ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπάιντεν “ξανακτυπά”: Οι ΗΠΑ ζητούν απελευθέρωση της πατέντας για τα εμβόλια

Δεν σταματά να εκπλήσσει με τις πρωτοβουλίες του ο Τζο Μπάιντεν. Αυτό που μέχρι πριν μερικές ημέρες φάνταζε αδιανόητο, οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να το στηρίξουν μέχρι να γίνει πραγματικότητα. Μετά τις επιλογές του στον οικονομικό τομέα, που καταρρίπτουν νεοφιλελεύθερα κλισέ δεκαετιών, σε μια πολυσήμαντη κίνηση, που αναμένεται να έχει διεθνή αντίκτυπο, η κυβέρνηση του νεοεκλεγμένου Αμερικανού προέδρου υπό την αυξανόμενη πίεση για άμεση και ευκολότερη πρόσβαση στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, ζητά άρση του μονοπωλίου των φαρμακευτικών εταιρειών.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το Διεθνές Εμπόριο (θέση ομόβαθμη υπουργού)  Katherine Tai την Τετάρτη ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει τρόπος για την απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων. «Αυτοί οι εξαιρετικά κρίσιμοι καιροί απαιτούν εξαιρετικά μέτρα», δήλωσε σχετικά για ένα θέμα που έχει απασχολήσει εντόνως την επικαιρότητα. 

Την ίδια στιγμή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου επεξεργάζεται μεθόδους για να αλλάξει προσωρινά η εμπορική νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας, η οποία δίνει, ουσιαστικά, στις φαρμακοβιομηχανίες το μονοπώλιο ως προς τον έλεγχο της παραγωγής εμβολίων, κάτι που έχει αποκλείσει φτωχότερες χώρες από το να αυξήσουν τις εμβολιαστικές τους δυνατότητες. 

Η αμερικανική κυβέρνηση θα είναι εκείνη που θα λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου και θα προσπαθήσει να ενθαρρύνει και άλλες χώρες να προβούν σε ανάλογες κινήσεις.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Τάι αναγνώρισε ότι οι συνομιλίες δεν θα είναι εύκολες, καθώς πρόκειται για εξαιρετικά περίπλοκο θέμα. Επίσης, Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι κάτι τέτοιο απαιτεί χρόνο και μεγάλη συζήτηση, καθώς οργανισμοί όπως ο ΠΟΕ λειτουργούν με όρους ομοφωνίας και συναίνεσης. 

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button