ΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ο Δ. Αλεξάκης απαντά στη Λαϊκή Συσπείρωση: “Δεν είναι δυνατό να πάει μπροστά ο τόπος με στείρα άρνηση και μηδενισμό”

Scripta manent. Κάθε δημόσιο πρόσωπο, κάθε συλλογικός φορέας αξιολογείται όχι μόνο για τα όσα δημόσια υποστηρίζει αλλά και για το πρακτέο. Οι συμπολίτες θα πρέπει να αξιολογούν τους συμμετέχοντες στα κοινά, έχοντας στη διάθεσή τους όλη την πληροφορία. Ας αξιολογήσουν λοιπόν κατά πόσο οι μικροκομματικές σκοπιμότητες στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας από την Λαϊκή Συσπείρωση Χαϊδαρίου είναι βάσιμες ή όχι.

γράφει ο Δημήτρης Αλεξάκης, δημοτικός σύμβουλος “Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου”

Σε άρθρο της δημοτικής παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση Χαϊδαρίου (ΚΚΕ)” που δημοσιεύθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2021 από την ιστοσελίδα “Χαϊδάρι Σήμερα”, επιχειρείται με ένα σωρό ανακριβείς αναφορές ο αποπροσανατολισμός των αναγνωστών και συμπολιτών μας από το γεγονός ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή και ο πρώην Δήμαρχος κύριος Σελέκος δεν φρόντισαν η βιβλιοθήκη της πόλης μας να έχει πριν τη μεταφορά στο “Αίθριο”, τις κατάλληλες συνθήκες λειτουργίας τόσο για τους εργαζόμενους όσο και τις απαιτούμενες συνθήκες προστασίας των βιβλίων. Προβλήματα που δημιουργήθηκαν και δεν επιλύθηκαν επί Δημαρχίας του κυρίου Σελέκου, ως όφειλε!

Η κατάσταση αυτή επικρατεί μέχρι και σήμερα. Ήταν δε αρκετές οι δημόσιες παρεμβάσεις αλλά και οι τοποθετήσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο από την Δημοτική Παράταξή μας “Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου” για την αποκατάσταση των συνθηκών λειτουργίας. Προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να αναδείξουμε το πρόβλημα και να προτείνουμε την επίλυσή του, με συζητήσεις τόσο με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου όσο και με τους αρμόδιους Αντιδημάρχους. Και το καταφέραμε! Ο κύριος Σελέκος συνεχίζει να ενδιαφέρεται για την ημερομηνία που έγινε η φωτογράφηση με τους κουβάδες!

Κατόπιν όλων αυτών των παρεμβάσεων έγινε κατορθωτό να υπάρξει από τη Δημοτική Αρχή στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και στην πιο πρόσφατη αναμόρφωση του προϋπολογισμού δημιουργία κωδικού και πρόβλεψη για 20.000ευρώ με παράλληλη ενσωμάτωση της εισήγησης της Τεχνικής Υπηρεσίας για τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα πρόσκλησης σε αναδόχους για την αποκατάσταση της στεγανοποίησης της στέγης.

Επισημαίνω δε ότι, χωρίς να δημιουργηθεί κωδικός έργου και έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και δέσμευση της αναγκαίας πίστωσης, καμία εργασία δεν μπορεί να γίνει στο Δήμο και καμία δαπάνη δεν μπορεί να θεωρηθεί νόμιμη και κανονική σύμφωνα με το δημόσιο λογιστικό.

Αυτή η προσπάθεια που είχε θετική κατάληξη, μετά από ένα χρόνο άσκησης συστηματικής πίεσης από την Παράταξή μας στην παρούσα Δημοτική Αρχή, καταψηφίστηκε από την Λαϊκή Συσπείρωση Χαϊδαρίου.

Αυτό είναι το γεγονός.

Θα πρέπει δε να θυμίσω σχετικά με την επιχειρούμενη παραπληροφόρηση για μίσθωση χώρου προκειμένου να λειτουργήσει το κυλικείο της βιβλιοθήκης ότι:

Η Δημοτική μας Παράταξη “Πολίτες σε Δράση” στις 27 Απριλίου 2021 σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου καταψήφισε όπως και οι άλλες δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης την εκμίσθωση παρακείμενου χώρου στην βιβλιοθήκη, ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η θέση μας, όπως επανειλημμένα έχει εκφραστεί, έχει σχέση με τη δημιουργία βιβλιοθήκης στην πόλη μας που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αλλά στις δυναμικές προσδοκίες όλων των ηλικιών και ιδιαίτερα της νέας γενιάς1.

