ΘΕΜΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πυροπροστασία: “Εγκλωβισμός” για 2 εκατ. ακίνητα – Τα νέα μέτρα και τα πρόστιμα φωτιά

Βαρύ χαράτσι προβλέπει ο νέος Κανονισμός Πυροπροστασίας για τους κατόχους ακινήτων εντός ή πλησίον δασών και αστικών πάρκων-αλσών εάν δεν συντάξουν άμεσα μελέτες και δεν προβούν στην υλοποίησή τους. Ποινικές ευθύνες και στους δήμους σε περίπτωση πυρκαγιάς στον αστικό ιστό.

Συνεχίζεται η αναστάτωση με την εγκύκλιο για την πυροπροστασία που επιβάλλει εκπόνηση μελετών και λήψη μέτρων από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων, και σε απόσταση 300 μέτρων από αυτές αλλά και ακίνητα κοντά η μέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών. Για παράδειγμα, αφορά χιλιάδες ιδιοκτησίες στο Χαϊδάρι.

Θέση πήρε η ΚΕΔΕ, στην πρόσφατη συνεδρίασή της, που προανήγγειλε προσφυγή στο ΣτΕ. Πιο συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας σημειώθηκε ότι οι δήμοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αρμοδιότητα εφαρμογής του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων, και προσανατολίζεται σε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να κριθεί αντισυνταγματική η σχετική διάταξη. Όπως ειπώθηκε, οι δήμοι έρχονται αντιμέτωποι με υποχρεώσεις και αρμοδιότητες που δεν τους αναλογούν, καθώς η κεντρική διοίκηση δεν έχει μεριμνήσει, ως οφείλει, να τους παράσχει τα απαραίτητα και αναγκαία εργαλεία για να ανταποκριθούν, όπως είναι το αναγκαίο προσωπικό και οι ανάλογοι πόροι.

Για το Χαϊδάρι εν προκειμένω, η υποχρέωση σύνταξης Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης για πυροπροστασία βαρύνει όσους έχουν κτίσματα σε απόσταση έως 300 μ. από δασικές περιοχές, δηλαδή πρακτικά ολόκληρη την Αφαία και το Δαφνί, πολύ μεγάλο μέρους του Δάσους (περιμετρικά του Ποικίλου και του άλσους Θεαθήναι, όπως και των πάρκων εντός αστικού ιστού), τις συνοικίες κατά μήκος της Ιεράς Οδού, τον Προφήτη Ηλία κτλ. Στην ουσία, μόνο τμήμα του Κέντρου Χαϊδαρίου απαλλάσσεται της υποχρέωσης.

Στο άρθρο τού Αργύρη Δεμερτζή από το ecopress.gr που ακολουθεί περιγράφονται αναλυτικά οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών.

Τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας  φέρεται να αποδέχονται ότι έχουν εγκλωβίσει περί τα 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων πλησίον και εντός δασών και δασικών εκτάσεων σε ανεφάρμοστα και αιφνιδιαστικά μέτρα πυροπροστασίας. Αρμοδίως διαμηνύεται προς τους διαμαρτυρόμενους φορείς ιδιοκτητών ακινήτων, μηχανικών και γεωτεχνικών ότι θα δοθεί παράταση προθεσμιών για τις δηλώσεις ιδιοκτητών και για τα προβλεπόμενα  έργα και παρεμβάσεις, που απαιτούν δυσβάστακτο κόστος. Aναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις των παρατάσεων.

Πυροπροστασία: "Εγκλωβισμός" για 2 εκατ. ακίνητα - Τα νέα μέτρα και τα πρόστιμα φωτιά 3

Με μεγάλα πρόστιμα απειλούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις ή κοντά σε αυτές αν δεν υποβάλλουν τεχνική έκθεση πυροπροστασίας και υλοποίηση των μέτρων που αυτή προβλέπει. Με βάσει όσα ορίζει ο νόμος 5090/2024 προβλέπονται αυστηρές ποινές για τους ιδιοκτήτες που εκτείνονται από πρόστιμα δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και ποινικές ευθύνες που τιμωρούνται με φυλάκιση.

