ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΔΗΜΟΤΙΚΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Οριστικά υποψήφιος δήμαρχος ο Μιχάλης Σελέκος – Απολογισμός δράσης από τον ίδιο

Παρουσία εκατοντάδων μελών και φίλων των κομματικών οργανώσεων Χαϊδαρίου του ΚΚΕ ανακοινώθηκε επίσημα ως υποψήφιος ο σημερινός δημάρχος Μιχάλης Σελέκος, στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου. Έτσι η φημολογία περί στροφής σε νέο πρόσωπο υποψηφίου δημάρχου και καθόδου του Μ. Σελέκου στις βουλευτικές εκλογές αίρεται οριστικά.

Μιχάλης Σελέκος

Το θέμα της προγραμματισμένης πολιτικής εκδήλωσης της 5ης Νοεμβρίου ήταν: «Η δράση του ΚΚΕ στη διοίκηση το Δήμου Χαϊδαρίου για τη στήριξη του λαού, στην πάλη για τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες του». Τον δήμαρχο προσφώνησε ο γραμματέας της ΚΟΑ του ΚΚΕ Δυτικής Αθήνας Βασίλης Βούλγαρης. Ο κ. Βούλγαρης τόνισε ότι “παρότι το ΚΚΕ κλείνει έναν ολόκληρο αιώνα ζωής και παρουσίας του στη χώρα μας, παραμένει το πιο νέο. Είναι το κόμμα που παλεύει για το μεγαλύτερο ιδανικό, της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο”. Πρόσθεσε πως “οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αλλά και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπηρετούν το ίδιο αφεντικό, το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα”.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε το μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής του Δυτικού Τομέα Αθήνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ και εκ νέου επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Χαϊδαρίου», Μιχάλης Σελέκος.

«Έτσι παραλάβαμε το Δήμο»

Ο Μιχάλης Σελέκος, αφού αναφέρθηκε στην κεντρική πολιτική σκηνή, στράφηκε στο κεντρικό θέμα της εκδήλωσης, τη σημερινή κατάσταση στο Δήμο και την πόλη μας. Τόνισε πως από την πρώτη στιγμή η παράταξη του έκανε προσπάθεια να τηρήσει την προεκλογική της θέση. Ότι δηλαδή θα τηρήσει στάση λαϊκής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση και την Περιφέρεια, με κριτήριο τις ανάγκες των χαμηλών στρωμάτων.

“Αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του Δήμου ξέραμε τα συσσωρευμένα προβλήματα και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίζαμε”, δήλωσε. “Είχε προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ, σε σημαντικούς τομείς του Δήμου. Πήρε μεγάλες διαστάσεις η εφαρμογή ελαστικών σχέσεων εργασίας ακόμα και απλήρωτων εργαζομένων στο Δήμο, κάτι που καθιστούσε όμηρους κάποιους εργαζόμενους. Υπήρχε μεθόδευση ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας και των τεχνικών έργων μέσω της αποδυνάμωσης από εργαζόμενους και μηχανήματα και ήταν έτοιμα να παραδοθούν και αυτά σε ΚΟΙΝΣΕΠ. Στο σύνολο του προσωπικού ήταν μεγάλες οι ελλείψεις. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός ανύπαρκτος. Συνολικά υπήρχε κακοδιαχείριση και εικόνα διάλυσης του Δήμου. Με ανεξόφλητα χρέη προς προμηθευτές, απαλλοτριώσεις και δικαστικές αποφάσεις που μεταφέρθηκε η πληρωμή τους στη δική τους θητεία. Υπήρχαν υποσχέσεις σε μεγαλοπαράγοντες πως θα τους δοθεί προς εκμετάλλευση ο Σκαραμαγκάς, καθώς επίσης ελεύθεροι χώροι και ιστορικά κτήρια της πόλης μας. Τα προβλήματα συσσωρευόταν χωρίς να υπάρχει κανένας προγραμματισμός για την επίλυση τους. Κανένα αντιπλημμυρικό έργο, σχολεία σε μαρασμό, αθλητικοί χώροι σε εγκατάλειψη, έλλειψη συντήρησης υποδομών και άλλα”.

