ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Οι παλιές πολυκατοικίες ζητούν βοήθεια – Μας μεγάλωσαν, αλλά μεγάλωσαν κι αυτές

Πολλές παλιές πολυκατοικίες στο Χαϊδάρι και όλη την Αθήνα “πενηνταρίζουν”. Χτίστηκαν μαζικά λίγο πριν – λίγο μετά το 1970. Μεγάλωσαν οικογένειες, είδαν εγγόνια, αποχαιρέτισαν για πάντα κάποιους από τους πρώτους ενοίκους τους. Μόνο που μεγάλωσαν και οι ίδιες.

Αν και αποδείχτηκαν σκληρά «σκαριά» στο χρόνο και άντεξαν στατικά σε δύο δυνατούς σεισμούς (1981, 1999), αναπότρεπτα έχουν φθορές. Σε κάποιες περιπτώσεις επικίνδυνες.

Κομμάτια από μετόπες έπεσαν από ψηλά σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις, που ήρθαν σε γνώση μας, στην οδό Κολοκοτρώνη και στην Αγ. Στρατοπέδου. Χωρίς ευτυχώς τραυματισμούς. Επίσης κάγκελα έχουν σκουριάσει, σοβάδες έχουν φθαρεί κοκ.

Οι παλιές πολυκατοικίες ζητούν βοήθεια - Μας μεγάλωσαν, αλλά μεγάλωσαν κι αυτές 3
Από εργασίες συντήρησης σε πολυκατοικία του 1970 στον οδό Κολοκοτρώνη. Παρατηρήθηκε επικίνδυνη για ενοίκους και περαστικούς πτώση μετοπών από το στηθαίο της ταράτσας. Διακρίνεται η παρέμβαση στο σημείο αυτό, δηλαδή το ειδικό αλουμινένιο επίθεμα.

Οι ένοικοι προσπαθούν να επιδιορθώνουν κάθε τόσο τις φθορές, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Υπάρχει ο γνωστός σκόπελος της εξασφάλισης της συναίνεσης – συμμετοχής όλων των ενοίκων, όπως και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρετές οικογένειες. Κάποιες ζημιές αφήνονται στην τύχη τους, ενώ αλλού γίνονται μόνο “μπαλώματα” αντί σωστή ανακαίνιση, που θα δώσει πιο μακροπρόθεσμη προοπτική στα κτήρια.

«Συντηρώ», ειδικό για παλιές πολυκατοικίες;

Θα ήταν, λοιπόν, πολύ αποδοτικό ένα πρόγραμμα «Συντηρώ», ειδικό για παλιές πολυκατοικίες, κατά την τυπολογία του «Εξοικονομώ», ώστε να στηριχτεί και από την Πολιτεία η προσπάθεια συντήρησης χιλιάδων παλιών κτηρίων με εκατοντάδες χιλιάδες ενοίκους.

Θα μπορούσε να συνδυαστεί και με εξωραϊσμό «τυφλών» επιφανειών και γενικότερα της όψης των πολυκαιρισμένων κτηρίων, με ευρύτερο όφελος στην αστική ποιότητα ζωής, αλλά και στην οικονομία. Ας το δουν οι αρμόδιοι.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button