ΔΗΜΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Οι δημαιρεσίες στον Δήμο Χαϊδαρίου και η… πολιτική τρικυμία στο ποτήρι

Καλό κλίμα εντός της αιθούσης αλλά απρόσμενη αντιπαράθεση εκτός αυτής χαρακτήρισε τις δημαιρεσίες για την εκλογή Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου και της Δημοτικής Επιτροπής, σε ειδική συνεδρίαση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πρόκειται για διαδικασίες που ο νόμος καθορίζει σχεδόν ασφυκτικά, τόσο που η ψηφοφορίες στους περισσότερους Δήμους έχουν διεκπεραιωτικό χαρακτήρα και τίποτα παραπάνω. Ας δούμε πώς εξελίχτηκε η διαδικασία στο Χαϊδάρι και γιατί ακολούθησε η πολιτική αψιμαχία.

Προεδρείο Δημοτικού Συμβουλίου

Κατά το νόμο η πρόβλεψη για την εκλογή Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου είναι δεσμευτική και επιβάλλει:
Α. Ο Πρόεδρος να προέρχεται από την παράταξη του Δημάρχου,
Β. Ο Αντιπρόεδρος να προέρχεται από την παράταξη που αναδείχθηκε δεύτερη και
Γ. Ο Γραμματέας να προέρχεται από την τρίτη σε εκλογική δύναμη παράταξη.

Η ψηφοφορία είναι φανερή και μετά από προτάσεις των παρατάξεων εξελέγησαν οι:

Πρόεδρος: Βασίλης Παντελάρος
Αντιπρόεδρος: Κωνσταντίνα Χρονοπούλου
Γραμματέας: Κυριακή Λυμπουσάκη

Οι δύο πρώτοι ψηφίστηκαν από το σύνολο των δημοτικών συμβούλων (29), ενώ η κ. Λυμπουσάκη πήρε 28 ψήφους, διότι ο Αποστόλης Θεοφίλης ψήφισε λευκό, προκαλώντας μια μικρή ρωγμή στο συναινετικό κλίμα που χαρακτήριζε τη διαδικασία.

Δημοτική Επιτροπή

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον, λόγω των αποτελεσμάτων που διαμορφώθηκαν, είχε η εκλογή της Δημοτικής Επιτροπής. Η τελευταία είναι ένα “υπερόργανο” που δημιούργησε ο νόμος Βορίδη (ν. 5056/2023), συγχωνεύοντας την Οικονομική Επιτροπή, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και την Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου.

Η Δημοτική Επιτροπή για τον Δήμο Χαϊδαρίου προβλέπεται επταμελής και απαρτίζεται από τον Δήμαρχο συν 6 μέλη, από τα οποία τα 2 εκλέγονται από τις δημοτικές παρατάξεις της μειοψηφίας (δηλαδή με βάση τον νόμο η παράταξη του Δημάρχου ελέγχει κατά τα 2/3 την Επιτροπή).

Στην περίπτωση αυτή η ψηφοφορία είναι μυστική, υπάρχει δισταυρία και γίνεται με δύο χωριστά ψηφοδέλτια, ένα για την πλειοψηφία και ένα για την μειοψηφία.

Από την πλειοψηφία εξελέγησαν ως τακτικά μέλη οι Παναγιώτης Μοσχονάς, Κώστας Σταθάς, Λεωνίδας Βουλγαρίδης και Νίκος Σταθόπουλος (ο Μιχάλης Σελέκος είναι αυτοδικαίως πρόεδρος, ως δήμαρχος). Αναπληρωματικά μέλη Κατερίνα Βελέντζα Αικατερίνη, ο Ναουάφ Δαουάχερ, η Ελένη Θερμού και η Αλεξία Παναγοπούλου.

