ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΣΜΟΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ολλανδία: Κοκτέιλ θεωριών συνωμοσίας, απογοήτευσης, θυμού και φόβου

Δημήτρης Τσουκάλης

Από τη Γερμανική ‘Die Zeit” για τα γεγονότα στην Ολλανδία.

Σοβαρές ταραχές ξέσπασαν σε αρκετές ολλανδικές πόλεις για δεύτερη συνεχόμενη βραδιά. Ο Jelle van Buuren διεξάγει έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Leiden για θέματα αστυνομίας, ασφάλειας και θεωριών συνωμοσίας. Στη συνέντευξη εξηγεί το ιστορικό των διαμαρτυριών.

“Είναι ένα κοκτέιλ απόψεων, απογοήτευσης, θυμού και φόβου”

ZEIT ONLINE: Ποιοι είναι οι άνθρωποι που διαμαρτύρονται τις τελευταίες ημέρες;

Jelle van Buuren: Είναι μια πολύ ετερογενής ομάδα. Παραδοσιακά, κατηγοριοποιούμε τις διαμαρτυρίες ως αριστερά ή δεξιά, αλλά αυτό δεν λειτουργεί αυτήν τη φορά. Υπάρχουν αντίπαλοι εμβολίων, χίπης, δεξιές ριζοσπαστικές ομάδες, χούλιγκαν ποδοσφαίρου, θυμωμένοι πολίτες, μυστικιστές θεωριών συνωμοσίας και νέοι. Είναι ένα κοκτέιλ απόψεων, απογοήτευσης, θυμού και φόβου. Υπάρχουν τάσεις αριστεράς και δεξιάς, εμπλουτισμένες με θεωρίες συνωμοσίας.

ZEIT ONLINE: Τι κοινό έχουν αυτά τα άτομα;

van Buuren: Αυτό που έχουν όλοι κοινό είναι η έντονη απόρριψη της κυβέρνησης, γενικά όλων των κοινωνικών θεσμών, των μέσων ενημέρωσης και της έρευνας. Αλλά δεν έχουν ένα σαφές πολιτικό πρόγραμμα ή λίστα αιτημάτων. Είναι ενωμένοι σε αυτό που απορρίπτουν. Αυτό δυσχεραίνει επίσης τις αρχές να βρουν την κατάλληλη απάντηση στις διαμαρτυρίες.

ZEIT ONLINE: Μεταξύ των ταραξιών υπήρχαν δεξιές ομάδες και οι χούλιγκαν.

van Buuren: Πήδηξαν στο τρένο. Οι δεξιοί εξτρεμιστές και οι Ναζί εν μέρει επειδή φυσικά ενδιαφέρονται να αποσταθεροποιήσουν τη δημοκρατία και επειδή επιθυμούν μάχες με την αστυνομία. Και βέβαια ελπίζουν να διευρύνουν την επιρροή τους. Όσο αυτό μπορεί να εκτιμηθεί δεν το πετυχαίνουν. Οι χούλιγκαν του ποδοσφαίρου είναι επίσης μέρος των διαδηλώσεων. Το κίνητρό τους είναι στην πραγματικότητα οι συγκρούσεις με την αστυνομία. Είναι επίσης απογοητευμένοι επειδή δεν μπορούν πλέον να πάνε στους αγώνες των συλλόγων τους. Και φυσικά, όπως και πολλοί άλλοι, ενοχλούνται επειδή δεν μπορούν πλέον να συναντήσουν τους φίλους τους έξω. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους νέους που μεγαλώνουν σε κοντινή απόσταση και σε κανονικές συνθήκες είναι σχεδόν πάντα στο δρόμο και δεν επιτρέπεται πλέον να το κάνουν.

ZEIT ONLINE: Ποια είναι η δυναμική των διαδηλώσεων;

van Buuren: Ορισμένες από τις διαδηλώσεις απαγορεύονται επειδή παραβιάζουν τα μέτρα για τον κορονοϊό. Στη συνέχεια, η αστυνομία πρέπει να αντιδράσει αν υπάρξουν συγκεντρώσεις ανθρώπων και τότε υπάρχουν συγκρούσεις. Οι διαδηλώσεις άλλαξαν επίσης. Το σαββατοκύριακο υπήρχαν ακόμη διαδηλώσεις με ένα μεγάλο, ετερογενές μείγμα ανθρώπων. Χθες το βράδυ ήταν κυρίως χούλιγκαν και νέοι σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Αυτό δεν είχε καμία σχέση με διαμαρτυρίες ενάντια στην τρέχουσα πολιτική του Κορονοϊού.

