Παρέμβαση του πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών, Πάνου Μοσχονά, για την αξιοποίηση της κρατικής ενίσχυσης που θα έρθει στην τοπική αυτοδιοίκηση, λόγω κορωνοϊού, αλλά και του κεφαλαίου που εξοικονομείται λόγω αναστολής λειτουργίας πολλών δημοτικών υπηρεσιών.  

Έχει πολύ μεγάλη σημασία λοιπόν η σωστή αξιοποίηση των οικονομικών ενισχύσεων και όποιων άλλων δυνατοτήτων έχει ήδη δώσει το κράτος στο Δήμο και από ότι έχει εξαγγελθεί θα δώσει σε μεγαλύτερο βαθμό το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου. Ποσό, που από ό,τι λένε οι πληροφορίες από διάφορους Δήμους, θα αγγίζει τουλάχιστον το 150% της μηνιαίας τακτικής επιχορήγησης των ΚΑΠ δηλ για το Χαϊδάρι κοντά στα 650000 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται και η ενίσχυση μέσω του προγράμματος « Αντώνης Τρίτσης» που αντικατέστησε τον «Φιλόδημος» (2,5 δις ανακοίνωσε σε συνέντευξη του σε εφημερίδα ο υπουργός), αλλά και το πάγωμα των δανείων των Δήμων και τον σχεδιασμό της βιώσιμης ανταπόδοσης τους από το Υπουργείο που σημαίνει ένα αρκετά μεγάλο ποσό των δανειακών υποχρεώσεων, που δεν θα αναγκαστεί να καλύψει ο προϋπολογισμός του Δήμου μας. Αν συνυπολογίσει κανείς και την εξοικονόμηση δαπανών από φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό κ.ά. από την αναστολή λειτουργίας των δημοτικών εγκαταστάσεων (κολυμβητήριο, στέγες πολιτισμού, αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ), που υπολογίζονται περίπου στα 250000 ευρώ, καθώς και σε άλλες προμήθειες του Δήμου λόγω της υπολειτουργίας του (αναβολή εκδηλώσεων κλπ), δημιουργείται ένα σοβαρό χρηματικό αποθεματικό που μπορεί να ανακουφίσει τους συμπολίτες μας (επαγγελματίες και εργαζόμενους) που δοκιμάζονται για άλλη μια φορά.
Χρειάζονται λοιπόν γενναίες αποφάσεις . Με γνώμονα ΠΑΝΤΑ τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων, των μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών, των ανέργων, ΟΛΩΝ όσων δοκιμάζονται χρόνια τώρα από την καπιταλιστική οικονομική κρίση και αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του Δήμου μας. Σε αυτό το πλαίσιο πιστεύω ότι μπορούν να συνεισφέρουν οι ακόλουθες σκέψεις και προτάσεις…

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

• Εξοπλισμός όλων των σχολικών μονάδων με tablet, laptop, Η/Υ και δημιουργία δικτύου ώστε να μπορούν να παρακολουθούν χωρίς τεχνικά προβλήματα όλοι οι μαθητές.
• Καταγραφή όλων των μαθητών και μαθητριών που δεν έχουν κατάλληλο εξοπλισμό και άμεσο εφοδιασμό τους με laptop ή tablet.
• Άμεσος εφοδιασμός με καθαριστικά και απολυμαντικά επιφανειών, αντισηπτικά gel χεριών , μάσκες , γάντια προστασίας και αντιμετώπιση ζητημάτων υλικοτεχνικής υποδομής που σχετίζονται με την ατομική υγιεινή (επισκευή –ανακατασκευή τουαλετών όπου χρειάζονται, διαμόρφωση μεγαλύτερων αιθουσών όπου απαιτείται).
• Καμπάνια –ειδικά στα Δημοτικά – σχετικά με την ατομική υγιεινή και την σωστή διατροφή

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ CAMP:(αν δεν απαγορευτεί η λειτουργία τους με κρατική απόφαση)

• Λειτουργία αμέσως μετά την λήξη των μαθημάτων με τήρηση αυστηρών μέτρων προφύλαξης και ασφάλειας δηλ περισσότερα σχολεία, αυστηρά μέτρα υγιεινής, περισσότεροι παιδαγωγοί , λιγότερα παιδιά ανά τμήμα κλπ) και ταυτόχρονη διατήρηση όλων των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ,που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια.
• Η συμμετοχή όλων των παιδιών να είναι δωρεάν.

