ΔΗΜΟΤΙΚΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Δουλειές του ποδαριού” και της… επικοινωνίας

Μετά τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε για το Πάρκο Σκύλων, ο Δημήτρης Αλεξάκης – Δημοτικός Σύμβουλος “Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου”, συμβάλλει στον διάλογο για βελτίωση στο σχεδιασμό αλλά και της λειτουργικότητας των συναφών παρεμβάσεων.

Δουλειές με καλή πρόθεση, αλλά «του ποδαριού». Έτσι δεν ενισχύεται στην πόλη μας με τον ενδεδειγμένο τρόπο η έννοια του πάρκου εκτόνωσης σκύλων, αναγκαία αστική υποδομή για τους πιστούς φίλους του ανθρώπου!

Με αφορμή τη δημοσίευση στις 28 Ιουν. 2023 για το πάρκο εκτόνωσης σκύλων που κατασκεύασε ο Δήμος μας στο πάρκο Ιστορικής Μνήμης παρά τη Λεωφόρο Αθηνών αλλά και την τοποθέτησή μου σαν Δημοτικός Σύμβουλος κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας στις 27 Ιουν 2023, για τη μη λειτουργικότητα του χώρου εντέλει, θα ήθελα να σημειώσω τα εξής :

Το συγκεκριμένο έργο έκτασης 304,00μ2 (16,00χ19,00 μέτρα) εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 31 Ιαν. 2023* κατόπιν έκτακτης εισήγησης (θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης) της Δημοτικής Αρχής.

Από την εφαρμογή στο πεδίο και τα σχόλια των συμπολιτών και συμπολιτισσών μας καταδεικνύονται τα εξής :

Κατά την εισήγηση, όπου επί της αρχής θεωρούμε δεδομένη την ανάγκη για κατασκευή όχι ενός αλλά περισσότερων και λειτουργικών βεβαίως πάρκων εκτόνωσης σκύλων, δεν παρατέθηκαν οι ποιοτικές προδιαγραφές της λειτουργίας προκειμένου να υπάρξει πλήρης εικόνα, για το τι ακριβώς θα εξυπηρετεί.

Όπως διαπιστώνεται, είναι ένα πάρκο που δεν εξυπηρετεί ανάγκες για μεγαλόσωμα σκυλιά με βάρος μεγαλύτερο των 13 κιλών (πρακτική των Δήμων. ν. 4830/2021 βάζει το όριο τα 10 κιλά) γιατί είναι μικρός ο χώρος. Δεν μπορεί να φιλοξενήσει άνετα τους συνοδούς και μικρόσωμων ζώων (κάτω των 13 κιλών) αφού δεν υπάρχει σκίαση στα 4 παγκάκια.

πάρκο σκύλων

Σε καμία περίπτωση η έκταση του πάρκου δεν μπορεί να μοιρασθεί σε δύο ζώνες για μικρόσωμους και μεγαλόσωμους σκύλους, ώστε να παίζουν με ασφάλεια στον χώρο. Δεν διαθέτει ποτίστρα, αλλά υπάρχει παροχή με βρύση πόσιμου νερού για τα ζώα! Το πως θα πίνουν το νερό μάλλον θα είναι υπόθεση των επόμενων εγκαινίων! Δημόσια κοινόχρηστη βρύση για τους συνοδούς δεν υπάρχει!

Άρα καταλήγουμε ότι ήταν μια κίνηση εντυπωσιασμού από τη Δημοτική Αρχή, μας παρουσιάστηκε αιφνιδιαστικά και λειψή εκ του αποτελέσματος αφού δεν δόθηκε η δυνατότητα να συζητηθεί επαρκώς και διεξοδικά με βάση τις πραγματικές ανάγκες αλλά και τις προβλέψεις του θεσμικού πλαισίου.

Και βέβαια, πουθενά δεν υπάρχει ο κανονισμός λειτουργίας του εν λόγω πάρκου! Ενδεχομένως αν υπήρχε, να οδηγούσε στην ανάρτηση πινακίδας σαν «πάρκο τσέπης» ή «κήπος εκτόνωσης σκύλων», προσδιορισμός κοντά στην πραγματικότητα!

Υπάρχουν χώροι και στην είσοδο της πόλης από Σκαραμαγκά, στην έκταση παρά το Αττικό και παρά το αθλητικό κέντρο του Δάσους προκειμένου να γίνουν πάρκα τα οποία να φιλοξενούν με επάρκεια τους πιστούς φίλους του ανθρώπου αλλά και τους συνοδούς τους! Χώροι που δεν εξετάστηκαν διεξοδικά από τη Δημοτική Αρχή! Καμία εναλλακτική πρόταση δεν είχε η εισήγηση για συζήτηση και συγκριτική αξιολόγηση.

Η επιλογή του χώρου είναι αποκλειστική ευθύνη της Δημοτικής Αρχής και καθώς φαίνεται το μοναδικό κριτήριο, αβασάνιστα, ήταν το επικοινωνιακό! Οι αδυναμίες δεν κρύβονται! Τα λειτουργικά κριτήρια μάλλον δεν είναι σε προτεραιότητα!

Στους ισχυρισμούς ότι κάποιοι χώροι είναι μακριά και η μετακίνηση απαιτεί αυτοκίνητο, θα έλεγα ότι : Όταν το Χαϊδάρι είχε κλειστές όλες τις παιδικές χαρές, οι γονείς κάναμε δεκάδες χιλιόμετρα μέχρι το Παλαιό Φάληρο για να βρούμε μια παιδική χαρά της προκοπής για την ασφαλή φιλοξενία των παιδιών μας και την εκτόνωσή τους!

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνονται κατά κανόνα πάρκα μικρότερα από ένα στρέμμα και σε εξαιρετική δε περίπτωση μικρότερα των 700,00μ2, γιατί δεν είναι στόχος η ταλαιπωρία αλλά η φιλοξενία και εκτόνωση των ζώων, με εξοπλισμό ειδικά μελετημένο για τη σωστή εκπαίδευση – εκτόνωση των ζώων, με την ενεργή συμμετοχή των συνοδών τους.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινούνται και θα συμβάλλουν εφεξής οι «Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου», καθώς είναι πρόταση αλλά και προγραμματική δέσμευση ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, εφόσον ο λαός της πόλης μας δώσει την ευκαιρία στις εκλογές 8 Οκτ. 2023 να διοικήσουμε την πόλη μας με υψηλά και ποιοτικά standards για όφελος όλων. #HaidariGiaOlous

Χαϊδάρι 29 Ιουνίου 2023
Για τη Δημοτική Παράταξη «Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου», Δημήτρης Αλεξάκης, Δημοτικός Σύμβουλος.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button