Ανακοίνωση του ΥΠΕΝ για την πυροπροστασία

Το ΥΠΕΝ ανακοίνωση ότι παράταση προβλέπεται στον Κανονισμό για πυροπροστασία ακινήτων με εγκύκλιο που θα εκδοθεί τις προσέχεις ημέρες

Στην επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΝ σημειώνεται ότι:

-“Λαμβάνοντας υπόψη αιτήματα δήμων και πολιτών και προκειμένου να παρασχεθεί επαρκής χρόνος για τη βέλτιστη υλοποίηση των προβλεπόμενων στον Κανονισμό πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων, αναμένεται τροποποίηση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την παράταση των προθεσμιών υποβολής των στοιχείων ως εξής:

α) για την εκπόνηση της αξιολόγησης της επικινδυνότητας και την υποβολή τεχνικής έκθεσης έως τις 26/04/2024 και

β) για τη λήψη μέτρων και την υποβολή δήλωσης του ιδιοκτήτη έως τις 26/05/2024.

Παράλληλα, θα εκδοθεί άμεσα, νέα εγκύκλιος με αναλυτικές οδηγίες για όλα τα θέματα που αναφέρονται στην ΚΥΑ”.

-Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (ΓΕΩΤΕΕ), με επιστολή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκη και τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια, επεσήμανε μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων Εντός ή Πλησίον Δασικών Εκτάσεων και επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα αλλά και τη δυνατότητα υλοποίησής του.

Το Επιμελητήριο τονίζει, ανάμεσα στα άλλα, ότι το προβλεπόμενο σήμερα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και εφαρμογής του Κανονισμού για πυροπροστασία θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα τόσο στους ενδιαφερόμενους πολίτες, όσο και στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, και για το λόγους αυτούς είναι επιβεβλημένη τόσο η άμεση παράταση των σχετικών προθεσμιών όσο και μια γενικότερη επανεξέταση των προβλέψεων του Κανονισμού Πυροπροστασίας, στην κατεύθυνση της μείωσης των επιβαρύνσεων που αυτός θα επιφέρει στους επηρεαζόμενους πολίτες και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ),  σε επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία των υπουργείων ΠΕΝ και Πολιτικής Προστασίας κάνει λόγο για ένα ανεφάρμοστο μέτρο με πλήθος προβληματικά σημεία και στη λογική της ατομικής ευθύνης και μάλιστα με επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες.

Σημειώνει ότι οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες των Δήμων με την τεράστια υποστελέχωση ειδικά σε τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό, επιφορτίζονται με πλήθος υποχρεώσεων που είναι αδύνατο να τις φέρουν εγκαίρως σε πέρας με το παρόν δυναμικό και μέσα και ειδικότερα να καταχωρίζουν τα στοιχεία σε ειδικό μητρώο, να μεριμνούν, στην περίπτωση οικισμών που περικλείονται από δασική ή δασώδη έκταση για την έγκαιρη εκπόνηση Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης και για τη διαμόρφωση των διαβαθμισμένων περιμετρικών ζωνών προστασίας πέριξ των ορίων του οικισμού σε συνδυασμό με τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων, να ενημερώνουν τους πολίτες για τον κανονισμό, να συγκροτούν τις τριμελείς επιτροπές, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό.

Προθεσμίες που έχουν παρέλθει και πλατφόρμα που δεν έχει ανοίξει

Η εφαρμογή του κανονισμού για πυροπροστασία και οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων ανακοινώθηκαν με  Εγκύκλιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, δείτε εδώ στο ecopress. που εκδόθηκε μόλις στις 15 Μαρτίου 2024. Ο δε κανονισμός πυροπροστασίας για τα δασικά ακίνητα εκδόθηκε την τελευταία εργάσιμη ημέρα προ των εκλογών του Μαΐου του 2023, χωρίς να ανακοινωθεί επισήμως, όπως είχε ενημερώσει αμέσως το ecopress τους αναγνώστες του, ότι θα ισχύσουν τεχνικές παρεμβάσεις και πρόστιμα για 2 εκατομμύρια δασικά ακίνητα. 

