Petanque: Αν το παίξεις… κόλλησες! Ένα γ@μ@το σπορ, όχι μόνο για fit τύπους
Το μαγικό Άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος, πίσω από τα ΚΤΕΛ, για μερικούς Αθηναίους είναι ο ιδανικός τόπος περιπάτου, ίσως και ανάμνησης ενός ένδοξου πνευματικού παρελθόντος… Για κάποιους άλλους, πιο αθλητικούς τύπους (εντάξει… όχι και τόσο μερικοί), είναι το ιδανικό τοπίο για ένα σπορ όχι και τόσο γνωστό στην Ελλάδα. Mα με αρχαιοελληνικές ρίζες όπως θέλουν να πιστεύουν οι λάτρεις του, ικανό να τους παθιάσει για τα καλά.
Κόλλησα με το petanque
Κυριακή πρωί πήγα για τρέξιμο στον αρχαίο ελαιώνα και έπεσα πάνω σε ένα τουρνουά οχτώ ομάδων 3Χ3. Έπαιζαν το γαλλικής προέλευσης petanque (πετάνκ). Κόλλησα!
Δεν το είχα ξαναδεί ποτέ και ο κ. Τάσος ανέλαβε να με “ξεναγήσει”. Δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Καθώς έμπαινα στο νόημα κατανοούσα καλύτερα τις μαεστρικές κινήσεις και τις έξυπνες βολές από παίχτες που τα έδιναν όλα. Οι περισσότεροι ήταν μιας κάποιας ηλικίας, άντρες και γυναίκες, διψασμένοι για τη νίκη. Μια βολή ακριβείας με τη σιδερένια σφαίρα ήταν αρκετή για να ξεσηκώσει ενθουσιασμό στους συμπαίκτες. Ταυτόχρονα και αιτία κινητοποίησης στους αντιπάλους για να βρουν το αντίδοτο με μια δική τους βολή, σωστά υπολογισμένη και εκτελεσμένη. Εδώ το ομαδικό πνεύμα κυριαρχεί, ενώ ταυτόχρονα χρειάζεται και δυνατή συγκέντρωση, συγχρονισμός, στρατηγική, επίμονη εξάσκηση.
Οι βολές
Η μπάλα ρίχνεται με μια περίεργη κυματιστή κίνηση του χεριού, από κάτω προς τα πάνω και όχι το ανάποδο, όπως θα περίμενε κανείς. Το τερέν μπορεί να μην είναι και τόσο ομαλό, μα ισχύει για όλους το ίδιο, οπότε δεν δείχνουν να καίγονται γι’ αυτό…
Οι πόντοι
Υπάρχουν τρεις τρόποι για να κερδηθεί ο πόντος:
– να τοποθετήσετε τη μπάλα σας πιο κοντά στο στόχο (πράσινη μπαλίτσα)
– να διώξετε τις μπάλες των αντιπάλων που βρίσκονται πιο κοντά στο στόχο από τη δική σας
– να διώξετε το στόχο μακριά από τις αντίπαλες μπάλες και να πλησιάσει τις δικές σας
Εδώ το λένε και “μπούλες”
Το petanque (“μπούλες” το λένε εδώ) είναι αναγνωρισμένο σπορ από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και ο συνολικός αριθμός των παικτών τoυ ανά την υφήλιο υπολογίζεται σε 20 εκατομμύρια! Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι πολλά ξενοδοχεία στην Ελλάδα διαθέτουν γήπεδα γι’ αυτό. Χαρακτηρίζεται σαν το κατεξοχήν μεσογειακό άθλημα και σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Μαρόκο κτλ. είναι πολύ δημοφιλές. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια επίπεδη χωμάτινη επιφάνεια με ελάχιστες διαστάσεις 10 επί 15 μέτρα, μεταλλικές μπάλες και ένα μέτρο, όταν η κατάσταση γίνεται οριακή και πρέπει να μετρηθεί και το εκατοστό… Τα γάντια απαγορεύονται!
Οι Έλληνες λάτρεις του petanque πιστεύουν ακράδαντα ότι το παιχνίδι γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα, ωστόσο σήμερα είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει ομοσπονδία. Θέλουν οπωσδήποτε να διαδώσουν το πάθος τους και προσφέρονται να κάνουν παρουσίαση σε κάθε μέρος όπου τους καλούν άνθρωποι που ενδιαφέρονται και είναι διαθέσιμο ένα χωμάτινο γήπεδο.
Όμως είναι πια απομεσήμερο και η αγωνία στο χωμάτινο γηπεδάκι της Ακαδημίας Πλάτωνος χτυπάει κόκκινο… Μετά την τελευταία βολή του Τάσου στον τελικό οι μπούλες των αντιπάλων απέχουν από τη μπαλίτσα “cochonette” τόσο οριακά κοντά, που το μάτι δεν μπορεί να κρίνει. Επιστρατεύεται το μέτρο και… ξεσπούν έντονοι πανηγυρισμοί από τη μεριά των “Skyflowers”. Απονομή του κυπέλλου και βουρ για Θησείο, για να πιούνε οι νικητές το κρασάκι του θριάμβου. Μαζί τους και οι χαμένοι, που περιμένουν την επόμενη Κυριακή, για να πάρουν το αίμα τους πίσω!Μήπως ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε ένα νέο άθλημα;
Μ.Χ.