ZEIT ONLINE: Τι μπορούμε να περιμένουμε απόψε;

van Buuren: Υπάρχουν εκκλήσεις στα κοινωνικά μέσα για απόψε να διαμαρτυρηθούν και να κάνουν .. πάρτι με την αστυνομία.

ZEIT ONLINE: Αναμένεται ότι αυτό θα συνεχίζεται κάθε βράδυ;

van Buuren: Οι διαμαρτυρίες έχουν πάρει τη δική τους πορεία. Πολλοί από τους διοργανωτές των αρχικών διαμαρτυριών είναι τώρα επικριτικοί για τη βία. Φυσικά, αυτοί οι άνθρωποι βλέπουν ότι η βία τους βλάπτει. Γιατί τώρα όλα όσα έχουν να κάνουν με τη διαμαρτυρία του κορονοϊού συνδέονται με τη βία. Ταυτόχρονα, οι εικόνες των καμένων αυτοκινήτων και των λεηλατημένων καταστημάτων οδηγούν σε πολλούς μιμητές. Οι νέοι βλέπουν τις εικόνες στα ΜΜΕ και στα κοινωνικά μέσα. Δεδομένου ότι είναι κλεισμένοι στο σπίτι και βαριούνται, πηγαίνουν στο κέντρο της πόλης το βράδυ για να δουν τι γίνεται και μετά εμπλέκονται. Το χάος είναι επίσης διασκεδαστικό και ενθουσιαστικό.

ZEIT ONLINE: Είναι η απαγόρευση κυκλοφορία τις βραδινές ώρες του Σαββάτου ο λόγος για την κλιμάκωση;

van Buuren: Όχι. Υπήρξαν βίαιες διαμαρτυρίες στη Χάγη ήδη το καλοκαίρι. Για κάποιο λόγο κλιμακώθηκε αυτό το περασμένο Σαββατοκύριακο.

ZEIT ONLINE: Είναι η πολιτική του κορονοϊού στις Κάτω Χώρες τόσο αυστηρή που οδήγησε σε αυτήν την ένταση;

van Buuren: Τα μέτρα είναι συγκρίσιμα με εκείνα σε άλλες χώρες. Σίγουρα, δεν υπήρξαν ποτέ περιορισμοί εξόδου εδώ και μπορώ να καταλάβω τις ανησυχίες των ανθρώπων σε αυτούς τους τρελούς καιρούς που φοβούνται το μέλλον. Πιστεύω όμως ότι τα μέτρα είναι τα κατάλληλα.

ZEIT ONLINE: Πώς αντιδρούν η αστυνομία και η κυβέρνηση στις διαμαρτυρίες;

van Buuren: Κατά τη γνώμη μου η κυβέρνηση ενεργεί σχετικά λελογισμένα. Μια πρόκληση είναι ότι οι διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται ταυτόχρονα σε τόσα πολλά μέρη. Αυτό καθιστά δύσκολο για τις δυνάμεις ασφαλείας να είναι επιτόπου με επαρκές προσωπικό παντού. Οι δήμαρχοι ζήτησαν να τερματιστούν οι ταραχές και η καταστροφή των πόλεών τους. Υπήρχε μόνο ένας δήμαρχος που ήταν πολύ συναισθηματικός και είπε ότι αν συνεχιστεί αυτό θα έχουμε εμφύλιο πόλεμο.

ZEIT ONLINE: Θα είναι αρκετό αυτό για τον τερματισμό των διαδηλώσεων;

van Buuren: Η εμπειρία δείχνει ότι οι ταραχές σταματούν επίσης σε κάποιο σημείο. Είναι συναρπαστικές οι ταραχές, αλλά και κουραστικές. Έπειτα, υπάρχουν πολλές συλλήψεις και θα υπάρξουν περισσότερες όταν έχουν αξιολογηθεί όλες οι εγγραφές των βίντεο. Η αστυνομία θα προσαρμόσει τη στρατηγική της επίσης και θα προσπαθήσει να αποτρέψει τη συγκέντρωση ομάδων νέων, ακόμα κι αν αυτό είναι ένα παιχνίδι γάτας και ποντικιού. Από ένα σημείο και πέρα απλά το πάρτι τελειώνει.

https://www.zeit.de/politik/2021-01/niederlande-randale-proteste-coronavirus-lockdown-verschwoerungstheorie-jelle-van-buuren/komplettansicht

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button