ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Ψήνεται” η κατασκευή της “Θαλάσσιας Ιεράς Οδού” στη Δυτική Αττική

Ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας προωθεί σχέδιο για το παραλιακό μέτωπο της Δυτικής Αττικής, στο οποίο αναφερθήκαμε για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούλιο. Πρόκειται για τη “Θαλάσσια Ιερά Οδό”, μια νέα θαλάσσια σύνδεση με στόχο την τουριστική και πολιτιστική ανάδειξη των περιοχών της Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα των Δήμων της θαλάσσιας διαδρομής από τον Πειραιά έως την Ελευσίνα. Τόσο η Περιφέρεια Αττικής όσο από την πλευρά τους και οι επτά Δήμοι της περιοχής, (Ελευσίνας, Ασπρόπυργου, Χαϊδαρίου, Κερατσινίου Δραπετσώνας, Περάματος, Σαλαμίνας και Πειραιώς) έχουν εκφράσει την υποστήριξη και την συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία.

Συγκεκριμένα, αφορά στη χάραξη νέας θαλάσσιας σύνδεσης Πειραιά-Ελευσίνας, αλλά κι ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα θαλάσσιας περιήγησης και αναψυχής. Η νέα θαλάσσια διαδρομή θα αναδείξει σημεία αναψυχής και πολιτιστικού ενδιαφέροντος και διερχόμενη από το Στενό της Σαλαμίνας, θα συναντά την Ιερά Οδό στο ύψος της λίμνης Κουμουνδούρου. Έτσι, θα αποτελεί βάση για την ευρύτερη ανάπτυξη της πολιτιστικής προβολής και τουριστικής προώθησης της Δυτικής Αττικής.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στο δημαρχείο Ασπροπύργου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του δημάρχου Νίκου Μελετίου και του διευθύνοντα συμβούλου του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας Απόστολου Καμαρινάκη, με σκοπό τη συνεργασία των δύο πλευρών γι’ αυτό το θέμα.

Ο ΟΛΕ προωθεί αυτό το σχέδιο και μεταξύ άλλων συζητήθηκε το ενδεχόμενο κατασκευής πλωτής προβλήτας στην παραλία Ασπροπύργου, όπου υπάρχουν χώροι αναψυχής και λειτουργούν πολλά καταστήματα εστίασης. Μεταξύ άλλων, θα δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν και άγνωστες πτυχές της ιστορίας του τόπου, όπως να περιηγηθούν στην παράκτια ζώνη του δήμου και στο σημείο όπου σήμερα βρίσκονται κυβόλιθοι από λευκό μάρμαρο, οι οποίοι αποτελούν λείψανα της θεμελίωσης πύργου εποχής της Φραγκοκρατίας, καθώς και να ξεναγηθούν στο Λαογραφικό Μουσείο.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις και προτάσεις για τις προοπτικές ανάδειξης χαρακτηριστικών περιοχών και σημείων του Ασπροπύργου. Από τη δική του πλευρά, ο κ. Μελετίου δεσμεύτηκε να συμβάλει τα μέγιστα στην πραγματοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, παρέχοντας κάθε δυνατή συνδρομή προς την ανάδειξη του πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος της ευρύτερης περιοχή.

Η ευόδωση της διεκδίκησης του Δήμου Χαϊδαρίου στην Ακτή Σκαραμαγκά θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν σταθμό της “Θαλάσσιας Ιεράς Οδού” στην πόλη μας, σε επαφή με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στη σημείο αυτό και κυρίως το καλύτερα σωζόμενο ίχνος της αρχαίας Ιεράς Οδού.

Θα βάλει στον τουριστικό χάρτη η υποβαθμισμένη Δυτική Αττική

Στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας αναφέρεται:

Η πρωτοποριακή ιδέα της “Θαλάσσιας Ιεράς Οδού” αφορά τη χάραξη μιας νέας θαλάσσιας διαδρομής, σε αντιστοίχιση της αρχαίας χερσαίας Ιεράς Οδού, η οποία θα συνδέει δια θαλάσσης τον Πειραιά με την Ελευσίνα μέσω πλοιαρίων, που θα εκτελούν ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα θαλάσσιας περιήγησης/αναψυχής στον κόλπο της Ελευσίνας καθώς και άλλων σημείων της θαλάσσιας διαδρομής. Ειδικότερα, η Θαλάσσια Ιερά Οδός θα ξεκινά από την πόλη του Πειραιά και διερχόμενη από το στενό της Σαλαμίνας, όπου έλαβε χώρα η ιστορική ναυμαχία, θα καταλήγει στην ιστορική πόλη της Ελευσίνας, ενώνοντας τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας με άλλους αρχαιολογικούς χώρους ή και σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος των όμορων Δήμων (Πειραιώς, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος, Σαλαμίνας, Χαϊδαρίου, Ασπροπύργου). Ευελπιστούμε ότι η Θαλάσσια Ιερά Οδός θα τύχει της προσοχής και του ενδιαφέροντος όλων των παράκτιων Δήμων της διαδρομής, καθόσον ανοίγει το δρόμο για να τοποθετηθεί στον τουριστικό χάρτη η υποβαθμισμένη σήμερα περιοχή της Δυτικής Αττικής, αναδεικνύοντας την ιστορική της κληρονομιά και τη σημασία της.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button