ΥΓΕΙΑ

Πώς να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στην κρίση του κορωνοϊού

Ο Dr.Russ Harris, μέσω του «FACE COVID» περιγράφει κάποια πρακτικά βήματα που προτείνει για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ψυχικής κρίσης του κορωνοϊού, βασισμένα τις αρχές της Θεραπείας Αποδοχής και Δέσμευσης (Acceptance and Commitment Therapy – ACT).

«FACE COVID» – «ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ»

F = Focus – Εστιάστε σε αυτά που μπορείτε να ελέγξετε

Δεν μπορείτε να ελέγξετε το μέλλον και τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω σας. Αλλά μπορείτε να ελέγξετε το τι κάνετε, τη συμπεριφορά σας. Και η συμπεριφορά σας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον εαυτό σας και τους ανθρώπους γύρω σας.

A = Acknowledge – Αναγνωρίστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας

Πάρτε τον ρόλο του παρατηρητή του εαυτού σας και παρατηρήστε τι αισθάνεστε και τι σκέφτεστε. «Νιώθω ότι…..»  «Με ανησυχεί το ότι….».

C = Come back – Ελάτε σε επαφή με το σώμα σας

Νιώστε το ρυθμό της αναπνοής σας, τεντώστε τα άκρα σας, ισιώστε τον κορμό σας, αισθανθείτε το σώμα σας…

E = Engage –  Εμπλακείτε ενσυνείδητα σε αυτό που κάνετε

Κοιτάξτε γύρω σας και παρατηρήστε 5 πράγματα που μπορείτε να δείτε και 5 πράγματα που μπορείτε να ακούσετε. Παρατηρήστε τι μπορείτε να μυρίσετε ή να δοκιμάσετε ή να αισθανθείτε στη μύτη και στο στόμα σας. Παρατηρήστε τι κάνετε.

C = Commited action – Ενεργήστε με βάση τις προσωπικές σας αξίες

Ποιες αξίες είναι σημαντικές για εσάς; Αναρωτηθείτε… «Τι μπορώ να κάνω τώρα  για τον εαυτό μου ή για όσους αγαπώ ή για τους συνανθρώπους μου;» «Πώς μπορώ να προσφέρω ή να βοηθήσω;» Όσο μικρό και να είναι αυτό, είναι σημαντικό,  αρκεί να το κάνετε με την καρδιά σας.

O = Opening up – Ανακαλύψτε και αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας

Είναι σημαντικό να επιτρέψετε στον εαυτό σας να νιώθει φόβο, μοναξιά, άγχος, θυμό, ενοχή, λύπη και άλλα αρνητικά συναισθήματα, τα οποία αποτελούν φυσιολογικές αντιδράσεις. Αναγνωρίστε λοιπόν ότι είναι φυσιολογικά, δώστε τους χώρο και φροντίστε τον εαυτό σας, σαν να φροντίζατε κάποιον άλλον που τα ένιωθε. Σκεφτείτε, τι θα κάνατε αν κάποιος άλλος που αγαπούσατε περνούσε αυτή την κρίση και ένιωθε όσα νιώθετε; Τι θα τον βοηθούσε; Πώς θα τον φροντίζατε;

V = Values – Καθορίστε ποιες είναι οι βασικές σας προσωπικές αξίες

Οι αξίες σας μπορεί να περιλαμβάνουν την αγάπη, τον σεβασμό, τη συλλογικότητα, τη δικαιοσύνη, την προσφορά στο συνάνθρωπο, το χιούμορ, την υπομονή, το θάρρος, την ειλικρίνεια, τη φροντίδα, την αποδοχή, την καλοσύνη. Ψάξτε τρόπους να εφαρμόσετε έμπρακτα αυτές τις αξίες  και αφήστε τες να καθοδηγήσουν και να παρακινήσουν τις ενέργειές σας.

I = Identify resources – Αναγνωρίστε γύρω σας πηγές στήριξης και βοήθειας

Ενημερωθείτε και αντλήστε πληροφορίες από έγκυρες πηγές, ώστε να προστατέψετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας. Σκεφτείτε κάποιο σχέδιο δράσης για να προετοιμαστείτε για κάποια επείγουσα κατάσταση και εντοπίστε τις κατάλληλες πηγές για βοήθεια, υποστήριξη και συμβουλές (φίλους, συγγενείς, γείτονες, επαγγελματίες υγείας, αριθμούς τηλεφώνου έκτακτης ανάγκης, αριθμούς ψυχολογικής βοήθειας κ.α.)

D = Disinfect & Distance – Τηρείτε τους κανόνες απολύμανσης και απόστασης

Η συμμόρφωση στους κανόνες ασφαλείας τη συγκεκριμένη περίοδο κρίσης είναι πολύ σημαντική. Το να πλένετε τακτικά τα χέρια σας, να προστατεύεστε, να μένετε σπίτι και να τηρείτε τη φυσική απόσταση από τους γύρω σας, με βάσει τους κανονισμούς του Υπουργείου Υγείας, είναι καλό για εσάς τους ίδιους αλλά και για τους γύρω σας. Και να θυμάστε, μιλάμε για φυσική απόσταση , όχι συναισθηματική.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button