ΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Οι “Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου” εκλέγουν τον/την επικεφαλής τους

Οι “Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου” καλούν τα μέλη και τους φίλους σε συνέλευση τη Δευτέρα 20/6. Ανοίγει η συζήτηση για την εκλογή επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης. Το εισηγητικό κείμενο της παράταξης:

Η πόλη μας αξίζει ένα καλλίτερο μέλλον! Οι “Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου” είναι διαχρονικά παρόντες με ουσιαστικές προτάσεις για όλους και όλες.

Βρισκόμαστε σε μια ρευστή εποχή με αλλεπάλληλες κρίσεις στα αντικοινωνικά – νεοφιλελεύθερα συστήματα που βάζουν την αισχροκέρδεια (όχι το εύλογο κέρδος) σαν αυτοσκοπό πάνω από τις ανθρώπινες αξίες και το περιβάλλον.

Σήμερα ο δημοκρατικός και προοδευτικός κόσμος μπορεί και πρέπει να αλλάξει άρδην τις πολιτικές – αυτοδιοικητικές προτεραιότητες με ευρείες συνεννοήσεις και προγραμματικές συγκλίσεις.

Για την κοινωνική συνοχή στην πόλη μας απαιτείται δημιουργία κοινωνικών και πολιτικών μετώπων όσο το δυνατόν πιο διευρυμένων.

Η κυβερνητική παρέμβαση στην αλλοίωση του πνεύματος του νομοθέτη στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι προκλητική, αφού με τη λογική αυτή θεωρεί ότι ο Δήμαρχος είναι εξουσιαστής και ιδιοκτήτης των πάντων!

Συνεχώς διαπιστώνουμε αντισυνταγματικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να αφαιρεθούν καίριες αρμοδιότητες και να τις προσδώσουν στην Οικονομική Επιτροπή, κυρίως, στην οποία βεβαίως προηγουμένως έχουν κανονίσει να υπάρχει καθεστωτική (η ελάχιστη) αναλογία στη συμμετοχή των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης και όχι βεβαίως όλων, όπως ορίζει η αρχή της αντιπροσωπευτικότητας, την οποία καθόρισε η τοπική κοινωνία στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αυτοκρατορική λογική στη διαχείριση των κοινών! Καλοθελητές Δήμαρχοι υπάρχουν αρκετοί! Αυτό θέλουμε; Το μόνο που μένει είναι, “να πάρουν οι Δήμαρχοι το ταμείο στο σπίτι τους”! Γι’ αυτό είναι αναγκαία η απαίτηση αλλά και η διεκδίκηση της δημοκρατικής λειτουργίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σ’ αυτό προσβλέπουμε με τη συνεχή συζήτηση, την κινητοποίηση, την τακτική ανανέωση του αυτοδιοικητικού δυναμικού μας που μπορεί να ανταποκριθεί στα σημαντικά τοπικά ζητήματα πρώτης προτεραιότητας αλλά και στις καθημερινές ανάγκες όλων των πολιτών με επάρκεια και αποτελεσματικότητα.

Θέτουμε φιλόδοξους στόχους που ανταποκρίνονται σε πλήθος αντίστοιχων διαπιστωμένων αναγκών των κατοίκων και επαγγελματιών της πόλης μας και είναι δυνατή η υλοποίησή τους.

Στηρίζουμε με συνέπεια την απλή αναλογική διότι πιστεύουμε στη συνεργασία όλων και στη σύνθεση των απόψεων για την εξεύρεση των καλλίτερων δυνατών λύσεων στην πόλη μας με δημοκρατικό τρόπο.

Δεν λειτουργούμε με αποκλεισμούς. Δεν θέλουμε ανισότητες στην πόλη μας. Υποστηρίζουμε τη διαφορετικότητα όλων. Μακριά από εμάς η ιδιοκτησιακή προσέγγιση στα κοινά ζητήματα της πόλης μας.

Αναγνωρίζουμε τις ανάγκες, αναλαμβάνουμε ευθύνες, προτείνουμε άμεσες και εφικτές λύσεις γιατί γνωρίζουμε τον τρόπο. Στεκόμαστε πάντα και ανυπόκριτα στο ύψος των περιστάσεων, χωρίς να είμαστε αντιφατικοί. Δεν υπονομεύουμε λειτουργικές ανάγκες της πόλης μας με μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τακτικισμούς.

Για να απαντήσουμε στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος η ενεργός συμμετοχή όλων είναι απαραίτητη.

Για τη συστηματική επεξεργασία, το σχεδιασμό και την καλλίτερη προετοιμασία λειτουργεί διεπιστημονική και διεπαγγελματική ομάδα εργασίας, η οποία συνεχώς διευρύνεται με νέα μέλη και κατά περίπτωση με στόχο τη συνδιαμόρφωση αξιόπιστων προτάσεων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες της πόλης μας, το σύνολο των οποίων θα συνθέσουν την εναλλακτική αυτοδιοικητική πρόταση της Δημοτικής Κίνησης “Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου”.

