ΥΠΟΔΟΜΕΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Πήραν μπροστά” οι μηχανές στην Πλατεία του Δάσους – Το χρονοδιάγραμμα του έργου

Την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησε το εργοτάξιο στην κεντρική Πλατεία του Δάσους με χωματουργικά στην οδό Αφροδίτης και σήμερα Δευτέρα 16/1 άρχισε η τοποθέτηση υποδομών δικτύων στο έδαφος.

Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στον παράγοντα “χρόνος” μια και αυτός απασχολεί τους επαγγελματίες της Πλατείας, αλλά και τους διερχόμενους. Ευχή όλων είναι να μην τραβήξει σε μάκρος το έργο. Θυμίζουμε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην έναρξή του, λόγω των γνωστών και μη εξαιρετέων διαδικασιών “ωρίμανσης”. Η δημοπράτηση έγινε πριν έναν ακριβώς χρόνο, τον Ιανουάριο του 2022, αλλά η αναπόφευκτη γραφειοκρατία έφερε πολύ πίσω την υπογραφή της σύμβασης με τον εργολάβο. Η αρχική εκτίμηση για ολοκλήρωση των διαδικασιών το καλοκαίρι, ώστε να εγκατασταθεί το εργοτάξιο το φθινόπωρο, οπότε και μειώνεται η κίνηση στην πλατεία, δεν δικαιώθηκε. Έτσι φτάσαμε πολύ κοντά στις γιορτές και… στην φυσιολογική μετάθεση για ένα μήνα περίπου, για να μην χαθεί η εορταστική περίοδος για τα μαγαζιά.

"Πήραν μπροστά" οι μηχανές στην Πλατεία του Δάσους - Το χρονοδιάγραμμα του έργου 1

Εν πάση περιπτώσει, το έργο άρχισε από τον πεζόδρομο της οδού Αφροδίτης, που σκάφτηκε, τα μπάζα απομακρύνθηκαν και βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες τοποθέτησης αποχετευτικού ομβρίων, καλωδίων φωτισμού και ποτιστικού συστήματος (τα υπάρχοντα παρτέρια παρέμειναν). Όπως είπε στο “Χαϊδάρι Σήμερα” ο υπεύθυνος του εργοταξίου, κ. Μπάμπης Μιχαλακόπουλος, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα έχει αποκατασταθεί η κινητικότητα στο κομμάτι της οδού Αφροδίτης, αφού θα έχουν πέσει τα τσιμέντα. Στη συνέχεια θα γίνει το ίδιο στο βόρειο τμήμα της Πλατείας, δηλαδή στον πεζόδρομο μπροστά από το Mexx. Μετά θα μπουν στην κυρίως πλατεία.

"Πήραν μπροστά" οι μηχανές στην Πλατεία του Δάσους - Το χρονοδιάγραμμα του έργου 3

Σε προηγούμενο άρθρο μας γράψαμε ότι τα καταστήματα εστίασης γύρω από την πλατεία και η υπόλοιπη αγορά θέλουν, φυσικά, οι εργασίες να διαρκέσουν όσο το δυνατό λιγότερο και με τη μικρότερη δυνατή όχληση. “Το έργο χρειάζεται και θα μας βοηθήσει”, μας είπε ένας από τους παλιούς μαγαζάτορες, “αλλά δεν θέλουμε να μπλέξουμε με χρονοβόρα παρέμβαση και λάσπες. Να γίνει γρήγορα η απομάκρυνση των μπάζων και να πέσει το τσιμέντο. Αν γίνει νοικοκυρεμένα η δουλειά από τον εργολάβο, δεν θα υποφέρουν πολύ τα μαγαζιά”.

Σε γενικές γραμμές, ελπίζεται ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες σκαψίματος, εγκατάστασης δικτύων και τσιμεντόστρωσης, ώστε η άνοιξη να μην βρει την Πλατεία με βαριές εργασίες και να μένουν οι τοποθετήσεις δαπέδων – εξοπλισμού και διαμόρφωσης πρασίνου.

"Πήραν μπροστά" οι μηχανές στην Πλατεία του Δάσους - Το χρονοδιάγραμμα του έργου 5
Όψη της ανανεωμένης Πλατείας Δάσους.

Η πλατεία και οι πεζόδρομοι διαμορφώθηκαν το 1986, δηλαδή πριν από 36 χρόνια, και παρουσιάζουν φθορές, ενώ οι μαρμάρινες πλάκες είναι ιδιαίτερα ολισθηρές μόλις βραχούν και έχουν σημειωθεί τραυματισμοί. Σε γενικές γραμμές δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές σε σχέση με την τωρινή διάταξη των χώρων. Αυτό που αλλάζει ουσιαστικά είναι ότι η ανισοσταθμία από την πλευρά της οδού Αφροδίτης θα αντιμετωπιστεί με τρεις βαθμίδες κερκίδας. Η κατασκευή θα είναι γωνιακή και αναγκαστικά θα μικρύνει πολύ λίγο το άνοιγμα της πλατείας, αλλά από την άλλη εκεί θα μπορεί να κάθεται ο κόσμος. Επίσης, πέρα από επιπλέον πράσινο που θα προστεθεί, θα παραμείνει και ο πλάτανος στη μέση, αλλά θα αφαιρεθεί η υπάρχουσα κατασκευή (πρώην συντριβάνι) και θα κατασκευαστεί τετράγωνο καθιστικό, από μπετόν – ξύλο. Θα διαμορφωθούν καλύτερες προσβάσεις για ΑμεΑ και θα τοποθετηθούν πέργκολες με ηλιακά πάνελ και φορτιστές, καθιστικά, φωτισμός led και φυσικά βιοκλιματικά υλικά για βελτίωση του μικροκλίματος.

Περισσότερα εδώ:

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button