτάσεων για την αναγκαιότητα εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων στην πηγή. Μέχρι σήμερα, όπως μπορεί να διαπιστώσει οποιοσδήποτε και οποιαδήποτε πολίτης δεν υπάρχει ανταπόκριση. Γιατί άραγε; Θα δώσει απαντήσεις η Δημοτική Αρχή στα συνεχή ερωτήματά μας, που εκφράζουν καθημερινές αγωνίες συμπολιτών μας;
Καταλήγοντας, όπως έχει εκφράσει δημόσια επανειλημμένα ο επικεφαλής των Πολιτών σε Δράση Θοδωρής Σπηλιόπουλος, δεν σταματάμε να προβάλλουμε δημόσια το σημαντικό ζήτημα της εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων στην πηγή σε συνδυασμό με δράσεις για την ενημέρωση – επιμόρφωση κατοίκων και επαγγελματιών, συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε τις άλλες διαστάσεις, δηλαδή της πρόληψης, της ελαχιστοποίησης του όγκου των παραγόμενων αποβλήτων και της επαναχρησιμοποίησης, που όλες αυτές μαζί οι παρεμβάσεις συνθέτουν ένα αξιόπιστο, οικονομικό και κοινωνικά δίκαιο σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων, καλούμε την παρούσα Δημοτική Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της με πράξεις συγκεκριμένες, τουλάχιστον αυτές που προβλέπονται στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, που η ίδια συνέταξε, και να μην μετατοπίζει τις ευθύνες, για τη μηδενική δράση της μέχρι σήμερα, σε άλλους.
Ακόμη, οι ΠσΔ υποστηρίζουν σχετικά με την ανακύκλωση:
“Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, της Δ/νσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Environmental Agency) δημοσιευμένα από τον ΕΟΑΝ ο κύκλος εργασιών της ανακύκλωσης των πιο σημαντικών υλικών ανήλθε στα 37,2 δις € το 2009 σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι τρόπος για την μετάβαση σε μια οικονομία η οποία αξιοποιεί αποδοτικότερα τους φυσικούς της πόρους.
Η δημοσίευση του ΕΟΑΝ μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι η ανεξέλεγκτη απόρριψη των αποβλήτων στο περιβάλλον δημιουργεί πολλαπλούς κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου. Ιδιαίτερα τα απόβλητα όπως οι μπαταρίες, λάμπες διαρκείας περιέχουν επικίνδυνες ουσίες όπως μόλυβδο, υδράργυρο, κ.λ.π. που η διάχυσή τους στο περιβάλλον έχει επιπτώσεις στο έδαφος, το νερό, τους οργανισμούς, ακόμη και στον άνθρωπο. Η απόρριψη του γυαλιού σε χωματερές κοντά σε δασικές εκτάσεις προκαλεί συχνά πυρκαγιές.
Η διαχείριση των αποβλήτων συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή με πολλούς τρόπους καθώς τα απόβλητα κατά την αποσύνθεσή τους εκπέμπουν μεθάνιο, ένα αέριο του θερμοκηπίου 25 φορές ισχυρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα.
Η ανακύκλωση υλικών αντί της παραγωγής τους από πρώτες ύλες απαιτεί λιγότερη ενέργεια και επομένως εκπέμπονται και μικρότερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (CO2)στην ατμόσφαιρα.
Για την Ε.Ε., έρευνα της Ökopol (Γερμανικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Στρατηγικής) υπολογίζει την εξοικονόμηση αερίων του θερμοκηπίου από την τρέχουσα ανακύκλωση των αστικών στερεών αποβλήτων σε 160 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα, που αντιστοιχεί στην συνολική ποσότητα που παράγουν ολόκληρη η Ελλάδα και η Φιλανδία μαζί.
Μια άλλη μελέτη που έκανε το προαναφερόμενο Ινστιτούτο το 2008, υπολόγισε ότι εάν το ποσοστό της ανακύκλωσης των οικιακών αποβλήτων φτάσει το 50% έως το 2020, το CO2 θα μειωθεί περισσότερο από 89 εκατομμύρια τόνους ποσό που αντιστοιχεί στην απόσυρση από τους δρόμους 31 εκατομμυρίων αυτοκινήτων.
Το ποσοστό ανακύκλωσης των οικιακών αποβλήτων το 2012 ήταν γύρω στο 37%, καθιστώντας τον στόχο του 50% της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφικτό, αν γινει εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας.
Η ανακύκλωση συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι εργασίες της συλλογής, διαλογής, επεξεργασίας, αποσυναρμολόγησης κλπ απασχολούν περισσότερους εργαζόμενους από ότι η ταφή των αποβλήτων. Ανάλογα με το υλικό και τη χώρα, υπολογίζεται ότι η ανακύκλωση της ίδιας ποσότητας αποβλήτων δημιουργεί 6 έως 10 φορές περισσότερες θέσεις εργασίας από ότι η ταφή ή το κάψιμο. Στην Ε.Ε. έχει εκτιμηθεί ότι οι εργαζόμενοι στην ανακύκλωση αυξήθηκαν από 230.000 το 2000, σε 512.000 το 2008, μια αύξηση 10,57% ετησίως. Η αύξηση αυτή ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη στον κλάδο της οικο-βιομηχανίας μετά τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) στην απολογιστική της έκθεση για το 2013 αναφέρει ότι με την ανακύκλωση αποφεύχθηκε η εκπομπή 560.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2 eq) στο περιβάλλον και εξοικονομήθηκαν 1.670 εκατομμύρια κιλοβατώρες (ΚWh) ενέργειας. Επίσης, υποστηρίχθηκε η οικονομία με την ανάπτυξη 2.200 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης. (ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/06/2014)
Ένα επιπλέον όφελος αφορά στην αποτροπή ρεύματος αποβλήτων στους ΧΥΤΑ και επομένως στην αύξηση του χρόνου ζωής ενός ΧΥΤΑ. Ας σκεφτούμε πόσο δύσκολα αντιμετωπίζεται το πρόβλημα κορεσμού του ΧΥΤΑ Φυλής και τις κοινωνικές εντάσεις σε κάθε σχεδιασμό και χωροθέτηση νέων ΧΥΤΑ, «αφού κανένας δεν θέλει τα σκουπίδια του στην αυλή του αλλά στην αυλή του άλλου ενώ παράλληλα αρνείται να ανακυκλώνει στην πηγή τα απόβλητα».”