Μιχάλης Σελέκος

«Κάναμε πράγματα που δεν έκαναν άλλοι»

Συνεχίζοντας ο δήμαρχος ανέφερε πως απέναντι σε όλα αυτά η νέα δημοτική αρχή ακολούθησε έναν άλλο δρόμο. «Πήραμε αποφάσεις που δίνουν το στίγμα μιας άλλης πολιτικής, εξαρτημένης από τις ανάγκες των πολιτών. Πρωταρχικά βρεθήκαμε δίπλα στους δημότες, με καθημερινές επαφές και λαϊκές συνελεύσεις. Ταυτόχρονα έχουμε διαρκή επικοινωνία με τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς της πόλης. Η πόρτα του Δήμου είναι πάντα ανοικτή σε όλους. Συμπαραστεκόμαστε πάντα, σε όλα τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Υποδεχτήκαμε και συμμετείχαμε στην ανεπανάληπτη πορεία ανέργων από την Πάτρα στην Αθήνα. Τους υποδεχτήκαμε στο Χαϊδάρι και τους ακλουθήσαμε μέχρι το Σύνταγμα.

Μειώσαμε τα δημοτικά τέλη σε πολλές κατηγορίες δημοτών, όπως επίσης και τις συνδρομές στον πολιτισμό και στο Κολυμβητήριο, που επανήλθε στα χέρια του Δήμου. Καταργήσαμε την πληρωμή τροφείων στους παιδικούς σταθμούς και όλα τα παιδάκια πλέον φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου μας. Δημιουργήσαμε γραφείο ανέργων, προσλάβαμε γιατρό εργασίας στο Δήμο, όπως και τεχνικό ασφαλείας. Λειτουργήσαμε για μια ακόμα χρονιά κοινωνικό φροντιστήριο, για παιδιά που δεν μπορούν να πάνε σε κάποιο ιδιωτικό». Στο σημείο αυτό ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές καθηγητές, που τα τελευταία χρόνια προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους.

Σύμφωνα με τον κ. Σελέκο, η κοινωνική δράση του Δήμου, αναπτύσσεται σε πολλούς τομείς. «Ενισχύσαμε το κοινωνικό παντοπωλείο, εξασφαλίσαμε την εξέταση και τη συνταγογράφηση των ηλικιωμένων από γιατρούς στα ΚΑΠΗ. Διοργανώνουμε συχνά εθελοντικές αιμοδοσίες, τεστ παπ και μαστογραφίες για τις γυναίκες, εμβολιασμούς. Στο Δήμο μας λειτουργεί γραφείο μνήμης για την άνοια, που δυστυχώς αφορά μεγάλη μερίδα πληθυσμού. Ενισχύσαμε το «Έρεισμα» για παιδιά με πολλές δυνατότητες. Πραγματοποιούμε διαλέξεις με εξειδικευμένους επιστήμονες. Δώσαμε ζωή στο Κολυμβητήριο με προσλήψεις δασκάλων και γυμναστών και με τη δημιουργία πολλών νέων τμημάτων που απασχολούν ανθρώπους όλους των ηλικιών. Στο Πνευματικό Κέντρο οι 270 μαθητές που ήταν το 2014, σήμερα έχουν ανέλθει σε 1800. Η αυξητική τάση συνεχίζεται. Κατά διαστήματα διοργανώνουμε αγώνες στίβου και τουρνουά ποδοσφαίρου, με τη συμμετοχή εκατοντάδων παιδιών. Δώσαμε νέα δυναμική σε εκδηλώσεις μνήμης στο Στρατόπεδο, για να τιμηθούν τα θύματα αυτού του κολαστηρίου. Αναβαθμίσαμε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου με ελεύθερη είσοδο σε όλες, δίνοντας τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να έρθουν σε επαφή με το θέατρο, τη μουσική και άλλες δραστηριότητες.

