ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: “Περιμένουν να πεθάνει το μωρό ή να πάθω σήψη”, Ιζαμπέλα – Τελικά πέθανε

Τα τρομακτικά μηνύματα στη μητέρας της όσο ήταν μόνη στο νοσοκομείο, μαρτυρούν την αλήθεια του νόμου κατά των αμβλώσεων.

«Και η δική της καρδιά χτυπούσε!». 

Αυτό το σύνθημα αντηχούσε το Σάββατο στην Πολωνία από τα στόματα χιλιάδων πολιτών που ξεχύθηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν για τον άδικο θάνατο μιας 30χρονης εγκύου, θύμα του δρακόντειου νόμου κατά των αμβλώσεων. Μεταξύ των διαδηλωτών και επιφανείς πολιτικοί της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του Ντόναλντ Τουσκ, του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η οικογένεια της νεαρής γυναίκας υποστηρίζει πως το προσωπικό του νοσοκομείου αρνήθηκε να της παράσχει την απαραίτητη υγειονομική περίθαλψή για να σώσουν τη ζωή τους, επειδή φοβόταν μήπως παραβιάσει τον νόμο. 

«Προς το παρόν, λόγω του νόμου για τις αμβλώσεις, πρέπει να μείνω στο κρεβάτι και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα», έγραψε η Ιζαμπέλα– το επώνυμο της οποίας δεν έχει δημοσιοποιηθεί – σε ένα από τα μήνυμα προς τη μητέρα της μετά την εισαγωγή της σε νοσοκομείο στο Pszczyna, στη νοτιοδυτική Πολωνία. «Διαφορετικά θα περιμένουν να πεθάνει το μωρό ή να να συμβεί κάτι άλλο.  Αν όχι, τότε είναι τρομερό, μπορώ να περιμένω να παρουσιάσω σήψη».

Η κοπέλα πέθανε στις 4 το επόμενο πρωί. Ήταν 22 Σεπτεμβρίου αλλά ο θάνατός της και οι συνθήκες αυτού δημοσιοποιήθηκαν από την οικογένεια της μόλις την περασμένη εβδομάδα, πυροδοτώντας σφοδρές διαμάχες και διαμαρτυρίες σε όλη την Πολωνία. 

Πολωνία:

Η σύμβουλος που είναι υπεύθυνη για την Ιζαμπέλα είπε στον σύζυγό της ότι ο θάνατος απήλθε από πνευμονική εμβολή, προσθέτοντας ότι αυτό «μερικές φορές συμβαίνει», όπως είπε στον Guardian η δικηγόρος που εκπροσωπεί την οικογένεια της Ιζαμπέλα, Γιολάντα Μπουνζόσκα. Ωστόσο, η αρχική νεκροτομή διαπίστωσε ότι η γυναίκα πέθανε από σηπτικό σοκ.

«Μετά την αυστηροποίηση του νόμου για τις αμβλώσεις στην Πολωνία λόγω της απόφασης του συνταγματικού δικαστηρίου το 2020, αιτιολογείται μόνο ένας λόγος για άμβλωση που θα ίσχυε σε αυτήν την περίπτωση: κίνδυνος για τη ζωή ή την υγεία της μητέρας», είπε η Μπουνζόσκα. 

«Ωστόσο, είναι δύσκολο για τους γιατρούς να τον εφαρμόσουν στην πράξη. Δεν ξέρουν αν παίρνουν τη σωστή απόφαση όταν εμφανίζεται αυτός ο πραγματικός κίνδυνος. Εάν προβούν σε άμβλωση πολύ νωρίς και οι εισαγγελείς αποφασίσουν ότι δεν υπήρχε κίνδυνος για τη μητέρα, μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών».

«Ακόμη και τώρα ακούω τα λόγια της… ότι θέλει να ζήσει, ότι δεν θέλει να πεθάνει, ότι έχει ανθρώπους για τους οποίους θέλει να ζήσει», είπε στον πολωνικό τηλεοπτικό σταθμό TVN μια γυναίκα που μοιραζόταν το δωμάτιο του νοσοκομείου με την Ιζαμπέλα. 

Πολωνία:

Σύμφωνα με τη γυναίκα, το όνομα της οποίας δεν αποκαλύφθηκε, το προσωπικό του νοσοκομείου αρνήθηκε να προκαλέσει τοκετό ή να κάνει καισαρική τομή πριν πεθάνει το έμβρυο της Ιζαμπέλα.

