ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΕΙΔΗΣΕΙΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Πρωταθλητισμός και θηλυκότητα” – Διεθνής ποδηλατική καριέρα για την Βαρβάρα Φασόη

Με την Βαρβάρα Φασόη έχουμε να μιλήσουμε από την εποχή που σάρωνε στους ελληνικούς αγώνες ποδηλασίας. Όμως η Χαϊδαριώτισσα ποδηλάτισσα ανέβηκε κι άλλο επίπεδο και τώρα πια κάνει διεθνή καριέρα, τρέχοντας με ισπανική επαγγελματική ομάδα σε κορυφαία αθλητικά γεγονότα. Μίλησε στο “Χαϊδάρι Σήμερα” για το μυστικό της επιτυχίας της, την καριέρα της σε Ελλάδα και εξωτερικό και την ζωή μιας πρωταθλήτριας.

Βαρβάρα μαθαίνουμε ότι κάνεις διεθνή καριέρα ως μέλος επαγγελματικής ομάδας ποδηλασίας. Εξήγησε μας τι σημαίνει αυτό και σε πους αγώνες παίρνεις μέρος.

Είμαι για δεύτερη χρονιά επαγγελματίας σε Ισπανική ομάδα. Αυτό σημαίνει πως μπορώ να αγωνιστώ πλέον σε διεθνές επίπεδο με τα χρώματα της ομάδας μου Eneicat και στους μεγαλύτερους αγώνες ποδηλασίας. Φυσικά παίρνω κανονικά μέρος στους αγώνες της χώρας μου και εδώ αγωνίζομαι με τα χρώματα της ελληνικής μου ομάδας, Πόρτο Λεόνε.

Αυτή είναι μια αθλητική δραστηριότητα που έχει επαναληφθεί στο παρελθόν από Έλληνα ποδηλάτη;

Είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνεις επαγγελματίας και γι’αυτό στην Ελλάδα έχουμε ελάχιστους αθλητές με αυτό το τίτλο. Στις γυναίκες τα τελευταία δέκα χρόνια που βρίσκομαι στο χώρο, αν δεν κάνω λάθος, μόνο μια ακόμα αθλήτρια ήταν για λίγους μήνες σε μια ομάδα.

Ωστόσο, παράλληλα στην ομαδική ποδηλασία, συνεχίζεις και σε ατομικό επίπεδο;

Σε ατομικό επίπεδο θα έλεγα πως αγωνίζομαι για τη χώρα μου σε κάποιες διοργανώσεις που συμμετέχω, όπως τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα και οι αγώνες που γίνονται στην Ελλάδα τόσο στο δρόμο, στο ΜΤΒ (ποδήλατο βουνού), αλλά και στην πίστα.

Η φετινή είναι μια πολύ ιδιαίτερη χρονιά για όλο τον αθλητικό χώρο γενικά. Ποιους αγώνες περιλαμβάνει το δικό σου πρόγραμμα σε ατομικό επίπεδο;

Η φετινή χρονιά ήταν όντως ιδιαίτερη για όλη την ανθρωπότητα, εμένα όμως προσωπικά με ξεκούρασε ως αθλήτρια και τώρα έχω γεμάτες μπαταρίες για την υπόλοιπη χρονιά μου. Ξεκινάω με το καλό τον Ιούλιο με Πανελλήνιο πρωτάθλημα ΜΤΒ, στη συνέχεια διεθνείς αγώνες ΜΤΒ και φεύγω για την Ισπανία, όπου εκεί έχω διεθνείς αγώνες δρόμου με την ομάδα μου. Αν όλα πάνε καλά, η φετινή χρονιά παρατείνεται αγωνιστικά και τελειώνει το Νοέμβριο.

Έχεις καταφέρει να μείνεις πολλά χρόνια σε κορυφαίο αγωνιστικό επίπεδο. Πώς το καταφέρνεις αυτό;

Αγαπώ πολύ αυτό που κάνω και έχω μεγάλη πίστη. Είμαι άνθρωπος που δεν βγαίνω εύκολα από το πρόγραμμά μου και αυτό με βοηθάει να κρατιέμαι όλο το χρόνο σε ένα καλό επίπεδο. Φυσικά έχω δίπλα μου ανθρώπους που με στηρίζουν όπως η μητέρα μου, ο άντρας μου και μεγάλο κομμάτι βοήθειας από το χορηγό μου, την εταιρεία Electric Rev.

Η ελληνική ποδηλασία παρουσιάζει διεθνώς αξιόλογες επιτυχίες τα τελευταία χρόνια (Βολικάκης, εσύ κτλ). Το αποδίδεις αυτό σε μια επιτυχημένη παραγωγική διαδικασία σε μικρές ηλικίες ή αποτελεί απλώς ατομική υπόθεση των αθλητών;

Δυστυχώς η ποδηλασία στην Ελλάδα έχει πολύ χαμηλό επίπεδο και τα άτομα που βρίσκονται ψηλά είναι πολλά χρόνια τα ίδια, αυτό σημαίνει πως δεν έχει ιδιαίτερη εξέλιξη και είναι μια υπόθεση ατομική. Όμως βλέπω κινήσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα και πιστεύω πως θα έχουμε μια καλύτερη πορεία για το άθλημα μας! Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου πλέον να είμαι και εγώ ένα μικρό λιθαράκι, αφού πλέον θα αναλάβω την ακαδημία μικρών αθλητών του Πόρτο Λεόνε με βάση τη Νίκαια και την ευρύτερη περιοχή.

Οι μεγάλες απαιτήσεις του πρωταθλητισμού και οι σκληρές προπονήσεις και τα ταξίδια σού αφαιρούν κομμάτια προσωπικής ζωής; Σου λείπει κάτι από την καθημερινότητα των “συνηθισμένων” ανθρώπων;

Φυσικά θέλει πολλές θυσίες ο πρωταθλητισμός και χάνεις πολλά από τη προσωπική σου ζωή, αλλά οι εμπειρίες που παίρνεις, οι χαρές ακόμα και οι λύπες, όπως και τα ταξίδια, είναι ένα πλούσιο κομμάτι που καλύπτει πολλά περισσότερα από τα συνηθισμένα πράγματα που κάνεις ένας άνθρωπος στη καθημερινότητά του!

Ο πρωταθλητισμός ανταγωνίζεται τη θηλυκότητα;

Δεν θα το έλεγα. Όταν θες να είσαι γυναίκα μπορείς Σίγουρα ο χαρακτήρας μιας αθλήτριας και η συμπεριφορά επηρεάζεται, αλλά με αγάπη στον εαυτό σου έρχεσαι σε ένα καλύτερο επίπεδο και πιο ολοκληρωμένο.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button