ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: “Ώρα μηδέν” για τη Μαριούπολη – Έληξε το ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση ή εξόντωση (video)

Καθοριστικές στιγμές για την τύχη της Μαριούπολης. Η πόλη που αποτελεί θέατρο των σφοδρότερων μαχών αλλά και της χειρότερης ανθρωπιστικής καταστροφής στην Ουκρανία, φαίνεται πως θα είναι η πρώτη μεγαλούπολη που καταλαμβάνει η Ρωσία, 53 μέρες από την έναρξη του πολέμου.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλέον τον έλεγχο όλων των αστικών περιοχών της Μαριούπολης κάνοντας λόγο για 4.000 νεκρούς Ουκρανούς στρατιώτες.

Οι εναπομείναντες μαχητές, που υπολογίζονται γύρω στις 2.500 έχουν βρει καταφύγιο στις χαλυβουργικές εγκαταστάσεις του Αζοφστάλ. Ο ηγέτης της αποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, απείλησε ότι θα εξοντωθούν όσοι δεν παραδοθούν ενώ οι ρωσικές αρχές έδωσαν τελεσίγραφο στους Ουκρανούς στρατώτες να καταθέσουν τα όπλα μέχρι τη 1 το μεσημέρι για να σώσουν τη ζωή τους.

Tο τελεσίγραφο έληξε αναμένεται η ρωσική αντίδραση, ενώ οι Ρώσοι έχουν ανακοινώσει ότι έχουν πλέον τον έλεγχο όλων των αστικών περιοχών της πόλης. Το ουκρανικό γενικό επιτελείο ανέφερε πως οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τα αεροπορικά πλήγματα στην πόλη, όπως και ό,τι δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί σήμερα συμφωνία για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι.

Μέσα στις μάχες της Μαριούπολης οι ρωσικές δυνάμεις συνέλαβαν και δεύτερο Βρετανό μισθοφόρο που πολεμούσε στο πλευρό των Ουκρανών. Η παρουσία ξένων στρατιωτικών (εκπαιδευτών και άλλων) γίνεται ολοένα και πιο φανερή στην Ουκρανία, και οι περισσότεροι προέρχονται από τη Βρετανία, της οποίας ο πρωθυπουργός Τζόνσον και οι περισσότεροι υπουργοί του έχουν χαρακτηριστεί «ανεπιθύμητα πρόσωπα» από τη Ρωσία και έχει απαγορευτεί η είσοδός τους.

Τουλάχιστον 100.000 κάτοικοι παραμένουν στην πόλη – φάντασμα και στα περίχωρά της με τον ΟΗΕ  να τονίζει πως υποφέρουν χωρίς φαγητό, νερό και θέρμανση.

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχτηκε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη τονίζοντας πάντως ότι οι υπερασπιστές της πόλης συνεχίζουν να μάχονται.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να τους προστατέψει απηύθυνε  προειδοποίηση προς τη Μόσχα λέγοντας ότι η εξόντωση των τελευταίων στρατιωτών στη Μαριούπολη θα σημάνει και το τέλος των ρωσο-ουκρανικών διαπραγματεύσεων.

Νωρίτερα, δόθηκαν στη δημοσιότητα οι πρώτες εικόνες των διασωθέντων Ρώσων ναυτών του πληρώματος του Μοσκβά. Το πλήρωμα επισκέφτηκε στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας ο αρχηγός του ρωσικού πολεμικού Ναυτικού ναύαρχος Νικολάι Γεβμένοφ που δήλωσε ότι όλοι τους θα συνεχίσουν να υπηρετούν στο Σώμα.

Ο Βολονιμίρ Ζελένσκι, επανέλαβε ότι ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο ρωσικού πυρηνικού πλήγματος εναντίον της Ουκρανίας.

Ουκρανία: "Ώρα μηδέν" για τη Μαριούπολη – Έληξε το ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση ή εξόντωση (video) 1

Σύμφωνα με το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας οι Ρωσικές δυνάμεις   συνεχίζουν να αναπτύσσουν εξοπλισμό μάχης και υποστήριξης από τη Λευκορωσία προς την ανατολική Ουκρανία, μεταξύ άλλων και σε τοποθεσίες κοντά στο Χάρκοβο και το Σεβεροντονέτσκ.

Σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως οι επικείμενες νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Ρωσία θα στοχεύουν τις τράπεζες, ιδίως τη Sberbank, η οποία αντιπροσωπεύει το 37% του ρωσικού τραπεζικού τομέα, καθώς και το πετρέλαιο.

Επιμέλεια: Κάλλη Λέκκα, Ανδριάνα Μαγγανιά

Πηγή: ΕΡΤ

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button