«Ένιωθε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Αλλά συνέχιζαν να της λένε ότι η καρδιά χτυπά, και ότι όσο χτυπάει η καρδιά έτσι πρέπει να είναι», είπε στην συνέντευξη.

Εξαιτίας των περιορισμών λόγω της πανδημίας, η Ιζαμπέλα δεν είχε συνοδό στο νοσοκομείο, συγγενείς ή φίλους, όταν εισήχθη κατά την 22η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Διατήρησε επαφή με τα αγαπημένα της πρόσωπα μέσω WhatsApp.

Τα ολοένα και πιο απελπισμένα μηνύματα που έστελνε η Ιζαμπέλα στη μητέρα της μια μέρα πριν από το θάνατό της έγιναν δεκτά ως αποδεικτικά στοιχεία στους περιφερειακούς εισαγγελείς στο Κατοβίτσε, οι οποίοι ερευνούν την υπόθεση για πιθανή εγκληματική ιατρική αμέλεια.

Εκπρόσωπος του νοσοκομείου είπε ότι η Ιζαμπέλα ήταν «υπό συνεχή ιατρική φροντίδα» και ότι έλαβε θεραπεία από τη στιγμή που εισήχθη.

Πολωνία:

«Αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθούν. Η γυναίκα είναι σαν θερμοκοιτίδα και το μωρό υποφέρει επίσης, δεν έχει τίποτα να αναπνεύσει», έγραφε η κοπέλα σε ένα μήνυμα προς την μητέρα, λίγες ώρες πριν πεθάνει.

«Λέω ψέματα και περιμένω, ή κάτι θα συμβεί ή θα πεθάνω».

Αν και οι προγεννητικές εξετάσεις έδειξαν ότι το έμβρυο διέτρεχε υψηλό κίνδυνο για αρκετές ανωμαλίες, η οικογένειά λέει ότι η Ιζαμπέλα ήταν αποφασισμένη να ολοκληρώσει την εγκυμοσύνη και δεν σκεφτόταν να κάνει άμβλωση.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία για τις αμβλώσεις στην Πολωνία, δεν είναι παράνομο για ένα άτομο να κάνει άμβλωση μέχρι την 22η εβδομάδα της κύησης, για παράδειγμα, αγοράζοντας φάρμακα από το εξωτερικό. 

Υπάρχουν αρκετοί μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, όπως η Aborcyjny Dream Team, που βοηθούν τις εγκύους να τα εξασφαλίσουν. Πολλές κλινικές στην Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία –όχι μακριά από την πατρίδα της  Ιζαμπέλα– εξυπηρετούν επίσης ειδικά τις Πολωνές που θέλουν να κάνουν άμβλωση.

Αν και η πραγματοποίηση παράνομης άμβλωσης σε μια γυναίκα, καθώς και η βοήθεια σε αυτή, μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση έως και τριών ετών, λίγα άτομα έχουν εκτίσει ποινή για τέτοια εγκλήματα, παρά τους σημαντικούς περιορισμούς που ισχύουν τα τελευταία 20 χρόνια.

Πολωνία:

Αλλά ένα νέο νομοσχέδιο θέλει να αντιμετωπίζονται οι παράνομες αμβλώσεις ως δολοφονία, και ως εκ τούτου να τιμωρούνται με ισόβια κάθειρξη. Το σχετικό νομοσχέδιο εισήχθη στη Βουλή.

Ένας ακτιβιστής της Aborcyjny Dream Team κατηγορήθηκε για βοήθεια σε μια παράνομη άμβλωση, αφού ένας άνδρας ειδοποίησε τους εισαγγελείς ότι η σύζυγός του πήρε χάπια για να τερματίσει την κύηση. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένας ακτιβιστής της οργάνωσης, που δραστηριοποιείται από το 2016, αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις.

Η Μπουνζόσκα δήλωσε πως οικογένεια της Ιζαμπέλα θα ήθελε να δει αλλαγές στη νομοθεσία για τις αμβλώσεις, «έτσι ώστε οι γυναίκες να μην χρειάζεται να πεθαίνουν λόγω των νομικών αμφιβολιών των γιατρών».

Η Iζαμπέλα, η οποία έχει περιγραφεί από τους φίλους της ως «δυνατή και αποφασιστική», άφησε πίσω της την 9χρονη κόρη της, τον σύζυγό της, την μητέρα και τον αδερφό της. 

Πολωνία:
Πολωνία:
Πολωνία:
Πολωνία:
Πολωνία:
Πολωνία:
Πολωνία:

Πηγή: The Guardian / huffingtonpost.gr

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button