Καλό Πάσχα σε όλους, με φωτογραφίες εποχής από το ψηφιακό αρχείο “Συλλογής Ιγγλέση”. Δημοσιεύτηκαν στη σελίδα Παλαιοί Δαφνιώτες, όπου υπάρχει και ενδιαφέρων διάλογος, με αφορμή την ανάρτησή μας Λεωφόρος Αθηνών και Ιερά Οδός, 1960!.

Πρώτη φωτογραφία: Συμβολή της Ιεράς Οδού με την Λεωφόρο Αθηνών, με τροχονόμο (!) που ρυθμίζει την να κυκλοφορία. Περίπου το 1970. (Ψηφιακό αρχείο “Συλλογής Ιγγλέση”). Σχόλιο Παναγιώτης Χανιωτάκης: Τον Δεκέμβρη του ΄71 ήταν ακριβώς έτσι. Ο τροχονόμος παρών και κάπου παραδίπλα παρκαρισμένο ένα 100 με “καρούμπαλο”, για να μαζεύουν τα δώρα των ταξιδευτών που τους τα έδιναν τις γιορτές εκείνες. Τα φανάρια μπήκαν πολύ αργότερα.

Δεύτερη φωτογραφία: Το ίδιο σημείο της συμβολής αργότερα, όταν πλέον η ρύθμιση της κυκλοφορίας γινόταν με φωτεινούς σηματοδότες (δεκαετία του ’70) (Ψηφιακό αρχείο “Συλλογής Ιγγλέση”).

Τρίτη φωτογραφία: Το ίδιο σημείο από στιγμιότυπο ελληνικής ταινίας. Πάσχα μας δηλώνει το μεγάλο πασχαλινό αυγό!!! (Μάλλον για τα γνωστά πασχαλινά δώρα που άφηναν οι περαστικοί για τους τροχονόμους).

Τέταρτη φωτογραφία (πιθανόν “Ηνωμένοι φωτορεπόρτερ”): Η συμβολή της Ιεράς Οδού με την νέο-ανοιχθείσα και διαπλατυνθείσα Λεωφόρο Αθηνών. Δεξιά το τοίχος της οχυρωματικής περίφραξης της Μονής Δαφνίου. Διακρίνονται τα ταβερνάκια του “Πολυνίκη”, του “Κόλλια” και του “Μπάρδη” στο λεγόμενο “τρίγωνο, μεταξύ Ιεράς Οδού, και Λ. Αθηνών, σήμερα “Ανάπλαση Δυτικής Πύλης της Αθήνας”.

Ταμπλό από έκθεση φωτογραφίας στο “Γραμματόσημο”