Στηρίζουμε την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, μικρούς και μεσαίους  επιχειρηματίες της πόλης μας αποτυπώνοντας τις θέσεις μας με σαφήνεια στο κάθε φορά επικαιροποιημένο με σαφήνεια και διακριτούς στόχους Πρόγραμμά μας. Πάνω από 50 εργαζόμενοι ηλικίας 55 – 67 χρόνων, πρώην μακροχρόνια άνεργοι, εργάζονται στην πόλη μας και στις Υπηρεσίες του Δήμου μας, μετά από πρόταση της Δημοτικής μας παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Συμβάλλουμε με συνέπεια στην αξιοπρεπή διαβίωση των συμπολιτών και συμπολιτισσών μας, χωρίς μίζερους αντιπολιτευτικούς τακτικισμούς. (“Να μοιράσουμε μιζέρια δεν γίνεται… Να παράγουμε πλούτο γίνεται!”).

Όπως έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πόλης μας, ο επικείμενος αποκλεισμός της πόλης μας από το παράλιο μέτωπο είναι ασύμβατος τόσο για τη Δημοτική Παράταξη όσο για για το σύνολο των πολιτών όχι μόνο της πόλης μας αλλά και της Δυτικής Αθήνας! Καταργεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών για την ελεύθερη πρόσβασή τους στις παραλίες, αλλά και για την ανεμπόδιστη χρήση κοινόχρηστων χώρων!

Προτείναμε, για το μικρό αλλά “ελεύθερο” ακόμα τμήμα της Ακτής Σκαραμαγκά, που ορίζεται από το μικρό λιμανάκι, το γήπεδο αθλοπαιδιών και τον όμορο προς αυτό περιβάλλοντα χώρο, συνολικής έκτασης 10,5 στρμ. ιδιοκτησίας Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου (ΚΕΔ) και της Δ/νσης Δασών, να δρομολογηθούν διαδικασίες παραχώρησης της χρήσης στον Δήμο μας, αφού καμία Δημοτική Αρχή δεν γνώριζε αλλά και δεν είχε ενδιαφερθεί μέχρι σήμερα να διεκδικήσει αυτόν τον μικρό χώρο σε όφελος όλων των πολιτών ανεξαιρέτως.

Είμαστε υπέρ της ανεμπόδιστης χρήσης απ’ όλους του προσιτού οικονομικά ηλεκτρικού ρεύματος και έχουμε καταθέσει τρόπους για την εξεύρεση οριστικών λύσεων και όχι αποσπασματικών που ξαναφέρνουν τα προβλήματα μετά από λίγο πάλι στην πόρτα μας. Ενεργειακές κοινότητες στην πόλη μας! Με πρωτοβουλία και συντονισμό από την Δημοτική Αρχή, καθώς υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο. (“Δεν πάει άλλο! Ώρα για την πρώτη Ενεργειακή Κοινότητα στο Χαϊδάρι: Πού και πώς”)

Είμαστε υπέρ της ανεμπόδιστης πρόσβασης και λελογισμένης χρήσης στο πόσιμο νερό αφού μαζί με το ρεύμα είναι δημόσια κοινωνικά αγαθά και ως τέτοια πρέπει διαχρονικά να αντιμετωπίζονται και όχι σαν λάφυρα των golden boys όπως υπαγορεύουν οι παρούσες αντικοινωνικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές!

Είμαστε υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος (αέρας, έδαφος και υδροφόρος ορίζοντας) και κατά της αλόγιστης επιβάρυνσης, κατά της χαβούζας του Λεκανοπεδίου στη Φυλή – Δυτική Αθήνα προκειμένου το σύνολο των πολιτών να έχει το δικαίωμα να ζει και να αναπνέει σε ένα αξιοπρεπές περιβάλλον! 

Γι’ αυτό προβάλλουμε και διεκδικούμε την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων με πρόληψη για τη μείωση παραγωγής τους, τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση – επαναχρησιμοποίηση που σημαίνει εξοικονόμηση φυσικών πόρων αλλά και μείωση των ανταποδοτικών τελών κατά 20% τουλάχιστον (σήμερα είναι για τις κατοικίες 1,69ευρώ/μ2 και 4,49ευρώ/μ2 για τους επαγγελματικούς χώρους)! Πληρώνουμε από τα ακριβότερα τέλη στην Αττική, με ανυπαρξία διαχείρισης των αποβλήτων από τη σημερινή Δημοτική Αρχή, όπως συνέβη και στην πενταετή αδράνεια της προηγούμενης (Λαϊκή Συσπείρωση /ΚΚΕ). (Χαϊδάρι: Τέλη καθαριότητας και διαχείριση αποβλήτων)  

Από την αύξηση των ανταποδοτικών τελών στην καθαριότητα λόγω δήλωσης αδήλωτων επιφανειών ακινήτων, έχει προκύψει “πλεονασματικό” ποσό, το οποίο ισοσταθμίζει τη μείωση του ποσοστού που προτείνουμε!