Με ανοίγματα σε αθλητισμό, κοινωνία και πολιτισμό

Ο Μιχάλης Σελέκος υπενθύμισε με υπερηφάνεια πως η τοπική μας κοινωνία, υποδέχτηκε με αισθήματα αγάπης και αλληλεγγύης τους πρόσφυγες στο Κέντρο Φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά, αλλά και τα παιδιά τους ως μαθητές στα σχολεία της πόλης μας. Σε ό,τι αφορά τη διοίκηση στο Δήμο, για πρώτη φορά έκαναν πράξη το διαχειριστικό έλεγχο, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. «Το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε απόφαση κατά των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων, ενώ επανασύνδεσαν το ρεύμα σε πολλά λαϊκά σπίτια. Επίσης πήραμε απόφαση να μην μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Την ίδια ώρα η δημοτική μας αρχή πιέζει για να γίνουν τα αναγκαία έργα υποδομής της πόλης. Αποκτήσαμε διατηρητέο κτήριο στην οδό Κύπρου στα Κουνέλια, δημιουργήσαμε νέο πολιτιστικό κέντρο στο Δαφνί. Στην ίδια γειτονιά λειτουργεί μια φορά την εβδομάδα, νέα λαϊκή αγορά. Φέτος διοργανώσαμε το πρώτο Καρναβάλι για μικρούς και μεγάλους, ενώ οι μικροί μας φίλοι διασκεδάζουν κάθε χρόνο στο χριστουγεννιάτικο χωριό, που στήνουμε στην πλατεία Δημαρχείου».

«Αυτά τα έργα είναι καθ’ οδόν»

«Σημαντικές παρεμβάσεις κάναμε στα σχολεία της πόλης μας, αφού εκτός από μια επάλειψη που έγινε προεκλογικά, δεν είχε γίνει κανένα άλλο έργο. Σημαντικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης μας. Το μεγάλο έργο της Λεωφόρου Αθηνών με τη νέα του μελέτη, θα ξεκινήσει και πάλι. Κάναμε τις σχετικές μελέτες και είναι έτοιμα προς δημοπράτηση έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση του ΒΔ Δάσους, των περιοχών Αφαίας-Σκαραμαγκά και του Στρατοπέδου. Σημαντικές παρεμβάσεις έγιναν και σε άλλες περιοχές, όπως στις οδούς Κορυτσάς και Πύλου. Οι παρεμβάσεις αυτές συμβάλουν σημαντικά, αλλά το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με την επανέναρξη του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου.

Αυτοί επεχείρησαν να μπλοκάρουν το έργο της πεζογέφυρας

Από την αναφορά του στα έργα δεν θα μπορούσε να λείψει το θέμα των υπό κατασκευή πεζογεφυρών. Κατά την άποψη του τρεις συμπολίτες μας ήρθαν σε αντίθεση με 70.000 λαού, που ανέμεναν αυτό το έργο. Την ίδια στιγμή κάποιοι άλλοι τους σιγοντάριζαν καθαρά για αντιπολιτευτικούς λόγους. Σκοπό τους είχαν να καθυστερήσει το έργο και στο τέλος να μη γίνει. Σε λίγες μέρες όμως το τεράστιας σημασίας αυτό έργο που θα ενώσει το Παλατάκι με τη Γρηγορούσα, θα ξεκινήσει. Με την ολοκλήρωσή του θα μπορούν πλέον να διέρχονται οι πεζοί με ασφάλεια. Επίσης σε λίγο καιρό θα ξεκινήσουν τα έργα ανακατασκευής των γηπέδων «Τάκης Χαραλαμπίδης» και Δάσους.

Ο Μιχάλης Σελέκος έκρινε ως υποκρισία το γεγονός ότι ο πρώην δήμαρχος Κυριάκος Ντηνιακός επί θητείας του, δεν ενέκρινε να έρθει το ΜΕΤΡΟ στο Χαϊδάρι. “Έτσι χάθηκε η μεγαλύτερη ευκαιρία για την πόλη μας”, είπε χαρακτηριστικά. Σήμερα κάποιοι άλλοι κάνουν προσπάθειες για να έρθει το ΜΕΤΡΟ, κάτι που θα είναι πολύ χρονοβόρο. Ανακοίνωσε ακόμα πως σε λίγο καιρό θα εγκαινιαστεί το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο Παλατάκι, κάτι για το οποίο ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Κώστα Αθηναίο και τα αλλά μέλη του τοπικού παραρτήματος ΠΕΑΕΑ.

