Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, η ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων έχει “κλειδώσει¨για τις 7 Σεπτεμβρίου. Μετά και την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας , Νίκης Κεραμέως, σχετικά με επαναλειτουργία με πλήρη σύνθεση, αλλά με αυστηρά μέτρα, ο προβληματισμός στο διδακτικό προσωπικό και τους γονείς είναι μεγάλος, καθώς η εξέλιξη της εξάπλωσης της επιδημίας κορωνοϊού στη χώρα μας και οι παλινωδίες στη διαχείριση της κρίσης έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες για τις αποφάσεις που λαμβάνονται.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας μιλώντας, το πρωί της Τετάρτης στο Open, παρουσίασε το σχέδιο για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία.

Ο κ. Σύψας σημείωσε ότι “τα παιδιά, και ιδίως εκείνα του δημοτικού, είναι η πιο ασφαλής ηλικιακή ομάδα όσον αφορά την επιδημία” και πρόσθεσε ότι “τα παιδιά δεν μπορούν να μείνουν χωρίς παιδεία, ο φυσικός τους χώρος είναι εκεί”.

Όπως είπε ο κ. Σύψας στο άνοιγμα των σχολείων θα εφαρμοστούν τα εξής 5 μέτρα:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας (εντός των ημερών θα αποφασιστεί αν θα φορά όλες τις τάξεις του σχολείου, ή αυτές από την Γ’ Δημοτικού και πάνω).
  • Οι μαθητές δεν θα αλληλεπιδρούν με παιδιά από άλλα τμήματα/τάξεις – Θα έχουν ξεχωριστά διαλείμματα.
  • Αυστηρά μέτρα υγιεινής: καλός αερισμός, απολυμάνσεις, αντισηπτικά.
  • Θα υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης κρούσματος στο σχολείο.
  • Θα υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο για τη λειτουργία των κυλικείων.

Ο κ. Σύψας τόνισε ακόμα ότι σε περίπτωση καταγραφής κρούσματος κορονοϊού σε σχολείο, δεν θα κλείνει όλη η μονάδα, αλλά συγκεκριμένη τάξη/τμήμα.

“Θα ακολουθεί αυστηρή ιχνηλάτηση και απολύμανση των χώρων και το σχολείο θα συνεχίσει να λειτουργεί”, είπε χαρακτηριστικά..

Τέλος σημείωσε ότι υπάρχουν τρία σενάρια για τα κυλικεία, καθώς δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη απόφαση. Τα σενάρια είναι τα εξής:

  1. Τα παιδιά να πηγαίνουν ένα – ένα στο κυλικείο,
  2. Το προσωπικό του κυλικείου να μοιράζει φαγητό στα παιδιά,
  3. Να μην ανοίξουν καθόλου τα κυλικεία.