Σε κάθε περίπτωση όμως, τα υπουργεία ΠΕΝ και Πολιτικής Προστασίας αιφνιδίασαν τόσο τους ιδιοκτήτες ακινήτων όσο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και τους μηχανικούς και γεωτεχνικούς και κυρίως τους ιδιοκτήτες των ακινήτων τους οποίους έχουν καλέσει με προθεσμίες που έχουν παρέλθει να ανταποκριθούν έως τις 31 Μαρτίου του 2024 για τη σύνταξη Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα που θα υποβληθεί στους Δήμους και  έως τις 30 Απριλίου 2024 να υποβάλουν τη Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφαλείας στην οποία δηλώνουν την ορθή λήψη των μέτρων που προβλέπονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα αρχικά στο Δήμο και εν συνεχεία  στο ηλεκτρονικό «Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών» που δεν έχει ανοίξει.

πυροπροστασία

Σημειωτέον ότι η Δήλωση αυτή θα πρέπει να επαναλαμβάνεται μέχρι την 30η Απριλίου  κάθε επομένου έτουςΣκοπός είναι η εφαρμογή των μέτρων από το τέλος Μαρτίου του 2025 για τα ευάλωτα σε επικινδυνότητα ακίνητα και ένα χρόνο μετά για τα μεσαίου και χαμηλού κινδύνου. Ο υπουργός ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης έχει μιλήσει για ολιγοήμερη παράταση Δείτε εδώ στο ecopress

Τι πρέπει να φτιάξουν και να δηλώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων 

Το μέτρο αφορά όλους όσοι διαμένουν σε ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε οικόπεδα ή γήπεδα σε δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, σε περιαστικό πράσινο, σε κηρυγμένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις, καθώς και εντός ακτίνας τριακοσίων (300) μέτρων από αυτές ή βρίσκονται μέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών.

Οι κατηγορίες επικινδυνότητας είναι η χαμηλή, η μεσαία, η υψηλή και η ιδιαίτερη υψηλή. Η κατηγοριοποίηση αυτή γίνεται με βάση τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής αλλά και άλλα χαρακτηριστικά όπως η κλίση του εδάφους, η πυροπληκτότητα της περιοχής, το αν υπάρχουν δίκτυο ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, το είδος της βλάστησης στην περιοχή.

Τα μέτρα προληπτικής πυροπροστασίας αφορούν στην πρόσβαση στο ακίνητο, στη δημιουργία ζωνών προστασίας, στην αποθήκευση υλικών, στον τακτικό καθαρισμό και στην εκπόνηση Σχεδίου Προετοιμασίας Εκκένωσης. Έτσι, στις επόμενες ημέρες, υποχρεούνται να προβούν σε σύνταξη Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα.

Πυροπροστασία: "Εγκλωβισμός" για 2 εκατ. ακίνητα - Τα νέα μέτρα και τα πρόστιμα φωτιά 6

ΕΝΤΥΠΟ ΕΤΗΣΙΑΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΜΕΤΡΩΝ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Υπόδειγμα Ετήσιας Δήλωσης εφαρμογής μέτρων πυρασφάλειας