Τόσο η παρούσα Δημοτική Αρχή μέχρι σήμερα όσο και η προηγούμενη (Λαϊκή Συσπείρωση /ΚΚΕ : αντίθετη σε κάθε πρότασή μας με προσδιορισμένο / διαπιστωμένο θετικό κοινωνικό αντίκτυπο) θεωρούσαν και θεωρούν ότι οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες στην πόλη του Χαϊδαρίου έχουν μόνο υποχρέωση να πληρώνουν τα τέλη καθαριότητας, ενώ δεν έχουν κανένα δικαίωμα ως προς ποιo ύψος πρέπει καλύπτεται η ανταποδοτικότητά τους. Και αυτόν τον λογαριασμό τον πληρώνουν τα συνήθη υποζύγια!

Είμαστε υπέρ της αξιοποίησης των γεωτρήσεων στο Δήμο μας, τη χρήση τους για αρδευτικούς σκοπούς και πυροπροστασία καθώς και εξοικονόμηση του υπερπολύτιμου πόσιμου νερού που πλέον των άλλων θα μειώσει σημαντικά και τις δαπάνες του Δήμου μας προς την ΕΥΔΑΠ. (Διαχείριση υδάτινων πόρων & αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων στην πόλη μας)

Είμαστε υπέρ της προστασίας της περιουσίας των συμπολιτών μας με καθολική αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης μας και έργα ορεινής υδρονομίας στο Ποικίλο Όρος, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κανένα έργο, αφήνοντας κατοίκους και δημοτικές υποδομές στο έλεος των καιρικών συνθηκών!

Είμαστε υπέρ της ανεμπόδιστης μετακίνησης όλων στην πόλη μας με σεβασμό στα άτομα με αναπηρία γιατί θέλουμε όλοι στο Χαϊδάρι να είναι ορατοί και να τους δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής πάντα και παντού. Γι’ αυτό και προγραμματικά προβάλλαμε την ανάγκη εκπόνησης σχεδίου για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα, το οποίο βεβαίως στηρίζουμε και σήμερα εμπράκτως, συμβάλλοντας στην εκπόνησή του σε συνεργασία με τους αρμόδιους αντιδημάρχους, μοναδική δημοτική παράταξη βεβαίως από την αντιπολίτευση!

Θέλουμε μια πόλη στην οποία η τέχνη και ο πολιτισμός θα συμβάλλουν στην πνευματική εξύψωση των πολιτών.

Θέλουμε μια πόλη στην οποία τα σχολικά συγκροτήματα να λειτουργούν άψογα σε όλα τα επίπεδα με επαρκές εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό.

Θέλουμε μια πόλη στην οποία θα δίνεται η δυνατότητα να αθλείται μέχρι και ο τελευταίος/α κάτοικος σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις απρόσκοπτα και παράλληλα να στηρίζεται ο σωματειακός αθλητισμός στο μέτρο που αναλογεί, με κανόνες διαφανείς για όλους χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς!

Θέλουμε και διεκδικούμε οι δομές πρωτοβάθμιας υγείας να είναι ανοικτές και επαρκώς στελεχωμένες!

Ενισχύουμε τις δράσεις σε συνεργασία με το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων για την περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, που διαβιούν εντός των διοικητικών μας ορίων.

Γι΄αυτό καλούμε κάθε συμπολίτη και συμπολίτισσά μας που αγωνιά και ενδιαφέρεται για το μέλλον της πόλης μας και ταυτίζεται με δημοκρατικές και προοδευτικές διαδικασίες να συμμετέχει σε όλες τις ανοικτές συζητήσεις μας. Να ακούσει τις θέσεις μας και τις επιλογές μας. Να ακούσουμε τις θέσεις τους και τις επιλογές τους προσεκτικά και να συνθέσουμε μαζί!

Τη Δευτέρα 20 Ιουνίου, στις 08:30μ.μ. στο Δημαρχείο της πόλης μας, ανοίγουμε τη συζήτηση για εκλογή επικεφαλής, εκλογή συντονιστικού καθώς και της επιτροπής εμπλουτισμού και επικαιροποίησης του προγράμματός μας.

Το μέλλον ανήκει σε κοινωνίες οι οποίες το προετοιμάζουν σήμερα με συστηματικό τρόπο.

Οι Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου καταθέτουν ανοικτά τις θέσεις τους για να συμβάλλουν σ’ αυτό!

Γιατί θέλουμε μια πόλη για όλους και όλες, μια πόλη που θα λειτουργεί και θα σέβεται τους κοινούς κανόνες που θα συμφωνηθούν.

Θέλουμε ένα Χαϊδάρι για όλους και όλες! Αυτό θα συμβεί με τη λαϊκή εξουσιοδότηση να αναλάβουμε τη διοίκηση του Δήμου μας στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές (Οκτ. 2023).

Δημοτική Κίνηση “Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου”/Haidari4all!

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button