ΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Πολιτική “οπερέτα”: Εκατοντάδες εκατομμύρια για ανάπλαση στον Φαληρικό Όρμο, εδώ φέρνουν νέα μαυρίλα

Πανηγυρίζει η Περιφέρεια Αττικής, μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, για την υπογραφή της απόφασης χρηματοδότησης της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου. Είναι αναπόφευκτη η σύγκριση με τα σχέδια περαιτέρω υποβάθμισης του Κόλπου της Ελευσίνας, με εγκατάσταση εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας στην Ακτή Σκαραμαγκά. Πρόκειται για ωμή ανισότητα και κλιμάκωση της ανάλγητης πολιτικής σε βάρος της Δυτικής Αθήνας.

Στην ακτή του Φαλήρου προβλέπονται, μεταξύ άλλων, μητροπολικό πάρκο, μετατόπιση της Λ. Ποσειδώνος, υπόγειοι χώροι στάθμευσης κτλ. Σε μια Πολιτεία που θα είχε σαν επιλογή την ισόρροπη ανάπτυξη και την αποκατάσταση της ποιότητας σε ζωής σε περιοχές που υποβαθμίζονται επί δεκαετίες, η ροή της χρηματοδότησης και των χωροθετήσεων οχλουσών χρήσεων θα ήταν εντελώς διαφορετική. Στην περίπτωση αυτή έχουμε μια εξόφθαλμη αναίσχυντη παραδοχή ότι η Δυτική Αθήνα θα είναι για πάντα η χαβούζα του Λεκανοπεδίου.

Το έργο της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, με δικαιούχο  την Περιφέρεια Αττικής, εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη”. Χρήμα βρέθηκε άφθονο (ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 365,4 εκατ. ευρώ).

Το σύνθετο αυτό έργο αφορά την ολοκληρωμένη ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου και περιλαμβάνει τα εξής έργα:

  • Δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου
  • Εγκάρσια μετατόπιση της Λεωφόρου Ποσειδώνος
  • Έργα εγκαταστάσεων περιβάλλοντος χώρου, διαμορφώσεων τοπίου και φύτευσης σε έκταση 536 στρεμμάτων
  • Νέα κτιριακά έργα επιφανείας 3.957,30 τμ
  • Υπόγειοι χώροι στάθμευσης επιφανείας 30.930 τμ
  • Πεζογέφυρες
  • Λιμενικά έργα όπως προβλήτες, νησίδες αλλά και διαμορφώσεις παραλίας που συμπληρώνουν την όλη ανάπλαση στο θαλάσσιο μέτωπο
  • Λοιπά Υποστηρικτικά Έργα στη Θάλασσα και στο Μητροπολιτικό Πάρκο
  • Υδραυλικά – Αντιπλημμυρικά Έργα

Η ολοκληρωμένη ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου επιδιώκει:
• Την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής και τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου με άξονες τη φύση, τον πολιτισμό, την άσκηση – άθληση και την ψυχαγωγία.
• Την αποκατάσταση της επικοινωνίας του αστικού ιστού με το θαλάσσιο μέτωπο, με τη λειτουργική αναδιάταξη των τεχνικών υποδομών και ειδικά των συγκοινωνιακών έργων της παράκτιας ζώνης.
• Την αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία της άμεσης και ευρύτερης περιοχής.
• Τη λειτουργική και αισθητική συνοχή της παραλιακής ζώνης από την περιοχή του Πειραιά και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι το Δέλτα Φαλήρου, αξιοποιώντας και  αναβαθμίζοντας τα ήδη υλοποιημένα Ολυμπιακά Έργα.
• Τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Μητροπολιτικού Πάρκου.

Η σύγκριση με όσα αναγγέλλονται ή διαρρέουν για την δική μας περιοχή είναι καταθλιπτική. Για την ιστορία, παραθέτουμε τις πανηγυρικές δηλώσεις Γεωργιάδη – Πατούλη και τα συγχαρητήρια που αντάλλαξαν μεταξύ τους:

Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης της Αττικής που υλοποιείται μέσω του ΕΣΠΑ εντάχθηκε σήμερα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». Πρόκειται για έργο που θα αλλάξει την καθημερινότητα όλων των Αθηναίων πολιτών και θα προσφέρει πραγματική ποιότητα ζωής σε εκατομμύρια Έλληνες. Είμαι υπερήφανος για το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και τη συμβολή του στο έργο αυτό. Συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Αττικής και τον Γιώργο Πατούλη».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε:

 «Οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξη. Εργαστήκαμε με συστηματικό τρόπο και πετύχαμε την χρηματοδότηση με 365,4 εκατ. ευρώ  ενός από τα εμβληματικότερα έργα της χώρας. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό Ανάπτυξης  Α. Γεωργιάδη, τον Υφυπουργό Γ. Τσακίρη και τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ Γ. Ζερβό και τις υπηρεσίες του Υπουργείου  για την εξαιρετική μας συνεργασία, καρπός της οποίας είναι αυτό το αποτέλεσμα. Ευχαριστώ επίσης τις Τεχνικές μας υπηρεσίες και τη Διαχειριστική μας  Αρχή. Με την σημερινή υπογραφή εξασφαλίζεται χωρίς πλέον καμία αμφιβολία η χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης του έργου, ένα έργο σημαία για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το οποίο θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τις αρχές του νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus (NEB) την Βιωσιμότητα, την Αισθητική και τη Συμπερίληψη. Το συγκεκριμένο έργο είναι το μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο που θα κατασκευαστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button