Στην εκλογή των δύο μελών της μειοψηφίας έγινε ανατροπή. Το εύλογο θα ήταν να εκλεγεί ένα μέλος από την παράταξη Ντηνιακού (5 σύμβουλοι) και ένα από την παράταξη Πανόπουλου (5 σύμβουλοι). Ωστόσο εξελέγησαν ο Βαγγέλης Ντηνιακός (7 ψήφοι) και Αποστόλης Θεοφίλης (6 ψήφοι), που σημαίνει ότι ψηφίστηκαν μεταξύ τους. Οι 7 ψήφοι του Β. Ντηνιακού επίσης προκάλεσαν συζητήσεις, διότι σίγουρα τον ψήφισε ένα μέλος της παράταξης Πανόπουλου, είτε συνειδητά είτε κατά λάθος.

Ο Χρήστος Νικολάου από την “Ώρα Χαϊδάρι” πήρε 5 σταυρούς και ο Βασίλης Τσίτσος έναν, όση δηλαδή και η δύναμη των παρατάξεών τους στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Χρ. Νικολάου, λοιπόν, και ο Β. Τσίτσος είναι αναπληρωματικά μέλη, αλλά ο νόμος επιτρέπει τη συμμετοχή τους στη Δημοτική Επιτροπή, όχι με δικαίωμα ψήφου, αλλά λόγου. Ο Μιχάλης Σελέκος ανακοίνωσε ότι συναινεί σε αυτό. Στην πραγματικότητα, η παρουσία των δύο τακτικών μελών της μειοψηφίας και των δύο “παρατηρητών” δεν έχει ουσιαστική διαφορά, αφού ο νόμος δίνει στην παράταξη του δημάρχου υπεράνετη πλειοψηφία. Στην πραγματικότητα η αντιπολίτευση συμμετέχει για να έχει ενημέρωση από “πρώτο χέρι” και για να καταγράφεται η άποψή της.

Η συμμαχία Ντηνιακού – Θεοφίλη στην κάλπη της Δημοτικής Επιτροπής έγινε αντικείμενο σχολίων από όλους και θεωρήθηκε σαν ανταπόδοση Ντηνιακού στην υποστήριξη που του έδωσε τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών ο Απ. Θεοφίλης.

Την επόμενη μέρα, σε τοποθέτησή του στην εφημερίδα μας, ο κ. Τσίτσος έγραψε: “Δεν θα μπορούσα πάντως, να μην σχολιάσω και την συμμαχία Ντηνιακού – Θεοφίλη, προκειμένου να καταλάβουν τις 2 θέσεις της αντιπολίτευσης στην Δημοτική Επιτροπή” και σε άλλο σημείο τόνισε πιο δηκτικά ότι “καταδεικνύουν την υπόγεια συνεργασία αυτών που ενώ φαινομενικά αντιμάχονται, μια χαρά τα βρίσκουν όταν είναι να μοιράσουν θέσεις”.

Ο Αποστόλης Θεοφίλης αντέδρασε με ανακοινώσεις στη σελίδα του όπου αφενός κατηγόρησε τη διοίκηση του Δήμου για “το γεγονός της διαρροής των αποτελεσμάτων μιας μυστικής ψηφοφορίας (διασταυρώσεις ψήφων)”, αφετέρου δήλωσε ότι “επιλέγω να κινούμαι πάντα στο προσκήνιο με καθαρές επιλογές. Απέναντι σε ετερόκλητες, υπόγειες “συμμαχίες” που οδηγούν σε καταστροφικό αδιέξοδο. Απέναντι σε πολιτικές, τυχοδιωκτικές πρακτικές που ξεγελούν τους πολλούς για λίγο όμως.” (Ολόκληρες οι δύο δηλώσεις του Απ. Θεοφίλη εδώ: https://www.facebook.com/apostolos.theofilis)

Ο Βασίλης Τσίτσος του απάντησε: “Μυστική ψηφοφορία δεν σημαίνει και μυστικά αποτελέσματα πόσω δε μάλλον όταν έχουν αναρτηθεί στη διαύγεια”.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button