ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέτρος Καραβίτης: Αποκατάσταση της αλήθειας για το θεατράκι της πρώην ΝΕΛΕ

Από τον Πέτρο Καραβίτη, διακεκριμένο μέλος της τοπικής μας κοινωνίας και πρώην αντιδήμαρχο, επί δημαρχίας Δ. Μαραβέλια, λάβαμε επιστολή που αναφέρεται σε σημείο του άρθρου μας για τον εκσυγχρονισμό του μικρού θεάτρου της Στέγης Πολιτισμού. Πιο συγκεκριμένα σχολιάζει τη φράση μας “Για την ιστορία, πριν από 10 χρόνια ο Τάσος Χαλκιάς είχε προτείνει να παραχωρήσει στον Δήμο τεχνικό εξοπλισμό από την σχολή θεάτρου του, που τότε είχε κλείσει, αλλά η δωρεά δεν υιοθετήθηκε από τον Δήμο.” Ο κ. Καραβίτης δίνει διευκρινίσεις για το γεγονός αυτό, απευθυνόμενος στον αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Μάνο Πετούση, ο οποίος ωστόσο απλώς κοινοποίησε το άρθρο μας στη προσωπική του σελίδα, προφανώς για το γενικό του περιεχόμενο και όχι για την αναφορά μας στη δωρεά του Τάσου Χαλκιά.

Δημοσιεύουμε την επιστολή του κ. Καραβίτη και δίνουμε ακολούθως τις δικές μας διευκρινίσεις:

Αγαπητέ Αντιδήμαρχε Πολιτισμού Μάνο Πετούση. Σύμφωνα με δημόσια ανάρτησή σας στο facebook (άρθρο που αφορά την ανακαίνιση της Αίθουσας Πολιτισμού ΝΕΛΕ) και επειδή υπάρχουν πολλές ασάφειες, δράττομαι της ευκαιρίας, να αποκαταστήσω τα αληθινά γεγονότα, για το τι έγινε πραγματικά, ώστε να μην υπάρχουν λανθασμένες εντυπώσεις.

Το δημοσίευμα που φαίνεται ότι εσείς προσυπογράφετε, αναφέρει ότι ο Τάσος Χαλκιάς είχε προτείνει να παραχωρήσει στον Δήμο τεχνικό εξοπλισμό από την σχολή θεάτρου του και η δωρεά δεν υιοθετήθηκε από τον Δήμο. Απολύτως ψευδές και δεν καταλαβαίνω τι σκοπιμότητα κρύβει από πίσω ένα τόσο μεγάλο ψέμα.

Αν γίνεται αυτό εκούσια για να καλυφθεί η ανεπάρκεια Πολιτισμού από την σημερινή διοίκηση του Δήμου Χαϊδαρίου, είναι απόλυτα κατανοητό και συμμερίζομαι την αγωνία σας.

Για την πραγματική ιστορία: Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έγινε αποδεκτή η προσφορά του συμπολίτη μας, διακεκριμένου ηθοποιού και προσωπικού φίλου Τάσου Χαλκιά για την μεταφορά της θεατρικής του σκηνής, παρά τις «ηρωικές» αντιδράσεις του τότε επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης και νυν συνεργάτη της σημερινής Δημοτικής Αρχής, Δημήτρη Τσατσαμπά, για να μην υλοποιηθεί η προσφορά. Βέβαια ο ίδιος ο κ. Τσατσαμπάς τότε, επιστρατεύοντας την ζωηρή λαϊκίστικη φαντασία που διαθέτει, επικαλέστηκε ότι πίσω από την συγκεκριμένη προσφορά κρυβόταν η ιδιωτικοποίηση του Πολιτισμού από την Δημοτική Αρχή. Βέβαια ο χρόνος διέψευσε τον κ. Τσατσαμπά κατηγορηματικά και όχι μόνο δεν ιδιωτικοποιήθηκε ο Πολιτισμός επί διοίκησης Μαραβέλια, αλλά και ο Τάσος Χαλκιάς πρόσφερε αφιλοκερδώς υπηρεσίες προς όφελος του Πολιτισμού στο Χαϊδάρι.

Φίλε Μάνο, επειδή είμαι μεγαλύτερος σε ηλικία και αφού γνωριζόμαστε πλέον όλοι στο Χαϊδάρι και προσωπικά πιστεύω στην καλή σου πρόθεση για προσφορά στον Πολιτισμό, θα ήθελα να σου πω, να μην πέφτεις στις παγίδες του αμετανόητου επαγγελματία λαϊκιστή και κρατικοδίαιτου συκοφάντη, Δημήτρη Τσατσαμπά, που μόνο σκοπό έχει να διχάσει για άλλη μια φορά το Χαϊδάρι.

Υ.Γ. 1 – Όταν παραλάβαμε την διοίκηση από τον Κυριάκο Ντηνιακό, η μόνη Αίθουσα Πολιτισμού που υπήρχε, ήταν αυτή της ΝΕΛΕ, η οποία ήταν εγκαταλειμμένη και σε τραγική κατάσταση. Η διοίκηση Μαραβέλια, είχε την τύχη να αποδώσει στην κοινωνία του Χαϊδαρίου, το πρώτο Ανοιχτό Θέατρο στο Πάρκο, αλλά και την Αίθουσα Πολιτισμού στο Δημαρχείο. Δυο έργα πολύ σημαντικά για τον Πολιτισμό της Πόλης.

Υ.Γ. 2 – Φίλε Μάνο, ελπίζω ειλικρινά κατά την παράδοση της εξουσίας να έχει παραχθεί από εσάς ανάλογο έργο, προς όφελος της πόλης που αγαπάμε όλοι.

Σχόλιο “Χαϊδάρι Σήμερα”

Δεν προτίθεμαι να αμφισβητήσω όσα αναφέρει ο κ. Καραβίτης σχετικά με το ιστορικό της δωρεάς του καλού συμπολίτη Τάσου Χαλκιά. Δίνοντας μια εξήγηση για τη φράση μου “αλλά η δωρεά δεν υιοθετήθηκε από τον Δήμο”, λέω ότι αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι στο θέατρο της οδού Κολοκοτρώνη δεν υπάρχει καμία τεχνική υποδομή. Ενώ με τα μάτια μου είχα δει στη Σχολή Θεάτρου του Τάσου Χαλκιά, με ξεναγό τον ίδιο, κορυφαίας ποιότητας θεατρικό εξοπλισμό, που -σίγουρα- δεν υπάρχει σήμερα στο θεατράκι της Στέγης Πολιτισμού. Εφόσον έγινε δεκτή η δωρεά, τι απέγινε το περιεχόμενό της;

Δεν ισχυρίζομαι ότι θυμάμαι με κάθε ακρίβεια όσα έγιναν τότε, γι’ αυτό θα ζητήσω και από τον συμπολίτη μας ηθοποιό να μας θυμίσει τα περιστατικά της εποχής εκείνης.

Μενέλαος Χρόνης

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button