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

• Άμεσος εφοδιασμός με καθαριστικά και απολυμαντικά επιφανειών, αντισηπτικά gel χεριών, μάσκες και γάντια προστασίας και αντιμετώπιση ζητημάτων υλικοτεχνικής υποδομής που σχετίζονται με την ατομική υγιεινή
• Εξοπλισμός ψυχαγωγίας εξωτερικών χώρων ώστε να μπορεί να γίνει πιο δημιουργική και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα η απασχόληση των παιδιών στους προαύλιους χώρους των σταθμών.
• Άμεση κάλυψη των κενών σε αναγκαίο προσωπικό (βρεφονηπιοκόμους, βοηθητικό προσωπικό κλπ) στα πλαίσια της μείωσης του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

• Να δοθούν άμεσα τα υπόλοιπα χρήματα από δικαστικές αποφάσεις (176 ευρώ, επιδόματα και δώρα) καθώς και τα δεδουλευμένα σε σχολικούς τροχονόμους και σε όποια άλλη κατηγορία εργαζομένων υπάρχουν καθυστερήσεις
• Αυστηρός έλεγχος της χρήσης μέσων ατομικής προστασίας ειδικά στους εργαζόμενους της καθαριότητας και των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών. Αντικατάστασή τους με καινούργιο εξοπλισμό όπου απαιτείται. BONUS για την τεράστια συμβολή τους στην διάρκεια της πανδημίας.
• Συστηματική και ελεγχόμενη καθαριότητα και απολύμανση όλων των δημοτικών χώρων
• Απολυμαντικά gel χεριών σε όλους τους χώρους, μάσκες και γάντια προστασίας για όλους και ειδικά στα κτίρια που υπάρχει προσέλευση κοινού(ΚΕΠ, Δημαρχείο ).

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

• Άμεσος εκσυγχρονισμός των αποδυτηρίων και ιδιαίτερα των μπάνιων και τουαλετών στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Άμεση ανακατασκευή όπου απαιτείται
• Άμεσος εφοδιασμός με καθαριστικά και απολυμαντικά επιφανειών, αντισηπτικά gel χεριών και αντιμετώπιση ζητημάτων υλικοτεχνικής υποδομής που σχετίζονται με την ατομική υγιεινή σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις και στους δημοτικούς χώρους πολιτισμού
• Άμεση στήριξη με κάθε πρόσφορο τρόπο των αθλητικών και πολιτιστικών σωματείων( αθλητικός και λοιπός εξοπλισμός, κάλυψη των πολύμορφων δράσεων τους κλπ) , προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν την λειτουργία και την προσφορά τους στην δύσκολη αυτή συγκυρία

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ, ΦΟΡΟΙ ΚΛΠ

• Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, φόρους κλπ όλων των καταστημάτων της πόλης μας (εκτός τραπεζών, super market) για χρονικό διάστημα από Μάρτιο 2020 μέχρι και Δεκέμβριο 2020).
• Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη όλων των συμπολιτών μας για το χρονικό διάστημα 01/03/2020 μεχρι και 31/10/2020 . Για αυτούς που θα χάσουν την εργασία τους ή θα μπουν σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας λόγω της πανδημίας και των συνεπειών της, η ανωτέρω χρονική περίοδος να παραταθεί για ένα επιπλέον χρόνο.
• Αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών μέχρι 31/12/2020 για όλους τους συμπολίτες μας και δυνατότητα επιλογής αίτησης νέας ρύθμισης από 01/01/2021 χωρίς συνυπολογισμό προσαυξήσεων και προστίμων.
• Άμεση διακοπή των διαδικασιών που αφορούν κατασχέσεις, δεσμεύσεις ΑΦΜ και λήψης αναγκαστικών μέτρων μέχρι 30/4/2021 από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.
• Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τροφείων παιδικών σταθμών, συνδρομών στο κολυμβητήριο, τα αθλητικά και πολιτιστικά τμήματα του Δήμου για τους συμπολίτες μας που θα χάσουν την εργασία τους ή θα μπουν σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας λόγω της πανδημίας και των συνεπειών της για το χρονικό διάστημα μέχρι 31/12/2021. 50% μείωση στους υπόλοιπους συμπολίτες μας για το ίδιο χρονικό διάστημα.
• Έκπτωση 35% σε όσους επιθυμούν να εξοφλήσουν εφάπαξ τις οφειλές τους προς το Δήμο για το χρονικό διάστημα 01/05/2020 μεχρι 31/12/2021.

Η διεκδίκηση αυξημένων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών πρέπει να αποτελέσει βασικό στοιχείο της δράσης όλων το επόμενο διάστημα. Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί και ο Δήμος, αν πραγματικά θέλουμε να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας ουσιαστικά