ΕΛΛΑΔΑ

Πάπας Φραγκίσκος σε πρόσφυγες: “Όποιος σας φοβάται δεν σας έχει κοιτάξει στα μάτια”

Στο ΚΥΤ της Λέσβου ο πάπας Φραγκίσκος στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα. Θερμή η υποδοχή των προσφύγων που του φώναζαν “κωλωσόρισες, σε αγαπάμε”.

Θερμή υποδοχή επιφύλασσαν οι πρόσφυγες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέσβο, όπου βρίσκεται από το πρωί της Κυριακής (5/12) ο Πάπας Φραγκίσκος, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, υποδέχθηκε στο προσωρινό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέσβου, στον Καρά Τεπέ (Μαυροβούνι) της Μυτιλήνης, την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκο.

Πάπας Φραγκίσκος σε πρόσφυγες: "Όποιος σας φοβάται δεν σας έχει κοιτάξει στα μάτια" 3

Κατά την άφιξή του, πρόσφυγες που διαμένουν στο ΚΥΤ τον καλωσόρισαν θερμά και του φώναξαν “σ’ αγαπάμε”, προσπαθώντας να τον αγγίξουν και να καταγράψουν με τα κινητά τους τηλέφωνα την ιστορική επίσκεψή του στο νησί, ενώ ο ίδιος χαιρέτισε όλα τα παιδάκια. Ένα από τα παιδάκια μάλιστα των προσφύγων έπεσε στην αγκαλιά του Πάπα Φραγκίσκου.

“Όποιος σας φοβάται δεν σας έχει κοιτάξει στα μάτια”

“Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, είμαι ευγνώμων κυρία Πρόεδρε για την παρουσία μου εδώ. Βρίσκομαι και πάλι εδώ για να σας συναντήσω, είμαι πάλι εδώ για να σας πω ότι είμαι δίπλα σας, να το πω από καρδιάς, είμαι εδώ για να δω τα πρόσωπά σας, για να σας κοιτάξω στα μάτια. Μάτια γεμάτα φόβο και προσμονή, μάτια που είδαν βία και φτώχεια”, δήλωσε στην ομιλία του ο Πάπας Φραγκίσκος απευθυνόμενος στους πρόσφυγες, χρησιμοποιώντας μια παλαιότερη φράση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου κατά την επίσκεψή του στο ΚΥΤ Λέσβου πριν πέντε περίπου χρόνια.

“Όποιος σας φοβάται δεν σας έχει κοιτάξει στα μάτια, όποιος σας φοβάται δεν έχει δει τα πρόσωπά σας, όποιος σας φοβάται δεν έχει τα παιδιά σας. Λησμονεί ότι η αξιοπρέπεια και η ελευθερία ξεπερνάνε τον φόβο και τον διχασμό”, σχολίασε.

Να σταματήσει το ναυάγιο του πολιτισμού, επεσήμανε ο Πάπας και πρόσθεσε ότι οι πρόσφυγες χρειάζονται συμπόνια, ευσπλαχνία τρυφερότητα και φιλοξενία.

“Η μετανάστευση είναι ένα πρόβλημα του κόσμου”, είπε, “μια ανθρωπιστική κρίση. Η πανδημία μας έπληξε παγκόσμια και μας έδειξε τι είναι να πλέουμε στο ίδιο πλοίο και πρόσθεσε ότι η ιστορία, το επαναλαμβάνω, μας το διδάσκει, αλλά ακόμη δεν το μάθαμε. Ας μη γυρίσουν οι πλάτες προς την πραγματικότητα, ας σταματήσει η συνεχής μεταπήδηση ευθυνών, ας μη μεταβιβάζεται πάντοτε σε άλλους το μεταναστευτικό ζήτημα, σαν να μην ενδιέφερε κανέναν και να ήταν μόνο ένα άχρηστο βάρος που κάποιος είναι υποχρεωμένος να επωμιστεί”.

Πάπας Φραγκίσκος σε πρόσφυγες: "Όποιος σας φοβάται δεν σας έχει κοιτάξει στα μάτια" 5

“Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση σας καλωσορίζω σήμερα στη Λέσβο. Για δεύτερη φορά επισκέπτεστε σαν προσκυνητής έναν τόπο που ταυτίστηκε με το δράμα των προσφύγων. Η κατάσταση ευτυχώς που επικρατεί σήμερα είναι από κάθε άποψη αισθητά βελτιωμένη με εκείνη που επικρατούσε κατά την πρώτη σας επίσκεψη. Το νησί υποδέχθηκε ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, κυνηγημένοι από τους πολέμους, τις πολιτικές διώξεις, την ακραία φτώχεια, αναζητώντας σε άλλες πατρίδες μια καλύτερη ζωή. Πιστοί στο ανθρωπιστικό τους καθήκον, με νωπές ακόμα τις μνήμες της δικής τους προσφυγιάς, οι κάτοικοι της Λέσβου έδειξαν κατανόηση και αλληλεγγύη. Σε αντίξοες συνθήκες ανταποκρίθηκαν στην ηθική τους υποχρέωση ευρισκόμενοι στην πρώτη γραμμή”, ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την ομιλία της η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button