ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Μανώλης Γλέζος άφησε από το Χαϊδάρι μια πολύτιμη παρακαταθήκη εθνικής ενότητας

 Ήταν ο “πρώτος παρτιζάνος της Ευρώπης”, κατά τον Σαρλ ντε Γκωλ. “Ήταν ωραίος ως Έλληνας”, λέμε εμείς, παραφράζοντας τον χαρακτηρισμό του Εγγονόπουλου για τον επαναστάτη Μπολιβάρ. Ήταν ο Μανώλης Γλέζος.

Θα διαβάσετε πολλά στα αφιερώματα που θα γίνουν για την πολυτάραχη όσο και τόσο γόνιμη ζωή του. Εμείς στο Χαϊδάρι θα τον αποχαιρετίσουμε με τα πολύτιμα δικά του λόγια, που μας άφησε παρακαταθήκη πριν τρία χρόνια, σε μια επίσκεψή του στην πόλη μας. Όσοι είχαμε την τύχη να βρεθούμε εκεί γίναμε μάρτυρες ενός μαθήματος εθνικής ενότητας και ταπεινότητας.

Το πρωί της 8ης Σεπτεμβρίου 2017 θα μείνει στην ιστορία της πόλης, αλλά και χαραγμένη για πάντα στο μυαλό όσων βρέθηκαν στο μνημόσυνο των 59 εκτελεσμένων από τους Γερμανούς στον Διομήδειο Κήπο. Ήρθε και ο Μανώλης Γλέζος, παρόλο που οι τιμώμενοι ανήκαν σε “άλλη παράταξη”, δεν ήταν αριστεροί. Είχε το λόγο του που το έκανε.

Τον είδαμε να κατεβαίνει από το αυτοκίνητο, 95 ετών και υποβασταζόμενος. “Ο Γλέζος!”, είπαμε με έκπληξη. Στάθηκε όρθιος σε όλη τη διάρκεια του μνημοσύνου.

Χαϊδάρι Σήμερα Μάθημα Ελλάδας και εθνικής ενότητας από τον Μανώλη Γλέζο σήμερα στο Χαϊδάρι 1

Όταν πήρε το λόγο, με καθαρό μυαλό και δυνατή φωνή έκανε μια κατάθεση ψυχής και ήθους. Αρχικά πήρε το βάρος, με το θάρρος που διέκρινε όλη του τη ζωή, να κάνει αυτοκριτική για λογαριασμό ολόκληρης της Αριστεράς. Είπε επί λέξει: Η Αντίσταση στον κατακτητή ήταν συνολική πράξη του ελληνικού λαού. Αν δεν φοράγαμε κομματικά γυαλιά, θα βλέπαμε ότι η αντιστασιακή πράξη του Κώστα Περίκου, που ανατίναξε την γερμανική ΕΣΠΟ, και οι θυσίες της “Μπουμπουλίνας” Λέλας Καραγιάννη δεν διαφέρουν από την αντίσταση του ΕΑΜ”.

Και δεν έμεινε εκεί: Είχε το ηθικό σθένος να πει ότι η δική του αντιστασιακή πράξη στην Ακρόπολη, με τον μακαρίτη Σάντα, δεν ήταν η πρώτη στην Ελλάδα. Ο Μ. Γλέζος δήλωσε δημόσια ότι είχε προηγηθεί ένας νέος από την Βυτίνα της Αρκαδίας, ο Μάθιος Πόταγας, ανένταχτος κομματικά, ο οποίος στάθηκε μπροστά σε μια ίλη της τεθωρακισμένης μεραρχίας “Αδόλφος Χίτλερ” και την σταμάτησε, δηλώνοντας στον επικεφαλής ότι ο ελληνικός λαός δεν θα υποταχτεί ποτέ. Εκτελέστηκε επιτόπου.  

Νομίζω ότι ήρθε στο συγκεκριμένο μνημόσυνο ακριβώς γιατί αισθανόταν το χρέος να πει αυτά τα πράγματα.  Αυτός ήταν ο Μανώλης Γλέζος. Ένας παντοτινά μαχόμενος άνθρωπος. Πάνω από όλα ένας άρτιος άνθρωπος. 

Μενέλαος Χρόνης

ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

https://xaidarisimera.gr/mathima-elladas-ke-enotitas-apo-ton-manoli-glezo-simera-sto-chaidari/

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button