ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

“Παρατηρώ αυτό που γίνεται με τον εφημέριο των Αγίων Ισιδώρων…”

Νικόλαος Καλκάνης

Παρατηρώ τώρα τελευταία αυτό που γίνεται με τον εφημέριο των Αγίων Ισιδώρων και δεν μπορώ να καταλάβω το τι συμβαίνει…

1. Ο Μητροπολίτης Αργολίδος, ο οποίος είναι ο εισηγητής στην Ελλάδα της τιμής προς το Ρώσο άγιο Λουκά, αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, προς τιμήν του οποίου έχει κτίσει και μεγαλοπρεπή Ναό ρωσικού ρυθμού κοντά στο Ναύπλιο, έβαλλε σε πανελλήνια τηλεοπτική μετάδοση κατά του εφημερίου των αγίων Ισιδώρων.

2. Οι Άγιοι Ισίδωροι τυγχάνουν προσκυνηματικός και όχι ενοριακός ναός. Η διαφορά είναι τεράστια. Οι ενοριακοί ναοί αποτελούν νομικά πρόσωπα, η περιουσία των οποίων διαχειρίζεται από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από τον εφημέριο και τέσσερεις λα’ι’κούς, διοριζόμενους με πράξη του επιχώριου επισκόπου. Αντίθετα, τα προσκυνήματα δεν έχουν νομική προσωπικότητα, αλλά καλύπτονται από το Νομικό Πρόσωπο της Μητρόπολης στην οποία υπάγονται ενώ διοικούνται από συνήθως 12μελή Επιτροπή διοριζόμενη από τον επιχώριο Επίσκοπο, εδώ από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών. Τα έσοδά τους εντάσσονται στο ταμείο της τοπικής Μητρόπολης ενώ αυτοτελή περιουσία μπορούν να αποκτήσουν με πολύ αυστηρές διαδικασίες-εξαίρεση γίνεται για προσκυνηματικούς ναούς ανιδρυμένους κατά τους χρόνους της τουρκοκρατίας ή και πρώην ενοριακούς, αλλά εδώ δεν χρειάζεται να επεκταθώ. Επομένως, ο οιοσδήποτε θα περίμενε κάποια απάντηση από τον Αρχιεπίσκοπο ως τοπικό ποιμενάρχη.

3. Αντίθετα, καθημερινά απαντά στο Μητροπολίτη Αργολίδος και σε άλλους επικριτές ο εφημέριος του προσκυνήματος, με ασυνήθιστη έμφαση στα τελεσθέντα θαύματα… Όταν το Ευαγγέλιο και η Ιερά Παράδοση μιλούν για θαύματα μόνο ως σημεία, τα οποία τελούνται δημόσια μόνο για λόγους Αποκάλυψης της Βασιλείας του Θεού (πχ Παραλυτικός της Καπερναούμ)-όταν τελούνται για άλλους λόγους, όπως κάποια προσωπική αποκάλυψη, δίδεται πάντα σύσταση μη κοινολόγησης των θαυμάτων.

4. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά μπερδεμένη. Δεν φαίνεται πάντως να υπάρχει προσωπικός πλουτισμός του οιουδήποτε σε αυτήν την ιστορία. Ακόμη και οι επικριτές τονίζουν ότι το σκάνδαλο σχετίζεται με τη διάδοση των θαυμάτων μέσω του Διαδικτύου, καθώς και με τον εντοπισμό χαρακτηριστικών σέκτας στους περί τον εφημέριο συνεργάτες του.

Δεν ξέρω τι συμβαίνει, αλλά ας σταματήσει. Θαύματα τελούνται καθημερινά, ακόμη και το ότι ξυπνά ζωντανός ο καθένας από εμάς θαύμα συνιστά, αρκεί να το διαβάσουμε σωστά. Κακώς και χρησιμοποιώ το θαύμα. Θαύμα σημαίνει ότι κάτι μου προκαλεί απορία και με εντυπωσιάζει. Στην Εκκλησία υπάρχουν τα Σημεία, οι φανερώσεις της Βασιλείας του Θεού στον Πτωτικό Κόσμο.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button