ΕΛΛΑΔΑ

Πού οφείλεται ο μεγάλος αριθμός νεκρών από κορονοϊό στην Ελλάδα

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Γιάννης Κιουμής, επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα που ταλανίζει εδώ και αρκετές μέρες καθώς -παρά τη σχετική ύφεση στα κρούσματα- ο ημερήσιος απολογισμός του ΕΟΔΥ προκαλεί θλίψη.

Από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί συνολικά 15.177 θάνατοι με το ερώτημα: «Γιατί είναι πολύ ψηλός ο αριθμός θανάτων στην Ελλάδα να βρίσκεται στα χείλη όλων.

Σε μια προσπάθεια να δώσει με επιστημονική τεκμηρίωση καθηγητής Λοιμωξιολογίας Γιάννης Κιουμής αναφέρεται σε μια σειρά παραμέτρων που επικεντρώνονται κυρίως στο απροετοίμαστο σύστημα υγείας για τόσο μεγάλο φόρτο ασθενών, στην έλλειψη ικανού αριθμού έμπειρων και εξειδικευμένων γιατρών και νοσοκόμων, στην καθυστερημένη παραπομπή νοσούντων από τις απλές κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αλλά και στην καθυστερημένη απόφαση ασθενών να ζητήσουν νοσοκομειακή βοήθεια.

Μιλώντας στο ethnos.gr o καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας και διευθυντής του εργαστηρίου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι αυτήν τη στιγμή η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη στη μακάβρια λίστα των θανόντων από κορονοϊό αναφορικά με τον πληθυσμό της και τον αριθμό των  κρουσμάτων.

Ο ίδιος αναφέρει ακόμα ότι γενικώς στην Ευρώπη ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό είναι υψηλότερος, απ’ ό,τι, για παράδειγμα, στη Λατινική Αμερική, διότι στη Γηραιά Ήπειρο καταγράφονται ως νεκροί από κορονοϊό και όσοι πάσχουν από το συγκεκριμένο ιό αλλά έχουν και άλλα βαριά υποκείμενα νοσήματα και προφανέστατα θα έχαναν τη ζωή τους ούτως ή άλλως κάποιοι από αυτούς.  

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button