ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι “ανεξάρτητοι” συνδυασμοί, η “δυναστεία Ντηνιακού” και η προοδευτική διέξοδος

γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΛΙΩΤΗΣ
υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος
Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου

«ΜΙΚΤΑ» ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ, «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ» ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ;

Φέτος στις αυτοδιοικητικές εκλογές έχουμε πέντε συνδυασμούς. Εκτός από τις δύο που έχουν συγκεκριμένη πολιτική στήριξη από χρόνια (Λαϊκή Συσπείρωση – ΚΚΕ, Πολίτες σε δράση – ΣΥΡΙΖΑ) οι άλλοι τρεις εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι, καθώς δεν πήραν χρίσμα από κάποιο κόμμα. Ωστόσο μόνο ο Βαγγέλης μπορεί να το ισχυριστεί κάπως σοβαρά. Και τούτο όχι γιατί δεν έχει υποψήφιους κομματικά χρωματισμένους, οι μισοί υποψήφιοί του έχουν δεξιό πολιτικό στίγμα με βάση την κοινωνική τους έκφραση και το οικογενειακό τους ιστορικό και από τους υπόλοιπους ένα σημαντικό μέρος εκφράζει το ΠΑΣΟΚ παλιό ή νεώτερο. Κάποια λίγα στελέχη του συνδυασμού είναι ΣΥΡΙΖΑ ή φιλοΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει λοιπόν πολυχρωμία στο συνδυασμό του Βαγγέλη. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με τους συνδυασμούς του Θεοφίλη και του Πανόπουλου, οι οποίοι όμως πιθανόν να μην έχουν κανέναν που να είναι ΣΥΡΙΖΑ ή φιλοΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ο συνδυασμός του Βαγγέλη διαφέρει και μπορεί να θεωρηθεί «πιο ανεξάρτητος»;

Οι πολίτες πλανώνται πλάνην οικτράν αν θεωρούν ότι οι συνδυασμοί που δεν έλαβαν κομματικό χρίσμα και την Κυριακή το βράδι θα εμφανίζονται σε λευκό φόντο είναι όντως ανεξάρτητοι επειδή επιπροσθέτως περιλαμβάνουν υποψήφιους που υποστηρίζουν διάφορα κόμματα. Η ΝΔ το έχει δηλώσει από καιρό ότι την πολιτική μάχη τη δίνει τη δίνει μόνο στους μεγάλους δήμους και ότι στους υπόλοιπους θεωρεί σκόπιμο να διαμορφώνονται ψηφοδέλτια με τους καταλληλότερους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα κάθε πόλης.

 Έχει λοιπόν αποβάλει την κομματική αγκύλωση στο επίπεδο των δήμων. Ουδόλως την ενοχλεί αν την Κυριακή το βράδι ο χάρτης των δήμων θα είναι γεμάτος από άσπρα κουτάκια. Και τούτο γιατί προσβλέπει στο ότι θα διατηρήσει την κυριαρχία της στις Περιφέρειες και έτσι ο χάρτης των Περιφερειών θα βαφτεί μπλε. Αυτός ο χάρτης θα είναι το πολιτικό εργαλείο της για να τεκμηριώσει ότι διατήρησε ή ακόμα και διεύρυνε την πολιτική της κυριαρχία.

Το γεγονός αυτό όμως δεν πρέπει να μας κάνει να αντιμετωπίζουμε «ελαφρά τη πολιτική καρδία», εκείνους τους κομματικά μικτούς συνδυασμούς που όμως έχουν μπόλικους υποψήφιους με δεξιό πολιτικό στίγμα και κυρίως που έχουν επικεφαλής με «σχέσεις αίματος» με τη ΝΔ και κατά συνέπεια ισχυρές προσβάσεις στο κόμμα. Τέτοιες είναι οι περιπτώσεις των συνδυασμών Πανόπουλου και Θεοφίλη, οι οποίοι έχουν βαθιές δεξιές οικογενειακές καταβολές και αφού η ΝΔ δεν δίνει χρίσμα σε κανέναν, διαγκωνίζονται να καταδείξουν ποιος από τους δύο έχει την άτυπη ή υπόγεια στήριξη της ΝΔ. Θα πει κανείς αθώα σκεπτόμενος, ότι αυτό είναι θεμιτό στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους για την κατάκτηση της δημαρχίας. Και είναι όντως θεμιτό αλλά η ουσία δεν βρίσκεται εκεί.