Εμείς, οι “Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου”, θέλουμε, και το υποστηρίζουμε με τον προγραμματικό μας λόγο, τη βιβλιοθήκη, να τιμάει την αξία του βιβλίου και την πόλη μας! Που θα μπορεί να φιλοξενεί όλο το χρόνο μικρούς και μεγάλους. Μαθητές και φοιτητές. Σε έναν άρτια λειτουργικό και τεχνολογικά εξοπλισμένο χώρο! Με ένα καφέ – κυλικείο που θα είναι και τόπος ανάγνωσης αλλά και τόπος παρουσίασης, καταγραφής και ψηφιακής απόθεσης εθίμων από όλους τους τόπους καταγωγής των Χαϊδαριωτών και όχι μια ακόμα καφετέρια.

Μπίζνες και δημόσια βιβλιοθήκη είναι έννοιες ασύμβατες για τους Πολίτες σε Δράση!

Αλλά και κανόνας γενικότερα σε άλλες πόλεις.

Γι’ αυτό θεωρούμε ότι η συνεργασία με το Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του νεοσύστατου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι εκ των ων ουκ άνευ και θα συμβάλει στη δημιουργία του πλαισίου των προδιαγραφών για μια σύγχρονη βιβλιοθήκη.

Αυτό, το μείζον ζητούμενο για την πόλη μας, προέβαλε τακτικά και με διάφορους τρόπους ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Θοδωρής Σπηλιόπουλος και επικεφαλής των “Πολιτών σε Δράση Χαϊδαρίου” με δημόσιες τοποθετήσεις ως προς την ανάγκη εκπόνησης ολοκληρωμένης μελέτης (αρχιτεκτονικής και βιβλιοθηκονομικής). 

Για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού που ψήφισα την 31η Αυγούστου 2021 εκ μέρους των Πολιτών σε Δράση, υπογραμμίζω ότι οι θέσεις μας δεν ετεροπροσδιορίζονται αλλά και δεν διέπονται από μικροκομματικές σκοπιμότητες και υποκρισία όπως συνέβη πρόσφατα από τον κύριο Σελέκο. Αλλά και για τους κωδικούς στους οποίους αναφέρεται, εξηγώ με συνοπτικό και σαφή τρόπο.

Πλέον των άλλων, στην προτεινόμενη από την Δημοτική Αρχή αναμόρφωση του προϋπολογισμού, έπρεπε να δημιουργηθούν πιστώσεις για την καλλίτερη λειτουργία του ΚΕΠ (Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών) της πόλης μας (βελτίωση των προϋποθέσεων τηλεφωνικής επικοινωνίας των πολιτών με τις Υπηρεσίες), τη βελτίωση των δυνατοτήτων καθαρισμού της πόλης μας με την προμήθεια ηλεκτρικού σαρώθρου, προμήθεια στύλων απαραίτητων για τη λειτουργία της δημοτικής συγκοινωνίας κ.ά. κατόπιν εισήγησης της Τεχνικής Υπηρεσίας (τροποποίηση τεχνικού προγράμματος, θέμα 6ο της συνεδρίασης).

Επίσης για την κάλυψη εξόδων, πλέον της δαπάνης για την βιβλιοθήκη, υπήρξε ενίσχυση υφιστάμενων κωδικών με προβλέψεις για αμοιβές εργαζόμενων (διοικητικών μονίμων και αορίστων) μέχρι τέλους του έτους (που παρέχουν εργασία πέραν του ωραρίου εργασίας), πιστώσεις για πληρωμή δεδουλευμένων σε εργαζόμενους μόνιμους, αορίστου και ορισμένου χρόνου στους τομείς της καθαριότητας, στο πράσινο και σε δραστηριότητες του πολιτισμού – αθλητισμού (κωδικοί 10, 15, 20, 30,35).

