ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία – Ασπρογέρακα VS Δημήτρη Βίτσα

‘Οβίδα’ έριξε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Κώστας Ασπρογέρακας, με την κατάθεση ψηφίσματος κατά της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, αλλά και κατά του Χαϊδαριώτη αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα.

Τελικά το ψήφισμα απορρίφθηκε λόγω ακριβώς της αναφοράς στο όνομα του υπουργού, ο οποίος μπορεί να επιχαίρει ότι βρήκε υποστηρικτές που δεν θα περίμενε!

Κώστας Ασπρογέρακας
Κώστας Ασπρογέρακας

Το Ψήφισμα κατατέθηκε στις 27 Νοεμβρίου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού  Συμβουλίου. Πριν από την ανάγνωσή του, ο επικεφαλής της παράταξης «Διάφανος Δήμος», Κώστας Ασπρογέρακας, τόνισε πως το θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό γιατί “πολύς κόσμος κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και έχει περιοριστεί σε ζητήματα όπως η καταβολή του Κοινωνικού  Μερίσματος, όμως κρίσιμα και κορυφαία ζητήματα πολιτικής και ειδικότερα αριστερής πολιτικής, περνάνε “στο ντούκου”. 

«Ο Δημήτρης Βίτσας ακυρώνει μια πολιτική διαδρομή»

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος που κατέθεσε ο Κώστας Ασπρογέρακας έχει ως εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου, που αποτελεί το κατ εξοχή πολιτικό όργανο έκφρασης των Δημοκρατικών και ειρηνικών διαθέσεων και αισθημάτων του Χαιδαριώτικου Λαού, με αφορμή τις αποκαλύψεις για την πώληση βομβών από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού στο αντιδραστικό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, με τις οποίες εξολοθρεύει καθημερινά το λαό της Υεμένης και δίχως να το ενδιαφέρουν το αντάλλαγμα πώλησής τους, το απόρρητο ή όχι των εγγράφων που καλύπτουν την αγορά αυτή, όπως και το ύψος της προμήθειας που θα πληρωθεί ο μεσάζων και αν αυτός εκπροσωπεί ή όχι την κυβέρνηση. Καταδικάζει απερίφραστα την πολιτική αυτή της Κυβέρνησης, που αυτοορίζεται ως «αριστερή» και αγκαλιάζει τον σφαγέα της Αιγύπτου Σίσι, που εκτελεί μαζικά αντιφρονούντες, τον πρωθυπουργό Νεντανιάχου του Ισραήλ, που κρατάει χιλιάδες Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου σημειώνει ότι ο Χαιδαριώτης αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ακυρώνοντας μια σε βάθος χρόνου προηγούμενη πολιτική διαδρομή του, προκειμένου να «δικαιολογήσει» τη στάση του Υπουργού Άμυνας, τίποτα δεν είπε για την «ταμπακέρα», αλλά απόρησε για τις εμμονές της αντιπολίτευσης να συντηρεί την πιο πάνω υπόθεση, θεωρώντας ότι αυτή δεν αποτελεί τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο παρά μια διαδικασία «δούναι και λαβείν», από την οποία και ωφελούμαστε, όπως με την πώληση οποιουδήποτε άλλου… εμπορεύματος».

Δημήτρης Βίτσας
Δημήτρης Βίτσας

«Σκάνδαλο είναι να οπλίζουμε το χέρι του σφαγέα»

Στην  τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος Νίκος Καραγιάννης υποστήριξε πως από τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή είναι φανερή η προσπάθεια των υπόλοιπων αστικών κομμάτων να κρύψουν την ουσία, για το ποιο είναι το μέγα σκάνδαλο αυτής της υπόθεσης. Φυσικά-σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη- η πώληση οπλικών συστημάτων σε μια χώρα που βομβαρδίζει λαούς, είναι σκάνδαλο μεγατόνων. Η σημερινή κυβέρνηση στο όνομα αυτής της εξωτερικής αλλά και πολυδιάστατης πολιτικής, θα δώσει την ευκαιρία στην Ελλάδα να σταθεροποιηθεί και να παίξει ρόλο στον ανταγωνισμό με την Τουρκία και τις άλλες χώρες.

Θα δώσει το δικαίωμα στις ελληνικές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν εκεί που ο πόλεμος και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις θα διαλύσουν το σύμπαν. Αυτό είναι το μεγάλο σκάνδαλο, ανεξάρτητα αν αυτό γίνεται με μεσάζοντα ή χωρίς. Η πώληση όπλων όμως για να συνεχιστεί ο σφαγιασμός είναι το μέγα σκάνδαλο. Τελειώνοντας σημείωσε πως η παράταξή τους δεν είχε ποτέ αυταπάτες και ούτε μπορεί να δεχτεί πως ο κ. Δημήτρης Βίτσας άλλαξε την ιστορική του πορεία. Ίσα ίσα η πορεία του επιβεβαιώνει πως θα εκφράσει, μέσα από αυτή την πολιτική, το ρόλο και τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Κλείνοντας ανέφερε πως δεν θα το στηρίξουν το συγκεκριμένο ψήφισμα. Μπορούν όμως να το δουν διαφορετικά με κάποια άλλη μορφή κειμένου.