Στοιχεία ιδιοκτήτη
ΟνοματεπώνυμοΠατρώνυμο
Διεύθυνση κατοικίας (οδός, αριθμός, ΤΚ)
Α.Φ.ΜΔΟΥ
Στοιχεία ακινήτου
Νομός
Δήμος
Ταχυδρομική Διεύθυνση (οδός, αριθμός, ΤΚ)
Έτος αρχικής κατασκευής κτιρίου
Μεταγενέστερες διοικητικές πράξεις
ΚατηγορίαεπικινδυνότηταςΧαμηλήΜεσαίαΥψηλήΙδιαίτερα υψηλή
Υπεύθυνη δήλωση εκτέλεσης απαιτούμενων ενεργειώνΟ κάτωθι υπογεγραμμένος δηλώνω υπεύθυνα ότι για το τρέχον έτος προέβην στις κάτωθι ενέργειες για την προστασία του ακινήτου μου σε περίπτωση συμβάντος πυρκαγιάς
Ενέργειες:ΝΑΙΟΧΙΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Καθαρισμός οδού πρόσβασης
Εξασφάλιση διόδου πρόσβασης ή χώρου στάσης
Τήρηση μέτρων των ζωνών προστασίας
Διενέργεια κλαδεμάτων
Διενέργεια καθαρισμού στεγών, υδροροών και ακαλύπτου χώρου
Τήρηση απαιτήσεων για αποθήκευση αντικειμένων
Κατάρτιση σχεδίου εκκένωσης ακινήτου
Προσθήκη μεταλλικής σίτας στα κουφώματα
Επεμβάσεις στη στέγη
Σφράγιση διάκενων
Κατασκευή συμπαγούς περίφραξης
Αντικατάσταση υδροροών
Αντικατάσταση τεντών
Προστασία κουφωμάτων υπογείου και στομίων εξαερισμού
Επένδυση κτιρίου με άκαυστα υλικά
Αντικατάσταση κουφωμάτων
Βαφή ξύλινων στοιχείων με αντιπυρική επίστρωση
Αντικατάσταση στέγης
Εγκατάσταση σημείου υδροληψίας
Επέκταση μόνιμου υδροδοτικού δικτύου
Εγκατάσταση φορητής αντλίας σε δεξαμενές
Εγκατάσταση συστήματος καταιονισμού ύδατος
Επέκταση συστήματος καταιονισμού ύδατος
*Σε περίπτωση ανακριβούς ή ψευδούς δήλωσης, επέρχονται οι συνέπειες της παρ. 6 του άρθρου 22 του ν. 1599/1986, όπως ισχύειΟ ΔΗΛΩΝ / Η ΔΗΛΟΥΣΑ

Τα πρόστιμα-φωτιά

Το ΥΠΕΝ έχει διαμηνύσει ότι θα δώσει παρατάσεις για τις δηλώσεις και τα έργα. Ωστόσο ο Κανονισμός Πυροπροστασίας για τα ακίνητα εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων ισχύει κανονικά και την περίπτωση μη τήρησης του κανονισμού επιβάλλονται πρόστιμα, τα οποία αποτελούν έσοδο του οικείου δήμου και ειδικότερα:

Για τη μη υποβολή του εντύπου αξιολόγησης της επικινδυνότητας του ακινήτου και της τεχνικής έκθεσης των απαιτούμενων μέτρων από τεχνικό επιστήμονα το πρόστιμο είναι για τα χαμηλής επικινδυνότητας ακίνητα 0,10 ευρώ για κάθε τ.μ. του ακινήτου.

Γ ια τα μεσαίας επικινδυνότητας 0,20 ευρώ ανά τ.μ. για τα υψηλής επικινδυνότητας 0,30 ευρώ ανά τ.μ. και τα ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας 0,40 λεπτά ανά τ.μ.

Το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 250 ευρώ και πριν την επιβολή του θα πρέπει να έχει προηγηθεί σύσταση εντός του πρώτου μήνα για την τεχνική έκθεση πυροπροστασίας και εντός του δεύτερου μήνα για τη δήλωση υλοποίησης των μέτρων.

Μετά το πέρας της δίμηνης προθεσμίας συμμόρφωσης και εφόσον διαπιστωθεί ότι ο ιδιοκτήτης έχει συμμορφωθεί επιβάλλεται μόνο το πρόστιμο των 250 ευρώ.

Αν έχουν υποβληθεί οι προβλεπόμενες δηλώσεις και εκθέσεις αλλά διαπιστωθεί ότι δεν έχουν εφαρμοστεί τα προβλεπόμενα τότε το πρόστιμο είναι το 50% των προστίμων που προβλέπονται ανά τετραγωνικό μέτρο.

Πυροπροστασία: "Εγκλωβισμός" για 2 εκατ. ακίνητα - Τα νέα μέτρα και τα πρόστιμα φωτιά 8

Αν δεν έχει γίνει καμία ενέργεια συμμόρφωσης στις απαιτήσεις του κανονισμού τότε το πρόστιμο στο 100%.

Λάθη που εντοπίζονται κατά την αυτοψία μετά από σύσταση και δίμηνο περιθώριο αν δεν διορθωθούν επιβάλλεται πρόστιμο 250 ευρώ.

Αν ωστόσο διαπιστωθεί ότι δεν έχουν εφαρμοστεί τα προβλεπόμενα στην τεχνική έκθεση μέτρα πυροπροστασίας επιβάλλεται για κάθε ενότητα μέτρων πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.

