ΕΙΔΗΣΕΙΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Όταν πουλούσαν τα “ιμάτια” του Σκαραμαγκά στην Τουρκία…

 

 

Η φωτογραφία θυμίζει τις εποχές που η ελληνική Πολιτεία “ξεφλούδιζε” την ελληνική παραγωγική βάση… βρίσκοντας “κορόιδα” στην Τουρκία για να ξεφορτωθεί “σαπάκια”.  Τη βρήκαμε στη σελίδα στο fb των “ΕΝωμένων Ανεξάρτητων Εργαζόμενων”.

Πρόκειται για το “σωτήριο έτος” 2002, όταν -εν μέσω εκσυγχρονισμού και ευωχίας για την εισαγωγή του ευρώ- εκποιούνταν τμηματικά το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά. Η ελληνική πολιτική σκηνή της εποχής εκείνης δεν χαλάλιζε χρόνο και κόπο για να κοιτάξει λίγο πιο μακριά. Φτάσαμε έτσι μια δεκαπενταετία μετά να βρισκόμαστε αντίπαλοι με μια φιλόδοξη και υπερεξοπλισμένη γειτονική χώρα, που έχει επί σειρά ετών οικονομική ανάπτυξη επιπέδου Κίνας και αναπτύσσει εγχώρια προηγμένα οπλικά συστήματα (χωρίς να σημαίνει ότι η οικονομία της δεν αντιμετωπίζει απειλές). Την ίδια στιγμή εμείς έχουμε χάσει το 25% του ΑΕΠ και προβληματιζόμαστε σοβαρότατα για την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.

Όσο για την Ευρώπη, θα χρειαστεί μερικές εκατοντάδες συνεδριάσεις ειδικών επιτροπών, μέχρι -ίσως- να αντιληφθεί ότι πέρα από την “αυστηρή στάση” και τους μπακαλίστικους λογαριασμούς (επιδοτήσεις, πρόστιμα, τεμαχισμός εκποίηση του Ναυπηγείου) υπάρχουν και σύνορα και απειλές και γεωστρατηγικά συμφέροντα (δικά της)… 

Μιλάμε συγκεκριμένα για την πώληση της δεξαμενής νο2 του Ναυπηγείου. Να πώς σχολιάζει η συνδικαλιστική παράταξη τη φωτογραφία: “Οι δύο πλωτές δεξαμενές σε πλήρη λειτουργία μέχρι το 2001. Τότε αποφασίστηκε η πώληση της νο2 στην Τουρκία. Ήταν στον προγραμματισμό μείωσης των επισκευών για να δικαιολογηθούν οι επιδοτήσεις. Οι εργαζόμενοι βέβαια έμαθαν για μια σάπια δεξαμενή, που μας έπιανε τον τόπο και… βρήκαμε κορόιδα να την ξεφορτωθούμε”…

Όταν πουλούσαν τα "ιμάτια" του Σκαραμαγκά στην Τουρκία... 3
Η φωτογραφία, επίσης από τον Σκαραμαγκά, θυμίζει μια άλλη, παραγωγική Ελλάδα. Εφημερίδα Έθνος, 14/11/1963: “Αι εταιρίαι πετρελαίων της Σαουδικής Αραβίας θα αυξήσουν την παραγωγήν των χρησιμοποιούσαι υποβρύχια αποθέματα πετρελαίων, όπως έπραξαν άλλαι παρόμοιαι εταιρίαι εις άλλα Εμιράτα του Περσικού Κόλπου. Διά την εξόρυξιν θα χρησιμοποιηθούν ειδικαί τεχνηταί νησίδες, αι οποίαι θα διανοίξουν υποβρυχίους πετρελαιοπηγάς εις τα χωρικά ύδατα της Σ. Αραβίας. Τα ΕΝΑΕ επεράτωσαν την μετατροπήν εις τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ. Η νησίς έχει διαμέτρους 76×21×3,5 με εφοδιασμένο γερανό διά βάρη μέχρι 250 τ και εγκαταστάσεις για διαμονή 142 ατόμων”.

Μ.Χ.

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button