Η ουσία βρίσκεται στο ότι αυτοί οι «μικτοί» δημοτικοί συνδυασμοί, που θα είναι μέσα σε άσπρα κουτάκια την Κυριακή, από τη στιγμή που οι επικεφαλής τους ανήκουν στο «βαθύ κόμμα» της ΝΔ, αν κερδίσουν τη δημαρχία, αυτόματα θα μετατραπούν σε μακρύ χέρι της κυβέρνησης της ΝΔ. Στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ το πλήθος των δεξιών δημάρχων ανεξάρτητα από το αν είχε μπλε ή άσπρο χρώμα το κουτάκι τους στις 25 Μάη του 2019 συνεργάστηκαν για τρία χρόνια στενά με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, τον ανανήψαντα «τσεκουράτο» Βορίδη. Μπορεί να εικάσει (αλλά όχι να αποδείξει) κανείς ότι αυτή η στενή συνεργασία είχε το δικό της μερίδιο στην διαμόρφωση της πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ όπως αυτή αποτυπώθηκε στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Να σημειωθεί ότι οι δεξιοί επικεφαλής των «μικτών συνδυσμών» θα γίνουν το μακρύ χέρι της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όποιο και αν είναι το ποσοστό των υποψηφίων άλλης πολιτικής απόχρωσης μέσα στο ψηφοδέλτιο  τους. Μην ξεχνάμε ότι το σύστημα είναι δημαρχοκεντρικό και ο δήμαρχος επιβάλλεται στην παράταξή του. Πέραν αυτού ποιος μέσα από την παράταξη θα αμφισβητήσει ένα νικητή δήμαρχο που συνεργάζεται στενά με την κυρίαρχη πολιτικά κυβέρνηση. Το πιο πιθανό είναι να προσβλέπει εις το εξής σε πολιτική μεταγραφή!!

Η ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ, Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΛΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ

Ο Βαγγέλης κινείται εδώ και τέσσερα χρόνια ισορροπώντας ανάμεσα στις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος, θέλοντας να αποδεικνύει συνεχώς ότι είναι ανεξάρτητος. Θα έλεγε κανείς ότι πράγματι τήρησε εν πολλοίς μια κομματική ουδετερότητα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αφού άλλωστε αυτό που τον νοιάζει είναι να είναι δήμαρχος. Βέβαια για λόγους τακτικής και δεδομένης της πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ σε αυτή τη φάση, φρόντισε να ενισχύσει το ποσοστό των δεξιών υποψηφίων στο ψηφοδέλτιό του, ώστε να είναι το ίδιο ελκυστικό με εκείνο των Πανόπουλου και Θεοφίλη στο στραμμένο προς τα δεξιά εκλογικό σώμα. Το κομματικό ζύγι όμως συνιστά μια θεώρηση σε πρώτο επίπεδο, η πολιτική ουσία βρίσκεται αλλού.

Ο Βαγγέλης θεωρώντας εαυτόν επαγγελματία δήμαρχο με φιλοδοξία μια μακρά σειρά θητειών κινήθηκε στην πεπατημένη των τελευταίων ετών της βέλτιστης διαχείρισης. Ορθόδοξη αυτή η πεπατημένη πλην όμως η δημαρχία Βαγγέλη ήταν ανεπαρκής όχι μόνο γιατί πέρασε κάτω από τον πήχυ σε μια σειρά ζητημάτων, αλλά κυρίως γιατί τα προβλήματα τόσο του δήμου όσο και των δημοτών είναι πολιτικά. Οι ανεπαρκείς και καθυστερούμενοι ΚΑΠ δεν είναι ευθύνη κανενός δημάρχου, αλλά της κεντρικής διοίκησης. Υπήρξε προσπάθεια επίδειξης διαχειριστικής ικανότητας, – η οποία πάντως δεν καταδείχτηκε από τη διοίκηση Βαγγέλη, οι δημότες δεν είναι ικανοποιημένοι από την κατάσταση που επικρατεί στο δήμο καθώς π.χ δεν υπάρχει φροντίδα για την καθαριότητα και το φωτισμό σε σχετικά απόμερα σημεία ακόμα κι αν αυτά βρίσκονται στο κέντρο. Είναι η λογική «κάνουμε δουλειά στη βιτρίνα, ίσα ίσα εκεί που φαίνεται». Το κυκλοφοριακό επιδεινώνεται διαρκώς εδώ και πολλά χρόνια, ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης, και οι κυκλοφοριακές μελέτες εκπονήθηκαν για  κάποια μόνο τμήματα της πόλης, αλλά κι αυτές δεν είναι σε φάση εφαρμογής. Στον απολογισμό αναφέρεται αποκατάσταση πεζοδρομίων αλλά η προσβασιμότητα ουδόλως έχει βελτιωθεί και επιπροσθέτως βλέπει κανείς κραυγαλέες αυθαιρεσίες σε πεζόδρομους στα τραπεζοκαθίσματα.

