ΚΟΙΝΩΝΙΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέθανε ο μεγάλος λαϊκός συνθέτης Τάκης Μουσαφίρης

Ένας θρυλικός συνθέτης του λαϊκού τραγουδιού άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών. Έπασχε από καρκίνο και χτυπήθηκε και από τον κορωνοϊό. Ο Τάκης Μουσαφίρης έγραψε τραγούδια για καλλιτέχνες όπως οι Τόλης Βοσκόπουλος, Στράτος Διονυσίου, Πίτσα Παπαδοπούλου, Δημήτρης Μητροπάνος.

Ο Τάκης Μουσαφίρης γεννήθηκε στα Γιάννενα. Ήταν ωρολογοποιός και ξεκίνησε παίζοντας κιθάρα και λέγοντας τραγούδια του σε φίλους και σε μικρές μπουάτ. Το πρώτο του τραγούδι ήταν η “Λυγαριά”. Αποφάσισε να έρθει στην Αθήνα όπου και έκανε τις πρώτες του μουσικές δουλειές. Αρχικά εργάστηκε σε μπουάτ της Πλάκας όπου έπαιζε κιθάρα και ερμήνευε τραγούδια δικά του και άλλων συνθετών. Στο ξεκίνημα της δεκαετίας του `80 έγραψε τις πρώτες του μεγάλες επιτυχίες.

Είχε πει για το ξεκίνημα του: “Ήρθα στην Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Δούλεψα αρχικά σε μια μπουάτ στην Πλάκα. Έλεγα τα τραγούδια μου κι ερχόταν κόσμος πολλής, είχα επιτυχία. Άλλοι έλεγαν σε φίλους και γνωστούς να έρθουν να με δουν και άλλοι θαμώνες με ήθελαν για τον εαυτό τους. Είχα χορωδία είχα τσέλο, είχα σπουδάσει μουσική και έγραφα και τις παρτιτούρες. Πολλά τραγούδια που είχα πει τότε δεν γυρίστηκαν ποτέ.

Ένα από αυτά τα τραγούδια, που το έλεγα ο ίδιος στην μπουάτ μαζί με μια καταπληκτική κοπέλα, τη Βένια Παπά (τότε την έλεγαν Βαρβάρα), ήταν η “Μπαλάντα μου”. Σε ένα στίχο έλεγα “και τώρα που πάω για ψηλά και νιώθω στην καρδιά πολλά, και όλοι μου λένε και γεια σου και αντίο και χαίρετε, εγώ δεν έχω κανέναν δικό μου να χαίρεται”. Όταν άκουγε αυτόν τον στίχο το κοινό σηκωνόταν και φώναζε “έχεις εμάς”. Έτσι ξεκίνησα”.

Ο Τάκης Μουσαφίρης ήταν πίσω από τραγούδια-σταθμούς

Τα χρόνια που ακολούθησαν ο Τάκης Μουσαφίρης έγραψε εκατοντάδες πασίγνωστα κλασσικά κομμάτια όπως το “Εγώ ο Ξένος” που ερμήνευσε ο Στράτος Διονυσίου, το “Μυστικέ Μου Έρωτα” που έκανε γνωστό η Κατερίνα Στανίση, το “Κάνε Κάτι Να Χάσω το Τρένο” και το “Πες μου που πουλάν καρδιές” που απογείωσε με την ερμηνεία του ο Δημήτρης Μητροπάνος.

Πέθανε ο μεγάλος λαϊκός συνθέτης Τάκης Μουσαφίρης από κορονοϊό
O Τάκης Μουσαφίρης σε στιγμιότυπο ηχογράφησης με τον Γιώργο Μαργαρίτη

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση που έκανε παλαιότερα η Πίτσα Παπαδοπούλου πως “Αν δεν ήταν ο Μουσαφίρης, εγώ θα ήμουν απλά μια τραγουδίστρια που ίσως να μη με ήξερε κανείς σήμερα”.

Πέθανε ο μεγάλος λαϊκός συνθέτης Τάκης Μουσαφίρης από κορονοϊό
O Τάκης Μουσαφίρης μαζί με τον Δημήτρη Μητροπάνο. 1986

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button