ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι μύθοι για τα ΕΠΑΛ και η… “παραπονεμένη” πραγματικότητα

Μιας Χανιώτισσα με άριστες επιδόσεις στις Πανελλαδικές Εξετάσεων βάζει σε μια άλλη βάση τη φοίτηση στα Επαγγελματικά Λύκεια, τα οποία η ελληνική κοινωνία με… κεκτημένη ακινησία και προσκόλληση σε ανόητα στερεότυπα υποτιμά και βάζει σε δεύτερη “εκπαιδευτική μοίρα”.

Ο λόγος για τη νεαρή Βάσω Βακάκη, η οποία σημείωσε μια απόλυτα επιτυχημένη προσπάθεια στις πανελλήνιες εξετάσεις, συγκεντρώνοντας 19.760 μόρια.

Η Βάσω είναι απόφοιτη, πλέον, στο ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου και η επίδοσή της άγγιξε το τέλειο, αφού έγραψε δύο “καθαρά” εικοσάρια σε Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης, στα Μαθηματικά 19,9 και 18,5 στην Έκθεση. Όπως περιέγραψε η ίδια στο zarpanews.gr, δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα: “Είχα έναν στόχο από την αρχή, προσπάθησα να μην έχω κενά και κατάφερα να αποβάλλω το άγχος, πάντα επικεντρωμένη στον στόχο μου”.

Έγραψε σχεδόν 20, αλλά θέλει… Οικονομικό στην Πάτρα

Η άριστη επίδοση που σημείωσε η νεαρή μαθήτρια, της εξασφαλίζει σχεδόν άνετα την εισαγωγή σε οποιαδήποτε σχολή του πεδίου/ειδικότητας που εξετάστηκε. Παρ’όλα αυτά, η επιλογή της είναι συνειδητή και ίσως αφήσει έκπληκτους πολλούς.

“Θέλω να φοιτήσω στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών στην Πάτρα. Ξέρω ότι είναι παράδοξο, σε σχέση με τους βαθμούς μου, και η σχολή και η πόλη που επιλέγω. Ο στόχος μου όμως είναι σταθερός και αμετάβλητος, ανεξάρτητα από τη βαθμολογική επίδοση. Θα μπορούσα να πάω στην Αθήνα, όμως η Πάτρα πιστεύω έχει καλύτερη ζωή για έναν φοιτητή”, αναφέρει με σιγουριά η Βάσω.

Οι μύθοι για τα ΕΠΑΛ και η… “παραπονεμένη” πραγματικότητα

Μάλιστα, η νεαρή κοπέλα εξέφρασε την εναντίωσή της για τη λανθασμένη άποψη που επικρατεί στην κοινή γνώμη σχετικά με τον μύθο της “υποβάθμισης” που συνοδεύει το άκουσμα του ΕΠΑΛ.

“Είναι άδικο να κρίνουν κάποιοι τα ΕΠΑΛ ως “κατώτερα σχολεία”, τη στιγμή που όποιος φοιτά ξέρει καλά πόσο πλήρως και στην πράξη μαθαίνεις το κάθε ένα επάγγελμα ή δεξιότητα, με εργαστήρια, εξειδίκευση και καλύτερο περιβάλλον εντέλει από τα τυπικά σχολεία, πιο επαγγελματικό – εξού και το όνομα!”, τονίζει η Βάσω και συμπληρώνει πως “αν δεν είχα φοιτήσει στο ΕΠΑΛ, θα καταλάβαινα πολύ αργότερα την κλίση μου αλλά και τι δεν μου πάει, αφού πρώτα θα είχα καταναλώσει πολύτιμο χρόνο και κόπο”.

Η ίδια δηλώνει ευγνώμων που οι γονείς της εμπιστεύτηκαν την επιλογή της και τη στήριξαν από την πρώτη στιγμή, κάτι που, όπως η ίδια λέει, “και να μην το έκαναν, εγώ την ίδια επιλογή θα έκανα”, αναφερόμενη και στη φοίτηση στο ΕΠΑΛ, αλλά και στην απόφαση να επιλέξει τη σχολή της αρεσκείας της.

Δεν παραλείπει φυσικά να ευχαριστήσει και τους καθηγητές της στο ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου, για τη στήριξη και τη βοήθεια καθ΄όλη τη φετινή δύσκολη και ιδιαίτερη χρονιά.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button