ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑΔΗΜΟΤΙΚΑ

“Απλή αναλογική: Τέλος στην παραχάραξη της ψήφου των δημοτών”

Σε λίγους μήνες οι δημότες του Χαϊδαρίου (όπως και σε όλους τους Δήμους πανελλαδικά) θα κληθούν να αναδείξουν τη νέα δημοτική αρχή, που θα αναλάβει τη διαχείριση της πόλης μας για τη νέα τετραετία. Το πολύ διαφορετικό και το πολύ σημαντικό τη φορά αυτή είναι πως οι εκλογές γίνονται με το σύστημα της απλής αναλογικής.

του Δημήτρη Σταυρίδη *

Ας μην αναλύσουμε εδώ τη στάση που κράτησαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι πολιτικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις, που αντιτάχθηκαν στην εφαρμογή του νέου αυτού τρόπου εκλογής των αιρετών. Ας μην σχολιάσουμε τον αρνητισμό και την κινδυνολογία των επιχειρημάτων τους. Γεγονός πλέον είναι πως η απλή αναλογική είναι εδώ, είναι για πρώτη φορά ψηφισμένος νόμος του κράτους και μένει να δούμε πώς θα εφαρμοσθεί και πώς θα λειτουργήσει στην αναδιάταξη των δυνάμεων μέσα στις τοπικές κοινωνίες.

Ας θυμηθούμε όμως ποια ήταν η διάταξη των αυτοδιοικητικών δυνάμεων στο Δήμο μας πριν από τέσσερα χρόνια: Στον πρώτο γύρο, όπου κυριολεκτικά η κάθε δημοτική παράταξη μαθαίνει “πόσα απίδια πιάνει ο σάκος της”, είχαμε την τέλεια διασπορά των ψήφων του εκλογικού σώματος
• με τέσσερις υποψήφιους μεταξύ περίπου 14,5% και 18,5% (Σελέκος, Μποζίκας, Ντηνιακός, Σπηλιόπουλος)
• δύο υποψήφιους γύρω στο 12% (Δρούλιας και η εκλιπούσα Καμπόλη)
• και δύο υποψήφιους γύρω στο 4% (Ασπρογέρακας και Φουρλής).

Και καταλήξαμε (μετά το δεύτερο γύρο) ο παλιός εκλογικός νόμος να δώσει απόλυτη πλειοψηφία με 19 έδρες στη “Λαϊκή Συσπείρωση” του Μιχάλη Σελέκου, έναντι 14 εδρών σε όλους τους άλλους μαζί. Δόθηκε η δυνατότητα στην Παράταξη του 18,43% (τόσο πήρε η “Λαϊκή Συσπείρωση” στον πρώτο γύρο) να διοικεί το Δήμο με ποσοστό στο Δημοτικό Συμβούλιο πάνω από 57%.

Αν αυτό δεν είναι παραμόρφωση της δημοκρατίας και παραχάραξη της ισοτιμίας των ψήφων των δημοτών-πολιτών, ας βρεθεί κάποιος να την ονοματίσει διαφορετικά! Χωρίς βέβαια να φταίει η παράταξη που διοικεί το Δήμο. Ο νομοθέτης έτσι πρόβλεψε!

Ε, αυτά πλέον αλλάζουν ριζικά!

Με την εφαρμογή της απλής αναλογικής, ο κάθε Δήμαρχος θα διοικεί το Δήμο υποστηριζόμενος πλέον όχι από μια επίπλαστη και δοτή από τον εκλογικό νόμο πλειοψηφία δημοτικών συμβούλων, αλλά από την πλειοψηφία εκείνη που θα μπορέσει να συσπειρώσει και να σφυρηλατήσει μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις, μέσα από τον ανοικτό και δημόσιο διάλογο.

Είναι καιρός πια το Δημοτικό Συμβούλιο και τα άλλα όργανα διοίκησης του Δήμου να πάψουν να λειτουργούν με διαδικασίες “διαλόγου κωφών” και προειλημμένων αποφάσεων μέσα σε κομματικά γραφεία. Είναι καιρός οι λαμβανόμενες αποφάσεις να είναι συνθετικές, να έχουν περάσει επιτυχώς τη βάσανο της κριτικής και να υποστηρίζονται από πραγματικές πλειοψηφίες μέσα στο σώμα των κοινωνιών για τις οποίες προορίζονται.

Η απλή αναλογική δίνει αυτή τη δυνατότητα.

Ανοίγει επιτέλους το δρόμο για ουσιαστικές και ειλικρινείς συζητήσεις μεταξύ των αυτοδιοικητικών δυνάμεων του τόπου, για προγραμματικές συγκλίσεις μεταξύ τους και για συγκρότηση δημοκρατικών, προοδευτικών μετώπων με όραμα, με βάθος αλλά και με αποτελεσματικότητα.

Τελειώνοντας, θα παραθέσω αυτούσια τα λόγια του Θοδωρή Σπηλιόπουλου, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου”, που νομίζω πως σε δυο γραμμές τα λέει όλα: “Ήρθε η ώρα να λειτουργήσει η απλή αναλογική σαν διαλυτήριο των σχέσεων του παλαιοκομματισμού και της διαπλοκής στην τοπική αυτοδιοίκηση. Θα δώσει τη δυνατότητα για προγραμματικές συγκλίσεις προς το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών.”

* μέλος της ΕΠ των “Πολιτών σε Δράση Χαϊδαρίου”, μέλος της Γραμματείας της ΑΣΚ-ΟΤΑ.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button