ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΣΜΟΣ

Παιδιά, τα πιο ευάλωτα θύματα της πανδημίας

Από την Κοινωνική Παρέμβαση Δυτικά

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την προστασία του παιδιού συμπίπτει με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βρίσκεται όλος ο πλανήτης λόγω της πανδημίας.

Τα παιδιά είναι τα πιο ευάλωτα θύματα και χωρίς συντονισμένη παγκόσμια δράση για πρόληψη και προστασία από τις επιπτώσεις της, οι συνέπειές  μπορεί να έχουν τεράστιο αντίκτυπο για τα παιδιά σε όλους τη ζωή.  

Τα παιδιά σήμερα είναι πολύ περισσότερο εκτεθειμένα στην εξαναγκαστική εργασία, την κακοποίηση και τη βία, ενώ πολλά παιδιά, ιδιαίτερα τα παιδιά των προσφύγων – μεταναστών, τα παιδά Ρομά, τα παιδιά με αναπηρία, τα παιδιά που στερούνται προσωρινά ή οριστικά το οικογενειακό τους περιβάλλον έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, την προληπτική ιατρική.

Σαν ενεργοί πολίτες

  • Ανησυχούμε για την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που είναι σήμερα σε εξέλιξη στη χώρα μας και αφορά παιδικές ψυχές.
  • Ανησυχούμε για τον εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο φτώχειας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες. Σύμφωνα με την Έκθεση του 2017 της UNICEF,  σχεδόν 1 στα 2 παιδιά ζουν σε οικογένειες που αδυνατούν να ικανοποιήσουν  βασικές και κρίσιμες ανάγκες τους, όπως η πληρωμή λογαριασμών κοινής ωφέλειας, η κάλυψη έκτακτων οικονομικών αναγκών, η κατάλληλη διατροφή, η επαρκής θέρμανση, το δικαίωμα στις διακοπές και τη διασκέδαση.
  • Ανησυχούμε για τα δεκάδες χιλιάδες παιδιά – πρόσφυγες που ζουν σε καταυλισμούς με απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, ανάμεσά τους χιλιάδες ασυνόδευτα ανήλικα που βιώνουν τη ρατσιστική βία
  • Ανησυχούμε για τα 1.200 ασυνόδευτα ανήλικα που σήμερα στην Ελλάδα αγνοούνται.
  • Ανησυχούμε για τον άγνωστο αριθμό των εγκαταλελειμμένων βρεφών σε Μαιευτήρια και Ιδρύματα.
  • Ανησυχούμε για τις έντονες διακρίσεις που υφίστανται τα παιδιά που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (παιδιά με αναπηρία, παιδιά Ρομά, παιδιά προσφύγων – μεταναστών, παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών).
  • Ανησυχούμε για την έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας εν μέσω πανδημίας.

Τα παιδιά είναι το μέλλον και η μόνη μας ελπίδα και έχουμε χρέος και μεγάλη ευθύνη να προστατεύσουμε τα όνειρά τους για μια καλύτερη και πιο ποιοτική ζωή για όλους χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button