Το δικαίωμα των εργαζόμενων να πληρώνονται τα δεδουλευμένα όσο και να υπάρχει δυνατότητα να καλυφθούν οι ανάγκες παροχής εργασίας μέχρι το τέλους του έτους το καταψήφισε ανερυθρίαστα ο κύριος Σελέκος, όπως και την πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας για την αναγκαιότητα δημιουργίας των αντίστοιχων αναγκαίων πιστώσεων. https://www.haidari.gr/wp-content/uploads/2021/09/84_2021-9%CE%B7-%CE%91%CE%94%CE%A3.pdf

Επίσης η πρόβλεψη για την προμήθεια φυσικού αερίου (ενίσχυση του κωδικού 15.6212 με 25.000ευρώ) που εξυπηρετεί τις ανάγκες του Κολυμβητηρίου και στο οποίο πρέπει να αθλούνται απρόσκοπτα εκατοντάδες συμπολίτες μας κάθε ηλικίας, καταψηφίστηκε χωρίς αιτία από τη δημοτική παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης Χαϊδαρίου!

Μεταβιβαστικές ασφαλιστικές εισφορές (κωδ. 15.6162 : 45.000ευρώ) που έχει υποχρέωση να καταβάλει ο Δήμος σε εργαζόμενους του κοινωφελούς προγράμματος, ενίσχυση πιστώσεων κάλυψης δαπανών για αδέσποτα ζώα και κτηνιατρικές υπηρεσίες (κωδ. 35.6142 : 7.000ευρώ) έτυχαν επίσης της απόλυτης καταψήφισης από την Λαϊκή Συσπείρωση Χαϊδαρίου.

Όσο δε για τη μείωση στους κωδικούς που αναφέρει ο κύριος Σελέκος, μονώσεις, ανταλλακτικά και καθαρισμούς φρεατίων είναι μια τακτική που ακολουθούσε και ο ίδιος όταν δεν υπήρχε άμεση ανάγκη για αντίστοιχες εργασίες και προμήθειες στο άμεσο επόμενο διάστημα.

Αλλά τώρα ξέχασε τα “πρώτα”!

Θα ήθελα όμως να επισημάνω ότι, η Δημοτική μας Παράταξη έχει ψηφίσει τον τελευταίο τουλάχιστον ενάμιση χρόνο τις εισηγήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και αντίστοιχες δημιουργίες πιστώσεων για εκτεταμένες μονώσεις δημοτικών κτηρίων, που έχουν ήδη γίνει, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις εργασίες μόνωσης στο κτήριο που στεγάζεται το “ΕΡΕΙΣΜΑ”,  γιατί θέλουμε τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι συμπολίτες μας να φιλοξενούνται σ’ ένα αξιοπρεπές εργασιακό περιβάλλον, γεγονός για το οποίο μας μέμφεται εμμέσως πλην σαφώς ο κύριος Σελέκος.

Σαν εργαζόμενος πάνω από τρεις δεκαετίες δεν μπορώ να συμμετέχω αδιάβαστος στα δημοτικά συμβούλια, θέτοντας υπό αίρεση ένα από τα πιο σημαντικά δικαιώματα των εργαζόμενων. Αυτό της πληρωμής τους και κατά συνέπεια της αξιοπρεπούς διαβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους!

Δεν είναι δυνατό να πάει μπροστά ο τόπος με στείρα άρνηση, μηδενισμό των πάντων και με καταγγελτικό λόγο!

Γι’ αυτό, οι “Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου” ήμασταν και είμαστε θιασώτες του διαλόγου και της σύνθεσης, υπέρ της ανάδειξης της αξίας της διαβούλευσης και της απλής αναλογικής (την οποία επίσης απαξίωσε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή με την στάση της) για να συμφωνήσουμε σε μείζονα ζητήματα που θα βελτιώσουν την ποιότητα διαβίωσης των Χαϊδαριωτών όλων των ηλικιών!

Προχωράμε με βάση τον στέρεο και σαφή πολυδιάστατο προγραμματικό μας λόγο που δίνει όραμα στην πόλη μας και ελπίδες στους κατοίκους της, για τη βελτίωση της διαβίωσής τους στον παρόντα χρόνο και στη δημιουργία των κατά το δυνατόν ικανών και αναγκαίων συνθηκών για ένα αξιοβίωτο μέλλον στην πόλη μας!

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτόνομος θεσμός, ο εγγύτερος στην κοινωνία, δεν προσφέρεται για μικροκομματικές σκοπιμότητες και δεν πρέπει να είναι παρακολούθημα κανενός!

1 Κοβεντάρειος Βιβλιοθήκη Κοζάνης : 100.000 επισκέπτες κάθε χρόνο και 16 – 17.000 μέλη.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button