«Κάποιοι θα παίξουν και τα ρέστα τους στις εκλογές του Μαΐου»

Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείψει και το φλέγον θέμα της πόλης, που είναι η καθαριότητα. «Ο νέος στόλος καθαριότητας θα παραληφθεί άμεσα. Δεν κρύβουμε τη δυσφορία του κόσμου για τη σημερινή κατάσταση αφού πολλές φορές η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται με δανεικά αυτοκίνητα. Όμως όσο καλή διαχείριση και να κάνει κάποιος Δήμος, το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργία του αστικού κράτους δεν θα επιτρέψει να επιλυθούν πολλά προβλήματα».

Ο Μιχάλης Σελέκος έκρινε πως αυτό το διάστημα και όσο πλησιάζουν οι εκλογές πολλοί θα ζητήσουν την ψήφο των Χαϊδαριωτών με τον μανδύα του ανεξάρτητου. «Αυτά τα κολπάκια δεν πιάνουν πλέον. Γιατί όλοι τους μετά τις εκλογές θα καταγράφονται στη δύναμη των Δήμων, που κέρδισαν τα κόμματα. Όμως το χειρότερο είναι όταν θα παγιδευτούν κάποιοι στο δήθεν ανεξάρτητο συνδυασμό και κυρίως στην πολιτική που θα εφαρμόσουν, αφού θα ταυτίζεται πλήρως με τις αντιλαϊκές και αντιδραστικές πολιτικές αυτών των κομμάτων. Η υποκρισία οι υποσχέσεις και το ψέμα θα περισσέψουν αυτό το διάστημα. Επίσης ο χρηματισμός και η εξαγορά συνειδήσεων θα ξεπεράσει κάθε όριο. Κάποιοι θα παίξουν τα ρέστα τους σε αυτές τις εκλογές. Δικό μας καθήκον είναι να βοηθήσουμε τα λαϊκά στρώματα να μην εγκλωβιστούν, σε παρατάξεις που σκοπεύουν να ξεπουλήσουν το Χαϊδάρι και τις κοινωνικές του δομές. Αυτή την μάχη θα τη δώσουμε, με γνώμονα το συμφέρον του λαού».

«Στεκόμαστε αυτοκριτικά, αναγνωρίζοντας λάθη και αδυναμίες»

Προς το τέλος της ομιλίας του ο κ. Σελέκος παραδέχτηκε πως δεν μπορούν να καυχηθούν πως πέτυχαν σε όλους τους τομείς και ότι είναι αλάνθαστοι. «Υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά ή παρουσιάζονται στην πορεία και πρέπει να λυθούν. Σας καλώ όλους να σταθούμε αυτοκριτικά, αναγνωρίζοντας αδυναμίες και λάθη που λειτούργησαν σε ένα βαθμό ανασταλτικά στο έργο που θέλαμε να παράγουμε. Όμως στόχος όλων μας είναι να συνεχίσουμε με αγάπη και ανιδιοτέλεια για τον τόπο μας. Για μια ανθρώπινη πόλη με αγάπη και σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, για την βελτίωση των συνθηκών ζωής. Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλάι του λαού, σε όλους τους αγώνες που αναπτύσσονται αυτό το διάστημα. Για το δικαίωμα στην εργασία, στη μόρφωση στην υγεία. Έχουμε πολλά σχέδια για το άμεσο μέλλον, με σκοπό να βάλουν μια πινελιά ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας στις συνθήκες του σήμερα».

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων του ΚΚΕ κάλεσε όλους να το στηρίξουν μαχητικά. Για να βγει δυναμωμένο και πανίσχυρο στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, στις Περιφέρειες, τους Δήμους για νέους αγώνες.

Κλείνοντας αφού ευχαρίστησε όλους για την αθρόα προσέλευση, τους ευχήθηκε καλή δύναμη για το επόμενο προεκλογικό διάστημα.

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button