ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Οι “Μυκήνες δίπλα μας” – SOS για το δικό μας Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

γράφει ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΟΥΛΙΟΣ, Οικονομολόγος – Δασοπόνος MSc

Είναι σε όλους γνωστή η παγκόσμιας αναγνώρισης πολιτιστική αξία της Μονής Δαφνίου. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά βυζαντινά μνημεία της νότιας Ελλάδας. Κατασκευασμένη στον ίδιο χώρο με τον ναό του Απόλλωνα, γεφυρώνει αιώνες ελληνικής ιστορίας. Αυτονόητα αποτελεί και το πιο σημαντικό ιστορικό μνημείο της πόλης του Χαϊδαρίου.

Οι φωτογραφίες δείχνουν την σημερινή κατάσταση του δάσους που περιβάλλει την Μονή από την νότια και δυτική πλευρά και έχουν ληφθεί μερικές δεκάδες μέτρα από αυτήν. Μιλούν από μόνες τους. Η φράση “τι θα γίνει αν εκδηλωθεί φωτιά” είναι από αυτές που δεν συμπαθώ καθόλου. Είναι πολύ καλύτερα να διατυπωθεί το ερώτημα τι έχει γίνει ή τι έχουμε κάνει για να μην εκδηλωθεί πυρκαγιά. 

Οι δασικοί δρόμοι έχουν αποκοπεί από πεσμένα δέντρα, έχουν κλείσει γιατί κανείς δεν φρόντισε να τους συντηρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και γενικά η πρόσβαση από την πλευρά του τέλους της Ιεράς Οδού είναι αδύνατη. Η νεκρή καύσιμη ύλη βρίσκεται στον χώρο σε μεγάλες ποσότητες. 

Τα αναγραφόμενα δεν έχουν σκοπό να αναζητήσουν υπευθύνους. Άλλωστε αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο καθόσον χάνει κάποιος τον λογαριασμό με αυτούς τους συναρμόδιους φορείς. 

Απλώς πρόκειται για χώρο μερικών δεκάδων στρεμμάτων, στον οποίο ο επιμελής καθαρισμός -που είναι εύκολος- θα μπορούσε να αυξήσει κατακόρυφα την προστασία της περιοχής. 

Τέλος εύχομαι η περίοδος επικινδυνότητας που απομένει μέχρι την έλευση των φθινοπωρινών βροχών να κυλήσει χωρίς προβλήματα αλλά και να ενεργήσουμε κάποια στιγμή όπως πρέπει για την προστασία της βαριάς κληρονομιάς μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ:

  1. Το καμπανάκι που χτυπάει ο κ. Στ. Σούλιος, που γνωρίζει άριστα το αντικείμενο, δεν επιτρέπεται να περάσει αδιάφορο. Το πάθημα στις Μυκήνες -παλιότερα στην Ολυμπία- είναι διδακτικό.
  2. Το 2016 είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά ακριβώς δίπλα στη Μονή και από θαύμα δεν απλώθηκε γύρω στο ψηλό δάσος.
  3. Πρόσβαση στο δασικό πίσω μέρος της Μονής δεν υπάρχει από το τέλος της Ιεράς Οδού. Τα πυροσβεστικά οχήματα πρέπει να κατεβούν μέχρι τον Σκαραμαγκά και να κάνουν αναστροφή στην Εθνική Οδό, για να βρουν πρόσβαση σε δασικό οδό από την άνοδο της Εθνικής, δηλαδή πολύτιμος χρόνος χαμένος. Πρέπει να εξεταστεί η διάνοιξη δασικής οδού σε μικρό τμήμα του ακινήτου της “Γιορτής”. Νομίζουμε ότι αυτό έχει προταθεί κατά τις ετήσιες συγκεντρώσεις της Πολιτικής Προστασίας στο Χαϊδάρι, αλλά δεν έγινε τίποτα.
  4. Το θέμα αφορά διάφορους φορείς και πρωταρχικά το κράτος. Όσον αφορά τον Δήμο Χαϊδαρίου, δεν είδαμε ποτέ έναν απολογισμό της χρήσης των ετήσιων κονδυλίων πυροπροστασίας εκ μέρους του. Μήπως φέτος, που το σχετικό κονδύλι άγγιξε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 80.000 ευρώ, πρέπει να γίνει η αρχή και να δούμε σε ποιες δράσεις ξοδεύτηκαν τόσα χρήματα; Μόνο έτσι θα εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την ποιότητα της προληπτικής πυροπροστασίας.
Χαϊδάρι Σήμερα Πανικός στο Δαφνί - Πυρκαγιά στην Εθνική Οδό 2
Από περιστατικό πυρκαγιάς του 2016 στην Εθνική Οδό, στο ύψος του Δαφνιού. Δεν μπορεί να ελπίζουμε “να βάλει ο θεός το χέρι του” και σε αντίστοιχη μελλοντική περίπτωση. Χρειάζεται υπευθυνότητα και δράση.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button