«Ναι στην ειρήνη»

Ο Βαγγέλης Ντηνιακός, θέλοντας να προωθήσει το αίτημα για ειρήνη, δήλωσε πως θα το ψηφίσει, αγνοώντας τα επιμέρους θέματα που προκύπτουν.

«Γιατί ψηφίζω λευκό»

Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος εξέφρασε τη γνώμη πως η σημερινή κυβέρνηση όπως και όλες, δεν πρέπει  να κάνει το χωροφύλακα στη Μεσόγειο, που θεωρεί πως είναι θάλασσα ειρήνης. Τόνισε πως ξεκίνησε το θέμα από σκανδαλολογία, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα καθαρά πολιτικό ζήτημα. Οι διακρατικές σχέσεις έχουν οδηγήσει τη χώρα σε ένα κλικ παραπέρα, για το οποίο η παράταξη του είναι αντίθετη.

Ανέφερε πως θα στηρίξει τον Δημήτρη Βίτσα σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του και το τι θέλει να πετύχει μέσα από τη συμμετοχή του μέσα στην κυβέρνηση. Έκρινε πως αν το Δημοτικό Συμβούλιο ήθελε να εκδώσει κάποιο ψήφισμα, θα έπρεπε να είχε άλλο χαρακτήρα. Είπε πως το συγκεκριμένο δεν μπορεί να το ψηφίσει, γι’ αυτό και θα δώσει λευκή ψήφο.  

Ας σημειωθεί ότι, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα πώλησης όπλων, ο επικεφαλής των Πολιτών σε Δράση είχε “τουιτάρει” ότι “οι ΠσΔ με ιστορία πάλης για μια Μεσόγειο θάλασσα ειρήνης θεωρούν λαθεμένη την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία”.

«Ενδοπαραταξιακή αντιπαράθεση»

Ο Ηρακλής Δρούλιας ανέφερε ότι συμφωνεί σε αρκετά σημεία του ψηφίσματος, που σχετίζονται με τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Απέδωσε όμως στο συγκεκριμένο κείμενο χροιά ενδοπαραταξιακού και προσωπικού χαρακτήρα και χάνει έτσι την ουσία του. Κάτι που τον προβληματίζει και αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη. Γι’ αυτό το λόγο επέλεξε την αποχή από την ψηφοφορία.

«Δεν ζητάω αλλαγή κειμένου, αλλά… απέχω»

Για επενδύσεις πάνω σε μαζικούς θανάτους άμαχου πληθυσμού έκανε λόγο ο Ανδρέας Μποζίκας. Ανέφερε πως το πρώτο μέρος του ψηφίσματος τον βρίσκει σύμφωνο. Δεν θα περίμενε ποτέ από τη σημερινή κυβέρνηση να διαβαίνει αυτά τα ύποπτα μονοπάτια και τους σκοτεινούς διαδρόμους μέσα από τους επερχόμενους θανάτους και την εμπορία όπλων. Είπε ακόμα, πως συμφωνεί με τον κ. Δρούλια σε ό,τι αφορά την επικέντρωση του ψηφίσματος στο όνομα του κ. Βίτσα. Ξεκαθάρισε πως δεν ζητάει να διορθωθεί ή να ανακληθεί κάτι από το κείμενο, επιλέγοντας όμως και εκείνος την αποχή.

«Αλλού είναι το θέμα»

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Βασίλης Παντελάρος, παρατήρησε πως στη Βουλή η συζήτηση που έγινε δεν είχε να κάνει με το αν ήταν σωστό να πουλήσει η χώρα μας όπλα για να σκοτώσουν το λαό της Υεμένης, αλλά για το πως έγινε η διαδικασία και αν είχε μεσάζοντες. Κάτι για το οποίο θα πρέπει να τους σηκώνεται η τρίχα… σε όσους θέλουν να λέγονται εκπρόσωποι ενός κόμματος του λαού. Υποστήριξε πως αν ήταν κάποιος άλλος υπουργός δεν θα άλλαζε η πολιτική της κυβέρνησης. Θα έβαζε πλάτη στο να υλοποιούνται τέτοιες πολιτικές. Το θεώρησε ως ζήτημα καταδίκης της πολιτικής που υπηρετούν.

«Αυτός είναι ο κόσμος»

Σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο Γιάννης Κέντρης και ρώτησε αν ανακάλυψαν τώρα ότι η Ελλάδα πουλάει όπλα. «Πρέπει να καταλάβουμε σε τι κόσμο ζούμε και ποια είναι τα συμφέροντα αυτού του κόσμου που ζούμε», δήλωσε. Πρόσθεσε πως υπάρχουν συμφέροντα που εξυπηρετούνται ιδεολογικά, ανάλογα αν τα κόμματα που αναρριχήθηκαν στην εξουσία είναι αστικά, σοσιαλιστικά ή κομμουνιστικά. 