Πέρα όμως από την καθημερινότητα, όπου ο Βαγγέλης «δεν έπιασε τη βάση», έχουμε και τα έργα που κατασκεύασε μέσα στην τετραετία. Το φυλλάδιο του «με το βλέμμα στο μέλλον» έπρεπε να λέγεται με το «βηματισμό προς στο παρελθόν» καθώς συνιστά ένα επιπλέον τεκμήριο μιας παρωχημένης παλαιοκομματικής λογικής. Το πρώτο και βασικότερο είναι ότι πρόκειται για έναν «fake» απολογισμό, για μια εικονική πραγματικότητα. Δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε το 30% των έργων που καταγράφονται (!!), περίπου 10 στα 36, αλλά όλα παρουσιάζονται με ωραίες φωτογραφίες (!!). Είναι το αποκορύφωμα μιας συνολικά πλαστής εικόνας για τη λειτουργία του Δήμου και του Βαγγέλη, ο οποίος για τέσσερα χρόνια φρόντιζε να φωτογραφίζεται σε κάθε του βήμα. Η πραγματικότητα όμως είναι επίμονη και τα προβλήματα δεν λύνονται με επικοινωνιακές τακτικές.  

Το μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο πρόβλημα δεν είναι το μικρό έργο που παρήγαγε ο Βαγγέλης, αλλά η εξαπάτηση των δημοτών, που οφείλεται εν πολλοίς στην προσκόλληση του Βαγγέλη στην παρωχημένη λογική προηγούμενων δεκαετιών, ότι ο δήμαρχος πρέπει να δείχνει έργο. Μια «δημαρχιακή» αντίληψη που είναι αναντίστοιχη με τη σημερινή κατάσταση στη χώρα και την αυτοδιοίκηση και καθιστά γραφικούς αυτούς που την έχουν, ιδιαίτερα μάλιστα όταν με τα παραπάνω δεδομένα διατυμπανίζουν προσωπικά οράματα για ένα Χαιδάρι πρότυπο πόλης στο μέλλον. Ο Βαγγέλης πήρε τα κακά μηνύματα από την τοπική κοινωνία και αφού έχτισε μια ικανή συμμαχία με τους δεξιούς παράγοντες της πόλης, επιστράτευσε και πλήθος παραγόντων του παλιού ΠΑΣΟΚ του 80, ώστε να διατηρήσει ένα μπλοκ με παράσταση νίκης. Πόσες «τετραετίες χάριτος» θα ζητήσει ο Βαγγέλης μέχρι να εκπληρώσει το όραμά του για την πόλη που με βάση την παρελθούσα θητεία του συνιστά απλά μια προσωπική φαντασίωση?? Ως πότε όμως οι υποχρεώσεις διαφόρων προς τον Κυριάκο θα τους κάνουν να συστρατεύονται με το Βαγγέλη?? Ως πότε πλήθος δεξιών παραγόντων της πόλης θα συστρατεύονται επίσης μαζί του?? Το τελευταίο δεν είναι διατηρήσιμο, παρά μόνο αν γίνει κι ο Βαγγέλης το μακρύ χέρι της εκάστοτε Κεραμέως!!

Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ

Έτσι λοιπόν τόσο οι προοδευτικοί πολίτες του Χαιδαρίου, όσο και οι κεντρώοι με δημοκρατική κουλτούρα δημότες βρίσκονται μπροστά σε ένα αδιέξοδο. Από τη μια έχουν δύο υποψήφιους που αν κερδίσουν τοι δήμο θα γίνουν το μακρύ χέρι της Κεραμέως (αλλά και της λοιπής κυβέρνησης Μητσοτάκη) και από την άλλη έχουν το Βαγγέλη που εστιάζει στην επικοινωνία, χωρίς να δίνει λύση στα προβλήματα της καθημερινότητας. Αυτά δεν λύνονται με εντυπωσιακά έργα και υποδομές εκσυγχρονισμού, που θα τα έκανε όποιος κι αν έβγαινε, αφού άλλωστε συνιστούν έτοιμα πακέτα σε διάφορα προγράμματα που «τρέχουν». Ας σταματήσουν τα μεγάλα λόγια και οι υποσχέσεις από όλους δεν βελτιώνουν τη ζωή των δημοτών. Ας εστιάσει ο νέος δήμαρχος αποκλειστικά στην καθαριότητα, στο φωτισμό, στο πράσινο και στην προσβασιμότητα, πλήν όμως με παρεμβάσεις που θα καλύπτουν κάθε γωνιά της πόλης. Ας εξασφαλίσει επαρκή συντήρηση στα σχολεία και ας βάλει σε πρώτη προτεραιότητα κοινωνική πολιτική και αλληλεγγύη. Ας επιταχύνει τις κυκλοφοριακές μελέτες και να τις φέρει σε διαβούλευση με τους δημότες και τους φορείς της; Πόλης. Ας δώσει ανάσα στο δημόσιο χώρο με πρωτουβουλίες στην παιδεία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό που μαράζωσε επί Βαγγέλη. Τα κονδύλια που χρειάζονται γι’ αυτά είναι πολύ μικρότερα, από τα μεγαλεπήβολα έργα που οι υποψήφιοι με την παλαιοκομματική λογική τα διαφημίζουν για χρόνια χωρίς να ξέρουν πότε μπορούν να γίνουν. Χρειάζονται αναπροσανατολισμό των πόρων και καλή οργάνωση των υπηρεσιών

Οι καλές υπηρεσίες προς τους δημότες και η αποτελεσματικότητα του δήμου δεν μπορούν να επιτευχθούν με αλαζονεία και αυταρχισμό του δημάρχου, που προκαλούν κακές σχέσεις με τους εργαζόμενους. Ανεξάρτητα από το ποιος από τους δύο έχει δίκιο, η ουσία είναι ότι χωρίς τους υπαλλήλους δουλειά δεν γίνεται. Εκτός αν κάνουμε outsourcing τις μισές υπηρεσίες!! Θα τις πληρώνουμε διπλά!!?? Η τέχνη του management, ειδικά σε ένα δημόσιο φορέα (αλλά όχι μόνο) δεν συνίσταται στο «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», αλλά στο να κατορθώνεις να παίρνεις από τον καθένα το μέγιστο που μπορεί.

Χρειάζεται λοιπόν μια άλλη διοικητική αντίληψη και μια άλλη προτεραιοποίηση στην αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, αλλά και να βάλουμε τους δημότες στο παιχνίδι ενεργοποιώντας τις θεσμοθετημένες διαβουλεύσεις και ενημερώνοντας τους σε σταθερή βάση για την πραγματική κατάσταση του Δήμου. Να τους κάνουμε συμμέτοχους και στις λύσεις υιοθετώντας προτάσεις τους. Να τους καταδείξουμε παράλληλα τον καθοριστικό ρόλο των μνημονιακών πολιτικών στην ασφυξία των δήμων και να σχεδιάσουμε πολιτικά τη σταδιακή ανάκτηση πόρων και αυτονομίας της αυτοδιοίκησης. Αυτά τα λίγα αλλά θεμελιώδη συνιστούν την άμεση παρέμβαση μιας προοδευτικής δημοκρατικής δημοτικής αρχής, που θα έχει πυξίδα της το σεβασμό στους δημότες και την προστασία τους. Σε δεύτερη φάση να αρχίσει και η συζήτηση για το νέο μοντέλο της πόλης, στην οποία θα περιληφθούν τα έργα της Περιφέρειας, οι διαδημοτικές παρεμβάσεις, το Ταμείο Ανάκαμψης, η ακίνητη περιουσία του Δήμου και όλα τα μεγάλα ζητήματα.

Είναι αναγκαίος ένας ισχυρός προοδευτικός πόλος στο Δήμο Χαιδαρίου. Οι Πολίτες σε δράση έχουν βαρύ κινηματικό και προγραμματικό φορτίο στις αποσκευές τους. Ξέρουν, θέλουν, μπορούν. Ωστόσο από το 2014 η Λαική Συσπείρωση έχει πρωτεύοντα ρόλο στον προοδευτικό αυτό πόλο στην πόλη μας. Αυτό της μεταφέρει σημαντική ευθύνη για μια προοδευτική διέξοδο ανάμεσα σε επίδοξους δεξιούς δημάρχους και την άγονη συνέχιση της δυναστείας Ντηνιακού. Μπορεί να λειτουργήσει παραγωγικά, αρκεί να καταλάβει χωρίς προκαταλήψειες και εμμονές τα λάθη της δικής της διοίκησης και να τα διορθώσει. 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button