ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Προβληματική η εικόνα των Νηπιαγωγείων στο Χαϊδάρι – Αιτήματα εκπαιδευτικών και γονέων

 

Παράσταση διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Παιδείας έκανε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χαϊδαρίου, σχετικά με την προβληματική κατάσταση της προσχολικής αγωγής στο Χαϊδάρι. Συμμετέχουν η Ένωση Γονέων Χαϊδαρίου και η δημοτική αρχή. 

Σε υπόμνημα που στάλθηκε στο Υπουργείο σημειώνεται ότι είναι ανάγκη η φοίτηση των παιδιών προνηπιακής ηλικίας να διασφαλίζεται καθολικά, δημόσια και δωρεάν, με το κατάλληλο επιστημονικό πρόγραμμα, το αναγκαίο προσωπικό και κατάλληλες κτιριακές υποδομές. Στο Χαϊδάρι, όπως έχει σήμερα η κατάσταση, δεν υφίστανται τα παραπάνω και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών παραθέτει πλήρη ανάλυση των προβλημάτων. Ακολουθεί πίνακας 7 αιτημάτων για την απρόσκοπτη και παραγωγική λειτουργία των νηπιαγωγείων.

Ολόκληρο το υπόμνημα των φορέων που στάλθηκε στο Υπουργείο Παιδείας:

Στη σημερινή  παράσταση διαμαρτυρίας που γίνεται με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Χαϊδαρίου και συμμετέχουν η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Χαϊδαρίου και η Δημοτική Αρχή του Δήμου Χαϊδαρίου καταθέτουμε το, εν λόγω, υπόμνημα προκειμένου να κάνουμε γνωστά τα αιτήματά μας διεκδικώντας τους όρους υλοποίησης της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής.

Η διεκδίκηση και υλοποίηση της Δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής αποτελεί διαχρονικό αίτημα του κινήματος, τόσο των εκπαιδευτικών, όσο και των γονέων. Γιατί είναι  ανάγκη των καιρών η φοίτηση των παιδιών προνηπιακής ηλικίας να διασφαλίζεται καθολικά, δημόσια και δωρεάν, με ενιαίο αναβαθμισμένο, επιστημονικό πρόγραμμα, το ανάλογο και αναγκαίο προσωπικό, επιστημονικό και βοηθητικό, τις κατάλληλες, σύγχρονες κτιριακές υποδομές αλλά και τις προϋποθέσεις σίτισης και ξεκούρασης των παιδιών.

Η φοίτηση των παιδιών στο νηπιαγωγείο έχει πολλαπλά ευεργετικά αποτελέσματα στην συνολική ανάπτυξη των παιδιών, τόσο στη  μετέπειτα μαθησιακή τους πορεία όσο και στην ένταξή τους στην κοινωνική ζωή. Η εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων για την σωστή και κατάλληλη φοίτηση των παιδιών αποτελεί εξ’ ολοκλήρου ευθύνη και υποχρέωση του κράτους να τη διασφαλίσει και να την προσφέρει.

Η θεσμοθέτηση της Δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με τους όρους που υλοποιήθηκε, με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης, θεωρούμε ότι δημιουργεί σοβαρά ζητήματα. Πρώτα απ’ όλα είναι μερική και αφορά μόλις 184 δήμους σε όλη τη χώρα, και ακόμα και σε αυτούς δεν έχουν προβλεφθεί, εξασφαλιστεί οι όροι για την απρόσκοπτη, καθολική και αναβαθμισμένη προσχολική αγωγή για όλα παιδιά. Η πολιτική πρακτική της κυβέρνησης ότι θεσμοθετώ, και αυτό μερικώς,  χωρίς να εξασφαλίσω την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση για να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις, ναρκοθετεί, υπονομεύει και αφήνει μετέωρη την ουσιαστική και ολόπλευρη υλοποίησή της.

Πιο συγκεκριμένα για το Δήμο Χαϊδαρίου η κατάσταση όπως διαμορφώθηκε, με τις εγγραφές των προνηπίων για την  επόμενη σχολική χρονιά, είναι επιβαρυμένη τόσο για τα παιδιά όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί. Και τα  39 τμήματα που λειτουργούν στο Δήμο είναι πολυπληθή: 15 τμήματα με αναλογία 25/1 και τα υπόλοιπα, περίπου, 20/1. Επιπλέον, πολλές από τις ήδη υπάρχουσες αίθουσες, είναι ακατάλληλες για να φιλοξενήσουν τόσα παιδιά, με 2 από αυτές να κρίνονται παντελώς ακατάλληλες, καθώς είναι χώροι που χρησιμοποιούνταν ως αποθήκες, και μετατράπηκαν σε νηπιαγωγεία προκειμένου να καλυφτούν όπως – όπως οι ανάγκες. Ενώ, από τα 39 τμήματα μόλις τα 17 λειτουργούν ως ολοήμερα τμήματα. Με βάση τη διαμορφωμένη κατάσταση και τα στοιχεία, απαιτείται, εδώ και τώρα, κυβέρνηση και υπουργείο παιδείας, να λάβει τα αναγκαία  μέτρα, με γενναία αύξηση της χρηματοδότησης.

Εδώ και τώρα διεκδικούμε:

  • Διεκδικούμε την εγγραφή όλων των παιδιών 4-6 ετών στα Δημόσια Νηπιαγωγεία με τη δημιουργία όλων των αναγκαίων υποδομών και των σύγχρονων, λειτουργικών και ασφαλών αιθουσών με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου παιδείας.
  • Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, εξίσωση των δικαιωμάτων τους με μέτρα στήριξης. Επιπλέον, μαζικούς διορισμούς προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες
  • 15 παιδιά ανά νηπιαγωγό και τμήμα
  • Λειτουργία παντού ολοήμερου τμήματος νηπιαγωγείου για όλα τα παιδιά, με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων όπως είναι οι συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και διατροφής, με ευθύνη του κράτους και με πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού (μάγειροι, τραπεζοκόμοι…)
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και των σχολικών επιτροπών, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες λειτουργίας των νηπιαγωγείων
  • Στελέχωση με μόνιμο ειδικό παιδαγωγικό και ειδικό επιστημονικό προσωπικό για να καλυφθούν οι ανάγκες σε τμήματα ένταξης, ειδικά νηπιαγωγεία. Εξασφάλιση για όσα παιδιά το έχουν ανάγκη, με ευθύνη του κράτους, πρώιμης διάγνωσης και παρέμβασης.
  • Ενιαίο, παιδαγωγικό αναβαθμισμένο πρόγραμμα αγωγής που να ανταποκρίνεται στις αναπτυξιακές ανάγκες της κάθε ηλικίας, με ευθύνη του κράτους και χωρίς εμπλοκή δήμων και ΜΚΟ.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button