ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Οι πολίτες ανησυχούν έντονα για την πυρασφάλεια – Σε ποιο σημείο βρίσκεται η προετοιμασία

Δεν πρόλαβε να “χαράξει” ο Ιούνιος και η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά της θερινής περιόδου ξέσπασε ήδη στο Όρος Αιγάλεω. Οι εργασίες της αντιπυρικής προστασίας έχουν ξεκινήσει από τα μέσα Μαΐου, ωστόσο η εικόνα με πυκνή, ξερή βλάστηση, σε διάφορα σημεία της πόλης, είτε κοντά σε δασικές εκτάσεις είτε μέσα στον αστικό ιστό, προκαλεί ανησυχίες στους πολίτες, η οποία εκδηλώνεται με τηλεφωνήματα και καταγγελίες στον Δήμο, στην Αστυνομία, αλλά και σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πιο συχνές αναφορές υπάρχουν για τα παράπλευρα της Εθνικής οδού, το Μικρό Σχιστό, για παρατημένα ογκώδη απορρίμματα και άλλα σκουπίδια κτλ. Ας δούμε, λοιπόν, πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή από άποψης ετοιμασίας για το δύσκολο καλοκαίρι.

Ένα μέρος της ευθύνης για καθαρισμούς-χορτοκοπή ανήκει στον Δήμο Χαϊδαρίου, ένα άλλο στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας, και ένα τρίτο στους ίδιους τους πολίτες, για τα ακάλυπτα οικόπεδά τους.

Ας ξεκινήσουμε από το τελευταίο. Οι ιδιοκτήτες ακάλυπτων χώρων είναι υποχρεωμένοι να φροντίσουν για τον έγκαιρο καθαρισμό τους. Για πρώτη φορά φέτος, ο Δήμος έστειλε σε 45 από αυτούς επιστολές για να επιληφθούν σχετικά, αλλά μέχρι στιγμής μόνο οι δύο απάντησαν ότι ανταποκρίθηκαν. Θα δούμε στη συνέχεια αν θα υπάρξουν πρόστιμα. Όπως μας είπε η κ. Αναστασία Παράσχου, διευθύντρια Πρασίνου του Δήμου, “είναι το τελευταίο, αλλά αν δούμε τα δύσκολα, θα το κάνουμε”.

Το μεγαλύτερο έργο του καθαρισμού από ξερά χόρτα το αναλαμβάνει στη Δυτική Αθήνα ο ΑΣΔΑ, ο οποίος μισθώνει ιδιωτικά συνεργεία. Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας, του Συνδέσμου, κ. Τάκης Γεωργόπουλος, είπε στο “Χαϊδάρι Σήμερα” ότι η αποψίλωση έχει ξεκινήσει από τις 20 Μαΐου, με έμφαση σε πρώτο χρόνο σε χώρους πρασίνου και άλση κοντά στο βουνό, ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα εστίες κινδύνου για τις δασικές εκτάσεις της περιοχής μας. Σε άλλα σημεία η παρέμβαση θα γίνει από τις 15 Ιουνίου και μετά, αλλά ένα ενδιάμεσο σαββατοκύριακο θα καθαριστεί αριστερά και δεξιά η Εθνική Οδός. Στην αρμοδιότητα του ΑΣΔΑ περιλαμβάνεται και ο δρόμος του Μικρού Σχιστού.

Ο Δήμος, από την πλευρά του, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, Κωνσταντίνα Χρονοπούλου, έχει προχωρήσει στον καθαρισμό τμήματος του Προφήτη Ηλία (στις πλαγιές θα συνεχίσει ο ΑΣΔΑ), όπως και του διαδρόμου κατά μήκος του ΨΝΑ. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στα σχολεία. Παράλληλα γίνονται καθαρισμοί σε πλατείες και άλλους χώρους ευθύνης του Δήμου, που φτάνουν τους 120 στον αριθμό. Για τις ανάγκες της πυραφάλειας προσλήφθηκαν με τετράμηνη σύμβαση 20 εργαζόμενοι (16 εργάτες – φύλακες και 4 οδηγοί).

Όπως μάς είπε η διευθύντρια της Υπηρεσίας Πρασίνου κ. Παράσχου, έχει 4 δενδροκηπουρούς για τις εργασίες αποψίλωσης, ενώ περιμένει και 4 ακόμη από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Ο τεχνικός εξοπλισμός είναι επαρκής. Παράλληλα με τις εργασίες καθαρισμού “τρέχουν” και δράσεις δενδροφυτεύσεων και καλλωπισμού, όπως στη νησίδα της Ιεράς Οδού, το Αίθριο, το Αθλητικό Κέντρο και τον Άη Γιώργη.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button