Η μη υποβολή της ετήσιας δήλωσης ιδιοκτήτη για την εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων θεωρείται παράλειψη και επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

Η παρέμβαση του ΓΕΩΤΕΕ

Το ΓΕΩΤΕΕ σημειώνει σε ανακοίνωση του ότι:  «το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, αποδεχόμενο τις παρατηρήσεις του Επιμελητηρίου σχετικά με ανεπαρκείς προθεσμίες υλοποίησης των ενεργειών που προβλέπονται στον Κανονισμό Πυροπροστασίας, ανακοίνωσε ότι θα δοθεί παράταση τόσο για την προθεσμία εκπόνησης της αξιολόγησης της επικινδυνότητας και της τεχνικής έκθεσης, όσο και για την προθεσμία για τη λήψη μέτρων και την υποβολή της δήλωσης του ιδιοκτήτη του ακινήτου». Και για την εφαρμογή των νέων μέτρων σε επιστολή του προς το ΥΠΕΝ διατυπώνει τις ακόλουθες παρατηρήσεις:

-«Η πρώτη σημαντική επισήμανση έχει να κάνει με το γεγονός ότι, με τον εν λόγω Κανονισμό, μια σειρά θεμάτων που έχουν να κάνουν με την πυροπροστασία των ακινήτων μεταφέρονται στη σφαίρα της «ατομικής ευθύνης» των ιδιοκτητών, δημιουργώντας γι’ αυτούς πρόσθετες οικονομικές και διοικητικές επιβαρύνσεις.

Με την πρόβλεψη, μάλιστα, για κατ’ έτος επανέλεγχο / επικαιροποίηση των θεσμοθετούμενων Εντύπων Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου επιστήμονα, η οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων θα είναι πάγια και διαρκής, προσθέτοντας ένα ακόμη οικονομικό βάρος, καθόλου ευκαταφρόνητο, στους ιδιοκτήτες των ακινήτων που εμπίπτουν στις διατάξεις του Κανονισμού, πολλώ δε μάλλον εάν σε αυτό συνυπολογιστεί και το κόστος εφαρμογής των απαιτούμενων μέτρων (π.χ. αδειοδότηση επεμβάσεων, εκτέλεση εργασιών κ.λπ.)».

-«Επιπρόσθετα, στις διατάξεις του Κανονισμού δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη για την εξαίρεση ακινήτων που βρίσκονται εντός σχεδίων πόλης ή ορίων οικισμών. Ο Κανονισμός αφορά σε ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε οικόπεδα ή γήπεδα σε δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, σε περιαστικό πράσινο, σε κηρυγμένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις, καθώς και εντός ακτίνας τριακοσίων (300) μέτρων από αυτές ή βρίσκονται μέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών.

Στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα, η ακτίνα των τριακοσίων μέτρων από το περιαστικό δάσος του Σέιχ-Σου φτάνει μέχρι το κέντρο πυκνοκατοικημένων περιοχών όπως η Τριανδρία, η Πυλαία, η Άνω Τούμπα κ.λπ.. Είναι, πιστεύουμε, προφανής η ανάγκη εξαίρεσης των ακινήτων που βρίσκονται στις παραπάνω περιοχές, όπως και σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης ή εντός οικισμών, δεδομένης άλλωστε και της σχετικής πρόβλεψης συνολικής θωράκισής τους (Άρθρο 4 του Κανονισμού: «Μέτρα Πυροπροστασίας για οικισμούς»).

-«Πέραν των παραπάνω, θα πρέπει να επισημανθεί ο μεγάλος φόρτος εργασίας που ο Κανονισμός θα επιφέρει στις υπηρεσίες των Δήμων της χώρας, οι οποίες είναι ήδη υποστελεχωμένες και αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα λειτουργίας. Γι’ αυτό και θα πρέπει να προβλεφθεί η άμεση, γενικότερα άλλωστε αναγκαία, ενίσχυση των Δήμων σε Γεωτεχνικούς επιστήμονες, δεδομένης και της σχετικής πρόβλεψης ελέγχου και εφαρμογής των μέτρων του και συνολικά για τους οικισμούς.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο πρόσθετος όγκος εργασίας που θα επιφέρει η υλοποίηση του Κανονισμού (δημιουργία ειδικού Μητρώου για την καταχώρηση των Τεχνικών Εκθέσεων και των συνοδών εντύπων τους, συγκρότηση τριμελών επιτροπών για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων και αυτοψιών, ενημέρωση δημοτών για τις προβλέψεις του Κανονισμού και τις συνακόλουθες υποχρεώσεις τους κ.λπ.), χωρίς καμιά πρόβλεψη για ενίσχυση των Δήμων με πρόσθετο προσωπικό και μέσα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε αδυναμία ουσιαστικής εφαρμογής του Κανονισμού και, άρα, σε ακύρωση της αποτελεσματικότητάς του».

