ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ακτή Σκαραμαγκά: λιμάνι Ελευσίνας αντί παραλία δυτικής Αθήνας;

 

Η δραστηριοποίηση της δημοτικής αρχής Χαϊδαρίου για την απόδοση της ακτής Σκαραμαγκά στο λαό, αν και καθυστερημένη, είναι θετική. Το ίδιο και η εμφανιζόμενη ως σύμφωνη στάση του Υπουργείου Άμυνας. Είναι όμως όλα “ρόδινα”; Φοβάμαι πως έχουμε λόγους να ανησυχούμε!

γράφει ο Κίμων Ε. Φουντούλης *

Δυστυχώς, υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι για το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης μας. Καραδοκούν νάρκες και ύφαλοι στον Σκαραμαγκά! Εξηγούμαι.

Σε παλαιότερο άρθρο μου επισήμανα πως η Παραλία Σκαραμαγκά εμφανιζόταν ως “Ζώνη Λιμένος Ελευσίνας”, σε σχετική διαφημιστική καταχώρηση του “Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας”.

Χαϊδάρι Σήμερα Ελευσίνα - Ασπρόπυργος - Μέγαρα αποκτούν κομμάτια του θαλάσσιου μετώπου τους
Λιμανάκι Σκαραμαγκά

Το 2015 προχώρησε χωρίς τυμπανοκρουσίες μια σημαντική εξέλιξη σχετικά με την μεταφορά τού λιμανιού της Ελευσίνας, η οποία μας αφορά. Η πρόταση έχει δύο σκέλη: “Μεταφορά του λιμανιού είτε ανατολικότερα έως και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά” (σσ. δηλαδή πού αλλού παρά στο λιμανάκι Σκαραμαγκά και τη Προβλήτα Νο 4, που ζητάμε;) είτε δυτικότερα έως και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας”. Η πρόταση εγκρίθηκε από την “Διεύθυνση Σχεδιασμού Μητροπολιτικών Αστικών και Περιαστικών Περιοχών” του Υπουργείου  Ενέργειας (πρόκειται για τη συνέχεια του καταργημένου και διαβόητου για το Χαϊδάρι πρώην Οργανισμού Αθήνας- ΟΡΣΑ) ως “Στρατηγική Μελέτη Χωροταξικής Οργάνωσης του Θριασίου Πεδίου” και προέρχεται από την μελετητική εταιρεία ΟΜΙΚΡΟΝ Α.Ε.

Προφανώς δεν υπάρχει οριστική επιλογή.

Για την Ελευσίνα η ανάγκη πρόσβασης στη θάλασσα, από την οποία είναι μετωπικά αποκομμένη σε μεγάλο βαθμό, είναι εύλογη και δικαιολογημένη. Ρωτήθηκε όμως το Χαϊδάρι για τις δικές του ανάγκες; Σαφέστατα και η πόλη μας και η δυτική Αθήνα χρειάζονται επαφή με τη θάλασσα.

Μήπως απαιτείται ενημέρωση για τις ανάγκες μας και προς τον κ. Σταθάκη και τον κ. Φάμελλο του ΥΠΕΝ;

Η πρόσβαση των λαϊκών συνοικιών της δυτικής Αθήνας στον Σκαραμαγκά δεν πρέπει να μπλέξει σε συγκρουόμενες επιχειρηματικές ανάγκες και μονομερείς πολιτικές ευαισθησίες.

Στην πόλη μας απαιτείται συστράτευση και ειλικρινής ενημέρωση. Το θέμα είναι πολύ σημαντικό και απαιτείται πρόσκληση για συνένωση δυνάμεων, πριν μάς προλάβουν πιθανές αρνητικές εξελίξεις! 

* Μέλος της Οικολογικής Ομάδας Δάσους Χαϊδαρίου, Μέλος της Δημοτικής Κίνησης “Διάφανος Δήμος”

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button