ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Χαϊδάρι: Ανάληψη δράσης κατά της επέκτασης της χωματερής Φυλής

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου που έγινε με τηλεδιάσκεψη, την Πέμπτη 28-5-2020, κατατέθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης «Δημοτική Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση», Κώστα Ασπρογέρακα, το παρακάτω ψήφισμα που καταγγέλλει και καλεί σε κοινή δράση ενάντια στις καταστροφικές αποφάσεις για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας, από τη συνεχιζόμενη λειτουργία της χωματερής της Φυλής, τη δημιουργία νέων ΧΥΤΑ στον ήδη εδώ και δεκαετίες κορεσμένο χώρο και τη δημιουργία νέας μονάδας καύσης και επεξεργασίας απορριμμάτων.

Το ψήφισμα υπερψηφίστηκε απ’ όλες τις δημοτικές παρατάξεις, με εξαίρεση τη δημοτική παράταξη της πλειοψηφίας του δημάρχου Βαγγέλη Ντηνιακού, που απείχε.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Χαϊδάρι: Ανάληψη δράσης κατά της επέκτασης της χωματερής Φυλής 3

Προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

Αρνητικές εξελίξεις στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τις συνέπειες των οποίων θα υποστεί η Δυτική Αττική και η Δυτική Αθήνα, όπως άλλωστε συμβαίνει τα τελευταία πενήντα χρόνια εξαιτίας της λειτουργίας της εγκατάστασης στη Φυλή.

Είναι κοινό μυστικό πως η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποτελεί μια διαχρονική «πηγή» προβλημάτων, που την κάνουν να έχει εξέχουσα θέση στο σύνολο των πολλών ρυπογόνων και επιβαρυντικών δραστηριοτήτων, οι οποίες -καθόλου τυχαία- «φιλοξενούνται» στις περιοχές μας. Δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά, αφού η εγκατάσταση της Φυλής -εκτός του ότι λειτουργεί από τη δεκαετία του ‘60- «υποδέχεται» πάνω από το 95% του συνόλου των αστικών απορριμμάτων της Περιφέρειας Αττικής (τις τελευταίες τρεις δεκαετίες) και το σύνολο των επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων της χώρας για καύση (τις τελευταίες δύο δεκαετίες).

Πολιτική επιλογή και της νέας διοίκησης της περιφέρειας και του ΕΣΔΝΑ, όπως και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και διοικήσεων, είναι η συνέχιση του συγκεντρωτικού μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων με επίκεντρο τη Φυλή. Η επιλογή αυτή, με δεδομένη την εξάντληση του ΧΥΤΑ Φυλής, μεταφράζεται στην κατασκευή νέων ΧΥΤΑ στη Φυλή (με την περίφημη απόφαση 248/1.8.2019 της Ε.Ε. του ΕΣΔΝΑ), στην επέκταση του ΕΜΑΚ (απόφαση 414/30.11.2019 της Ε.Ε. ΕΔΣΝΑ), στην εξαγγελία για την κατασκευή- με ΣΔΙΤ- νέας μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και καύσης (δυναμικότητας 550.000 τόνων/έτος) και, φυσικά, στη συνέχιση της λειτουργίας του αποτεφρωτήρα υγειονομικών αποβλήτων και της μονάδας WATT A.E. Πριν από λίγες εβδομάδες μάλιστα, ανατέθηκε και η κατασκευή νέου χώρου ταφής (δυναμικότητας 600.000 τόνων) στον παλιό ΧΥΤΑ Α. Λιοσίων, ο οποίος έχει σταματήσει να δέχεται απορρίμματα για ταφή, εδώ και δεκαπέντε χρόνια.

Χωρίς καμία εξουσιοδότηση και χωρίς να ανοίξει η προβλεπόμενη διαδικασία αναθεώρησης του υφιστάμενου περιφερειακού σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ), υλοποιούνται επιλογές καταδικαστικές για τη Δυτική Αθήνα-Αττική και, ταυτόχρονα παράνομες, αφού παραβιάζουν και τον υφιστάμενο προβληματικό ΠΕΣΔΑ (Νέοι ΧΥΤΑ και νέα μονάδα επεξεργασίας, στη Φυλή). Απίστευτα ποσά σπαταλιούνται για να διατηρηθεί στη ζωή ένα πλήρως απαξιωμένο, επικίνδυνο και φιλοεργολαβικό μοντέλο διαχείρισης.

Στις σημερινές συνθήκες που ζούμε κατά τις οποίες τα ζητήματα της δημόσιας υγείας έχουν έρθει στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο, το Δημοτικό μας Συμβούλιο θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ώστε ο Δήμος μας να συμβάλλει και να πρωτοστατήσει σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους της Δυτικής Αθήνας και Αττικής στην κατεύθυνση να οργανωθούν μαζικές αντιδράσεις, για να αποτραπούν οι ανεπιθύμητες εξελίξεις, σε πλήρη εναρμόνιση με τις πυκνές και διογκούμενες κινηματικές δράσεις φορέων και συλλογικοτήτων των περιοχών μας, στη βάση των εξής στόχων:

  • την ακύρωση των δύο διεθνών διαγωνισμών (αποφάσεις 248/2019 και 414/2019 της ΕΕ του ΕΣΔΝΑ) για την κατασκευή νέων ΧΥΤΑ στη Φυλή και για την επέκταση του ΕΜΑΚ
  • την ακύρωση των αποφάσεων ΕΕ του ΕΣΔΝΑ, για κατασκευή νέου χώρου ταφής στο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων
  • καμιά επέκταση και απομάκρυνση υφισταμένων δραστηριοτήτων (ΕΜΑΚ, μονάδας WATT, αποτεφρωτήρα υγειονομικών αποβλήτων).
  • καμιά νέα εγκατάσταση στη Φυλή και στην υπόλοιπη Δυτική Αθήνα-Δυτική Αττική, είτε πρόκειται για μονάδες επεξεργασίας καύση είτε πρόκειται για ΧΥΤΑ.
  • την άμεση δρομολόγηση όλων των αναγκαίων υποδομών για την υλοποίηση συστήματος αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων νέων χώρων υγειονομικής ταφής.
  • ΑΜΕΣΟ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ

Σαν Δημοτική Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση καλούμε τη Δημοτική Αρχή, τις άλλες παρατάξεις και τους δημότες της πόλης μας για:

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ, ΗΜΕΡΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button