«Επίσης θα πρέπει να επισημάνουμε και ένα επίσης κομβικό ζήτημα για την αποτελεσματικότητα του Κανονισμού που έχει να κάνει με την προθεσμία υλοποίησης των διατάξεών του. Με βάση την, πρόσφατα εκδοθείσα, υπ’ αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/28909/848/15-3-2024 εγκύκλιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τα ακίνητα που εμπίπτουν στις διατάξεις του Κανονισμού είναι υποχρεωτική η σύνταξη Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα μέχρι την 31η/3/2024.

Σε συνέχεια της Τεχνικής Έκθεσης, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων υποχρεούνται εντός ενός (1) μηνός από την παραπάνω ημερομηνία και, σε κάθε περίπτωση, μέχρι τις 30/4/2024 να υποβάλουν τη Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφαλείας στην οποία δηλώνουν την ορθή λήψη των μέτρων που προβλέπονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα βάσει των προβλέψεων του κανονισμού για την προστασία του ακινήτου τους σε περίπτωση συμβάντος πυρκαγιάς. Είναι προφανές ότι τα παραπάνω χρονικά περιθώρια είναι απολύτως ανεπαρκή για την ομαλή υλοποίηση όλων των μελετών και εργασιών που προβλέπει ο Κανονισμός.

Συνυπολογίζοντας δε ότι δεν έχουν ακόμη καθοριστεί και δημοσιοποιηθεί τα πρότυπα για το Έντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και τη Τεχνική Έκθεση που προβλέπονται στον Κανονισμό για πυροπροστασία, απαιτείται μια τουλάχιστον διμηνιαία παράταση στην προθεσμία υποβολής των ως άνω εντύπων, για δε τις περιπτώσεις επιβολής προστίμων κ.λπ. η παράταση των σχετικών προθεσμιών θα πρέπει να είναι τουλάχιστον εξαμηνιαία.

Τονίζουμε επίσης εδώ, για άλλη μια φορά, την επισήμανση που έχουμε κάνει από τον σχεδιασμό ακόμη του Κανονισμού για Πυροπροστασία (βλ. έγγραφο Α.Π. ΓΕΩΤ.Ε.Ε. 2646/11-5-2022 κ.ά.), ότι δηλαδή θα πρέπει να υπάρχει ρητή αναφορά στη δυνατότητα εκπόνησης των ως άνω Τεχνικών Εκθέσεων και σύνταξης των συνοδών εντύπων τους από γεωτεχνικούς επιστήμονες».

«Με βάση τα παραπάνω και θεωρώντας δεδομένο ότι το προβλεπόμενο σήμερα χρονοδιάγραμμα θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα τόσο στους ενδιαφερόμενους πολίτες, όσο και στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, θεωρούμε επιβεβλημένη τόσο την άμεση παράταση των σχετικών προθεσμιών όσο και μια γενικότερη επανεξέταση των προβλέψεων του Κανονισμού Πυροπροστασίας, στην κατεύθυνση της μείωσης των επιβαρύνσεων που αυτός θα επιφέρει στους επηρεαζόμενους πολίτες και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες Πιστεύοντας ότι οι παραπάνω προτάσεις και παρατηρήσεις μας θα συνεισφέρουν σημαντικά στην αποτελεσματικότερη πυροπροστασία των ακινήτων εντός ή πλησίον των δασικών εκτάσεων και παραμένοντας στη διάθεσή σας για κάθε σχετική παραπέρα πληροφορία, διευκρίνηση και συνεργασία, παρακαλούμε για τις δικές σας σχετικές ενέργειες».

Η συνέχεια στην πηγή

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button