«Όχι σε μονοπρόσωπο ψήφισμα»

«Από μία κυβέρνηση που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερή, να περιμένεις ακόμα και να γίνει έμπορος όπλων σε μία χώρα που είναι ο αιμοδότης του Ισλαμικού Κράτους, που παίζει το ρόλο του χωροφύλακα σε όλη την περιοχή,  εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των ΗΠΑ», ισχυρίστηκε ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος. Σε σχέση με την αναφορά στο όνομα Δημήτρης Βίτσας, ο κ. Σελέκος υποστήριξε πως αδικεί οποιοδήποτε ψήφισμα εκδοθεί όταν μονοσήμαντα αναφέρεται σε έναν υπουργό ανεξάρτητα από την καταγωγή του. Κατά τη γνώμη του είναι συνολικές  οι ευθύνες της κυβέρνησης για αυτό το «έγκλημα». Για αυτό πρότεινε να πάνε σε ένα παρεμφερές ψήφισμα, που θα περιέχει και κάποια άλλα ζητήματα και δεν θα επικεντρώνεται εναντίον κάποιου συγκεκριμένου υπουργού.

Στην πρόταση αυτή ήταν αρνητικός ο Κώστας Ασπρογέρακας. Αναφερόμενος στον κ. Δρούλια τόνισε πως το ψήφισμά του δεν έχει να κάνει με ενδοπαραταξιακή σύγκρουση, γιατί δεν ανήκει ούτε στη δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και στο κόμμα.

Υπέρ του ψηφίσματος που κατέθεσε ο Κώστας Ασπρογέρακας τάχθηκαν μόνο οι παρατάξεις Ντηνιακού και του ιδίου. Η πλειοψηφία το καταψήφισε. Λευκό έδωσε η παράταξη Σπηλιόπουλου. Την αποχή επέλεξαν οι παρατάξεις Μποζίκα και Δρούλια και ο Γιάννης Κέντρης.

Παρόμοια Άρθρα

Ένα Σχόλιο

 1. Περί όνου σκιάς.
  Τι να πεις που σε ένα τόσο “ογκώδες” ζήτημα, οι “άρχοντες” της πόλης ασχοληθήκανε με την σκιά του του όνου, δηλαδή τον κ. Δρίτσα. Η επικέντρωση στον Αριστερό Αναπληρωτή που στήριξε τον ακροδεξιό Υπουργό, θυμίζει λίγο την “Μπάλα στην εξέδρα”. Αλλά υπάρχουν λόγοι που στέλνεις την μπάλα στην εξέδρα.
  Κύριος λόγος είναι να κάνεις καθυστέρηση για να μην κερδίσει ο αντίπαλος.
  Αντίπαλος λοιπόν ο Ασπρογέρακας, αλλά κανένας δεν εξήγησε γιατί θα κέρδιζε ο Ασπρογέρακας, αν όλοι υιοθετούσαν το Ψήφισμα. Ιδιαίτερα η Δημοτική αρχή που με τρεις εκπροσώπους, όπως βγαίνει από το ρεπορτάζ, κατσάδιασαν τα πάντα αλλά θέλησαν να προστατεύσουν την “σκιά του όνου” δηλαδή τον κ. Δρίτσα.
  “Καταψήφισε” η συμπολίτευση, “Απείχαν” με την σειρά τους οι κ.κ. Δρούλιας και Μποζίκας και έριξε “Λευκό” Ο κ. Σπηλιόπουλος.
  Ο μόνος που έμεινε όρθιος και “Υπερψήφισε” ήταν ο κ.Ντηνιακός.
  όλα τα άλλα, κρύφτηκαν στην “σκιά του όνου” γιατί αν έβγαιναν στο φως θα τους στράβωνε ο ήλιος.
  Δύσκολο θέμα πράγματι για όλους, αλλά -όπως διαβάζω- κάποιοι χρησιμοποίησαν σκονάκι, όπως:
  – Ο κ. Μποζίκας που ζήτησε να μιλήσει τελευταίος και όχι πρώτος όπως ορίζει η εθιμοτυπία. Όντας Τελευταίος έχει ακούσει που γέρνει η πλάστιγγα και πράττεις ανάλογα.
  – Ο κ. Παντελάρος που συχνά πυκνά ξεχνάει ότι είναι Πρόεδρος του ΔΣ, παίρνει τον λόγο όποτε αισθάνεται οτι η παράταξή του βρίσκεται στα σκοινιά, απλώνει την υποστηρικτική του επιχειρηματολογία και μετά ξαναβάζει το καπέλο του προέδρου.
  Όμορφος κόσμος χαρωπός αγγελικά πλασμένος ΄’η όπως θάλεγε ο ποιητής “είμαστε όλοι μια ωραία ατμόσφαιρα”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button