ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Πλημμύρισε η Λ. Αθηνών, προβλήματα σε υπόγεια στο Δάσος – Γιατί γίνονται όλα αυτά;

Η ένταση και η διάρκεια της σημερινής καταιγίδας ήταν στο όριο που γεννιούνται προβλήματα στο Χαϊδάρι. Πράγματι, η Λ. Αθηνών έκλεισε για κάποιο διάστημα, ενώ κυρίως στο Δάσος αναφέρθηκαν περιστατικά εισροής υδάτων σε υπόγεια, μια και κάποιοι δρόμοι είχαν μετατραπεί σε ποτάμια. Αν κρατούσε λίγο ακόνη η νεροποντή, τα προβλήματα θα πολλαπλασιάζονταν, όπως έχει γίνει αρκετές φορές την τελευταία δεκαετία (βλέπε πιο κάτω ιστορικό πλημμυρών στο Χαϊδάρι). Ανοίγει και πάλι, λοιπόν, η συζήτηση για την τεράστια αμέλεια του κράτους (και ειδικότερα της Περιφέρειας Αττικής) για την μη κατασκευή του υπερ-απαραίτητου συλλεκτήρα ομβρίων κάτω από τη Λεωφόρο Αθηνών.

Σήμερα το μεσημέρι λόγω συσσώρευσης υδάτων παρατηρήθηκε σοβαρή δυσχέρεια στην κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αθηνών στο ρεύμα προς Κόρινθο (βλέπε βίντεο). Πιο έντονο έγινε στο πρόβλημα μετά την Κυπρίων Αγωνιστών και προς το Δαφνί.

Συμβολή της οδού Πύλου με τη Λ. Αθηνών. Βίντεο Kelly Komneni

Επίσης, με μεγάλη δυσκολία γινόταν η κίνηση των οχημάτων και στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου από το ύψος του Δαφνίου έως το ύψος του Σκαραμαγκά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, ενώ κάποια αυτοκίνητα σταμάτησαν μέσα στον δρόμο λόγω εισροής υδάτων.

Γιατί γίνονται όλα αυτά;

Είναι το ίδιο ερώτημα που μπαίνει σε κάθε πλημμυρικό φαινόμενο στο Χαϊδάρι και έχει πάντα την ίδια απάντηση. Το μεγά,λο πρόβλημα της πόλης μας, αλλά και της Εθνικής Οδού, είναι ότι δεν έχει κατασκευαστεί ο κεντρικός αγωγός ομβρίων υδάτων στη στη Λ. Αθηνών, από το ύψος της οδού Πύλου μέχρι τα όρια με το Αιγάλεω. Έτσι τα νερά που κατεβαίνουν από τη Λεκάνη απορροής του Ποικίλου, μέσω του Δάσους και του Στρατοπέδου, φτάνουν στην κεντρική Λεωφόρο και κυλούν πάνω σε αυτήν. Ορισμένα την περνούν και έτσι έχουμε πλημμύρες στην οδό Κορυτσάς (βλέπε φωτό), αλλά και πιο κάτω, στην Επαύλεως και τη Φιλοππάπου. Στον οδό Ρίμινι, όπου φτάνουν χείμαρροι που διαχίσζουν το Στρατόπεδο, υπάρχουν μεγάλα φρεάτια συγκέντρωσης του νερού, αλλά φράζουν από τα φερτά υλικά και πρέπει να διαρκώς εκεί συνεργείο για να τα ξεβουλώνει, αλλιώς πλημμυρίζει η Ιερού Λόχου. Επίσης στο Δυτικό Δάσος εκκρεμεί από τετραετίας η κατασκευή αντιπλημμυρικού έργου, που θα συγκεντρώνει τα νερά από το βουνό πριν χυθούν στη Λεωφόρο, όπως έγινε σήμερα και διακόπηκε η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό.

Πλημμύρισε η Λ. Αθηνών, προβλήματα σε υπόγεια στο Δάσος - Γιατί γίνονται όλα αυτά; 3
Οδός Κορυτσάς, 24/8/2022. Στο ίδιο έργο θεατές. Φωτογραφία Εριφύλη Τσουκαλά.

Για όλα αυτά την ευθύνη έχει η Περιφέρεια Αττικής. Δυστυχώς, το βασικό έργο, ο συλλεκτήρας της Λ. Αθηνών είναι βαλτωμένος από το 2018 (οπότε ξεκίνησε και σταμάτησε αμέσως), ενώ έχει προϊστορία από το 2006…

Αν έχετε υπομονή, στα πιο κάτω άρθρα μας θα βρείτε άφθονο υλικό για όλα τα παραπάνω:

Πνίγηκε σε… αχαρτογράφητο υπόνομο της Λ. Αθηνών // Πνίγεται στη γραφειοκρατία το αντιπλημμυρικό της Λ. Αθηνών // Ας οπλιστούμε με υπομονή – Έναρξη του σωτήριου αντιπλημμυρικού έργου της Λ. Αθηνών     //       – Δημοπρατήθηκε το αντιπλημμυρικό της οδού Πύλου – Γιατί καθυστερεί αυτό της Λ. Αθηνών     //  – Μέσα στον Φεβρουάριο μπαίνουν μπουλντόζες για το μεγάλο αντιπλημμυρικό της Λ. Αθηνών        //      – Τους παράσυρε το ρέμα. Οδοιπορικό σε Αφαία και Σκαραμαγκά      //       – Η πλημμύρα έπνιξε την αξιοπιστία του Δήμου. Μηδενική προετοιμασία, τεράστιες καταστροφές. Τελική αποτίμηση     //      – Επιτέλους, “το νερό μπήκε στο αυλάκι”. Δημοπρατήθηκε το έργο της εικοσαετίας για το Χαϊδάρι     //     – Μεγάλες ζημιές σε σχολεία, σπίτια, αυτοκίνητα. Αποτίμηση της σημερινής καταστροφικής νεροποντής     //     – Ξανά στο προσκήνιο η σωτήρια κατασκευή αγωγού ομβρίων κάτω από τη Λ. Αθηνών     //     – Φως! Προς δημοπράτηση το μεγάλο αντιπλημμυρικό της Λεωφόρου Αθηνών       //        – “Καταστράφηκα”. Η κραυγή απόγνωσης του ιδιοκτήτη μιας μοναδικής ελληνικής βιομηχανίας, με έδρα τον Σκαραμαγκά        //          – Η πλημμύρα έπνιξε την αξιοπιστία του Δήμου. Μηδενική προετοιμασία, τεράστιες καταστροφές. Τελική αποτίμηση      //       – “Ντροπή! Για ποια αντιπλημμυρική προστασία μιλάτε;”        //        – VIDEO: Οδός Κορυτσάς, μετά από μισή ώρα βροχή…        //       – Συγκλονιστικές φωτογραφίες. Διάσωση στη Λ. Αθηνών, μπροστά στο Δημαρχείο!        //         – Ολονύκτια μάχη με τα νερά         //     – Ανοχύρωτη πόλη   

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button