ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ο Χρήστος και πάλι στον δρόμο – Αλλά γιατί;

Ο Χρήστος Κ. είναι άστεγος, που τα τελευταία χρόνια εργάζεται σαν εποχικός στην Πυρασφάλεια του Δήμου Χαϊδαρίου. Σε παλιότερα δημοσιεύματά μας είχαμε γράψει για το θάρρος του να είναι μπροστά από όλους στη φωτιά. Φέτος κατά τη διάρκεια της εργασίας του υπέστη ατύχημα και χρειάστηκε να του τοποθετηθεί γύψος. Φυσικά η αποθεραπεία του σε συνθήκες αστεγίας είναι πολύ πολύ δύσκολη.

Σε προηγούμενο άρθρο μας (Βρέθηκε λύση για τον Χρήστο) αναφερθήκαμε στην μεταφορά του σε ξενοδοχείο της περιοχής μας με πρωτοβουλία του Δήμου, όπου σημειώναμε ότι, με βάση πληροφόρηση από το Δημαρχείο, η καθυστέρηση στη μεταφορά του στο ξενοδοχείο οφειλόταν στην προσπάθεια που έκαναν οι Υπηρεσίες του ώστε η προσωρινή διαμονή του Χρήστου εκεί να καλυφθεί οικονομικά από το δημοτικό ταμείο, όπως είχε ανακοινωθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όμως αυτή η διαδικασία προσέκρουε σε πολλά εμπόδια τυπικού χαρακτήρα, οπότε το πρόβλημα επιλύθηκε από τη διοίκηση του Δήμου με “άλλο τρόπο”.

Η φιλοξενία σε ξενοδοχείο διήρκεσε από τις 22/7 έως 2/8, οπότε ο Χρήστος βρέθηκε και πάλι στη γνωστή του θέση, στην Ιερά Οδό.

Φώτης Δημήτρουλας: Δεν δόθηκε καμία λύση στο πρόβλημά του

Ο Φώτης Δημήτρουλας σε αναρτήσεις του σημειώνει: “Ο Χρήστος είναι πάλι στον δρόμο. Τόσο το νοσοκομείο όσο και ο δήμος δεν είχαν κανένα πλάνο για να τον στηρίξουν και να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του. Μετά από 10 μέρες στο ξενοδοχείο η κοινωνική υπηρεσία του είπε ότι πρέπει να επιστρέψει στον δρόμο. Επίσης για όλο τον Αύγουστο σταματάει και το συσσίτιο του δήμου.

Σε νεότερη ανάρτηση ο Φ.Δ. γράφει: “Ότι έχει ειπωθεί είναι ψέματα και δεν δόθηκε καμία λύση στο πρόβλημα του. Αποφασίσαμε σε αρχική φάση να πληρώσουμε ξενοδοχείο με δικά μας έξοδα για όσες μέρες χρειαστεί (20 μέρες τουλάχιστον), μέχρι να αποκατασταθεί το πόδι του. Θα υπάρξουν και κουτιά οικονομικής ενίσχυσης για όσους μπορούν να στηρίξουν τον συμπολίτη μας γιατί το διάστημα θα είναι μεγάλο. Απευθυνθήκαμε ήδη σε τρία ξενοδοχεία της πόλης μας αλλά δεν υπάρχει διαθέσιμο δωμάτιο.”

Κοινωνική Υπηρεσία: Του βρήκαμε διαμέρισμα, αλλά αρνήθηκε να πάει

Ζητήσαμε και την άποψη της δημοτικής αρχής. Όπως μας είπαν, η δαπάνη για την φιλοξενία του Χρήστου στο ξενοδοχείο δεν αποτελεί «νόμιμη δαπάνη» για τον Δήμο και αντιμετωπίστηκε με άλλο τρόπο. Στη συνέχεια, του έγινε πρόταση από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου να γίνει ενοικίαση ενός διαμερίσματος στην πόλη και να μεταφερθεί άμεσα σε αυτό. Το μικρό ενοίκιο του συγκεκριμένου διαμερίσματος θα καλυπτόταν από το προβλεπόμενο σχετικό επίδομα ενοικίου, για την έκδοση του οποίου θα μεριμνούσε η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου. Σε κάθε περίπτωση, δεν ζητήθηκε από τον Χρήστο να καταβάλλει χρήματα για να εισέλθει στο διαμέρισμα. Επίσης, η ύπαρξη μιας διεύθυνσης κατοικίας για τον Χρήστο θα επιτρέψει στην Κοινωνική Υπηρεσία να κινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την οικονομική ενίσχυσή του (λήψη ΚΕΑ και άλλων επιδομάτων), όπως συμβαίνει με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της χώρας.

Παρόλα αυτά, μάς είπαν, ο Χρήστος αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε σκέψη να μεταβεί σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα και να κινηθούν οι διαδικασίες για την επιδοματική ενίσχυσή του. Αντίστοιχα αρνητική άλλωστε ήταν η στάση σε παρόμοιες προτάσεις της Κοινωνικής Υπηρεσίας στο παρελθόν. Ο Δήμος Χαϊδαρίου δεν μπορεί να γνωρίζει τις αιτίες αυτής της αρνητικής στάσης του και σέβεται κάθε προσωπική επιλογή του. “Όμως τα σχετικά δημοσιεύματα δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα”, επιμένουν.

Κώστας Ασπρογέρακας: Όχι στην ιδεολογικοποίηση της αστεγίας

Στη συνέχεια απευθυνθήκαμε στον Κώστα Ασπρογέρακα, δημοτικό σύμβουλο και επικεφαλής της παράταξης Δημοτική Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση Χαϊδαρίου, ο οποίος παρακολουθεί τη συγκεκριμένη υπόθεση από κοντά. Μας είπε ότι όσα μας πληροφόρησε πιο πάνω η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Επίσης τονίζει ότι δεν επιτρέπεται να ιδεολογικοποιείται το πρόβλημα της αστεγίας.

Τόλμη για το άλμα “εξόδου”

Η εφημερίδα μας μίλησε με τον ίδιο τον Χρήστο, ο οποίος μας είπε ότι δεν συναινεί στη λύση του διαμερίσματος, διότι δεν πιστεύει τον Δήμο, καθώς μέχρι τώρα “λέει ψέματα”.

Κλείνουμε με την άποψή μας, για το φίλο Χρήστο, αλλά και ένα άνθρωπο που έχει δώσει αγώνες αλληλεγγύης: Λύση στην αστεγία αποτελεί η απόκτηση στέγης. Ο Χρήστος είναι ικανός άνθρωπος, εργάζεται κατά περιόδους και πρέπει να δοκιμάσει να φύγει από τον δρόμο. Αυτό θα κάνει ευκολότερη την ένταξή του στην αγορά εργασίας και επιπλέον, με βάση και την επισήμανση της Κοινωνικής Υπηρεσίας, θα καταστεί δυνατό να αξιοποιηθούν διαθέσιμα κοινωνικά επιδόματα, τα οποία τώρα δεν μπορεί να λάβει.

Μ.Χ.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button